Am ajuns să speriem lumea. OMS anunţă că situaţia din România e devastatoare şi luni bagă autorităţile în şedinţă
0Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră situaţia pandemiei din România ca fiind una devastatoare. În acelaşi timp, autorităţile de la Bucureşti au hotărât că nu este cazul să ia măsuri mai dure pentru oprirea răspândirii virusului deşi recunosc că suntem în situaţie de dezastru. Experţii în sănătate publică critică dur măsura de a nu carantina zona metropolitană a Bucureştiului deşi acest lucru a fost cerut oficial
„Încercăm să vedem ce putem face ca să ajutăm România. E devastatoare situaţia. Primul pas o să fie o încercare de a-i vaccina pe toţi cei care vor să se vaccineze. O să facem tot ce putem. Acum încercăm să găsim medicamente ca să le putem trimite în România”, a declarat Dr. Dorit Nitzan, coordonatorul pentru urgenţe medicale în Biroul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Încercăm să vedem ce putem face ca să ajutăm România. E devastatoare situaţia. OMS
Parlamentarul Alexandru Rafila, fostul reprezentant al României la OMS, a confirmat informaţia. „Am discutat cu directorul general al OMS şi el şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din România. În ceea ce priveşte vaccinarea, luni va avea loc o teleconferinţă a celor de la INSP cu experţii de la OMS”, a declarat Rafila. Alexandru Rafila a mai spus că situaţia va deveni şi mai critică în România, în momentul în care pacienţii cu alte patologii nu vor mai avea loc în spital, pentru că presiunea va creşte din cauza duratei mari a valului patru.
Cererea de lockdown trebuia aprobată
Incidenţa COVID în Bucureşti a ajuns duminică la 16,27 cazuri la mia de locuitori, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP). Carantinarea Capitalei a fost propusă la sfârşitul săptămânii trecute, dar autorităţile au fost de părere că nu este o idee bună. Întrebat despre aceste cifre şi de decizia Comitetului Tehnico-Ştiinţific de a respinge propunerea INSP de a carantina Bucureştiul şi judeţul Ilfov, profesorul Alexandru Rafila spune că opinia experţilor INSP care au cerut instituirea lockdownului ar trebui ascultată.
„Există o încercare în momentul de faţă a compromiterii specialiştilor din sistemul de sănătate. Ceea ce s-a întâmplat astăzi (vineri - n.r.), în aşa-zisul Comitet Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, reflectă acest lucru şi este, de fapt, doar repetarea unei situaţii de la începutul pandemiei. Atunci, acest comitet, în care eram şi eu pe vremea aceea, a pledat, de exemplu, înainte de introducerea stării de urgenţă, pentru menţinerea şcolilor deschise şi, cu toate că asta a fost părerea profesioniştilor, votul a fost contrar. Ar trebui să întrebaţi cine face parte din acest comitet şi o să constataţi că majoritatea medicilor din comitet au votat pentru ceva care se bazează pe experienţa lor profesională, pe crezul lor personal şi decizia a fost contrară (...) Este momentul ca deciziile să fie bazate pe profesionişti din sănătate. Ne găsim într-o situaţie de criză majoră şi nu mai putem să trecem peste opinia specialiştilor din sănătate. Am ajuns la înmulţirea numărului de cazuri în cursul acestei veri şi în cursul toamnei pentru că s-a trecut peste opinia profesioniştilor din sănătate”, a spus profesorul Alexandru Rafila.
Şi profesorul Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale, susţine că, din poziţia de profesionist, nu poate spune decât că este necesară carantinarea zonei Bucureşti-Ilfov. „Eu spun că este strict necesară carantinarea Bucureştiului cu tot cu zonele limitrofe. Dar astfel de măsuri se impun după patru criterii – politic, economic, social şi medical.
Această pandemie se combate prin două metode principale – izolarea şi vaccinarea. Noi nu avem nici vaccinare îndeajuns, dar nu avem nici izolare. Practic, dăm frâu liber pandemiei. Emanoil Ceauşu medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale
Eu, ca medic, mă bazez, evident, pe cel medical, şi acesta spune că trebuie carantină pentru cel puţin două săptămâni. Această pandemie se combate prin două metode principale – izolarea şi vaccinarea. Noi nu avem nici vaccinare îndeajuns, dar nu avem nici izolare. Practic, dăm frâu liber pandemiei, nu facem nimic pentru stabilizarea şi, mai apoi, diminuarea ei”, a precizat Emanoil Ceauşu pentru „Adevărul”.
O adevărată crimă
La rândul său, psihiatrul Gabriel Diaconu este chiar mai dur cu decizia de a nu impune carantina şi nu se fereşte să acuze guvernul de crimă.
„Medical, se impune carantinarea acelor zone/ că le zici UAT-uri, că le zici oraşe, unde focul infecţiei arde mai tare. Degeaba ieşi tu, premier, tu, ovină finanţistă, să susţii că nu vei impune carantinarea. E ca şi cum ai pronunţa o sentinţă la moarte pentru sute, mii de oameni. Este o decizie care, prin sine, încalcă dreptul fundamental la viaţă al populaţiei. Este iresponsabil. Este criminal. Nemaivorbind că, odată atins potenţialul de îngrijire al grav-bolnavilor, cei care vin din urmă se vor stinge în aşteptare. Şi ei au dreptul constituţional la sănătate, la îngrijiri medicale. Nu sunt mai puţin cetăţeni”, spune medicul într-o postare pe Facebook.
Mai mult, psihiatrul Gabriel Diaconu nu se fereşte chiar să-i pună un diagnostic de specialitate premierului. „Domnule premier, nu condamnaţi oameni nevinovaţi la moarte.(...) Ce faceţi e nebunie curată. O spun de această dată ca psihiatru şi-mi asum până la capăt proprietatea termenilor. Verticala profesiei mele mă obligă să încalc cutuma şi să rostesc acest diagnostic. Sunt vieţi de oameni la mijloc. Noi, medicii, am jurat să protejăm vieţi.(...) Întoarceţi roata acestui dezastru cât mai puteţi. Că deja nu prea mai puteţi. Bucureştiul, la acest moment, este pierdut fără decizii grele, dure şi salutare. Capitala României riscă nu doar colaps, cât complicaţii ulterioare colapsului care merg dincolo de justificări economice”, a subliniat Gabriel Diaconu.
Cifrele pandemiei
De sâmbătă până duminică, au fost identificate 11.546 de cazuri noi de COVID-19 şi s-au înregistrat 299 de decese. Numărul pacienţilor internaţi la ATI a ajuns la 1.750 de persoane. Municipiul Bucureşti se afla, ieri, pe primul loc în topul negativ al judeţelor cu cele mai multe cazuri noi de infectări cu noul coronavirus. Judeţul Ilfov ocupă locul II, iar pe locul al III-lea se află Iaşi. Concret, în Bucureşti au fost raportate 3.181 de cazuri noi. În Ilfov au fost raportate 704 de infectări noi, iar în Iaşi, 597.
Conform Grupului de Comunicare Strategică, la nivel naţional nu mai exista, ieri, nici măcar un judeţ în care incidenţa să nu fie în zona roşie, cu peste trei infectări la mia de locuitori. Un top 10 al judeţelor după incienţa COVID este format din Ilfov (16,83), Bucureşti (16,27), Timiş (10,6), Cluj (8,88), Prahova (8,8) Ialomiţa (8,66), Giurgiu (8,52), Arad (8,4), Iaşi (8,37) şi Constanţa (8,23).