Alexandru Rafila: „În perioada următoare este puţin probabil ca persoanele nevaccinate să nu contracteze Covid-19“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Rafila FOTO Inquam Photos / George Calin
Alexandru Rafila FOTO Inquam Photos / George Calin

Profesorul Alexandru Rafila consideră că în următoarea perioadă persoanele nevaccinate sunt foarte predispuse să contracteze virusul SARS-CoV-2, având în vedere contagiozitatea ridicată a tulpinii care circulă în prezent.

Medicul a mai menţionat că în vara trecută în România a lipsit o campanie de informare privind vaccinarea, care să îi convingă pe cei care nu erau decişi cu privire la vaccinare.

„Ţările care au acoperire mare vaccinală, chiar dacă au cazuri multe, nu au internări în spitale şi nu au decese decât în proporţie foarte mică. De fapt, asta e diferenţa între noi şi ei şi asta trebuie să înţelegem, ce se va întâmpla în perioada următoare. În perioada următoare este puţin probabil ca persoanele nevaccinate să nu contracteze boala. 

E foarte greu să nu conrtactezi boala, pentru că această tulpină e de trei ori mai transmisibilă decât tulpina originală şi asta e într-adevăr o problemă foarte mare, iar aglomeraţiile, în lipsa măsurilor de protecţie – mască şi distanţare - nu fac altceva decât să favorizeze transmiterea”, a afirmat Alexandru Rafila duminică seara, într-o emisiune la B1 Tv.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş” din Bucureşti, nu exclude apariţia unei tulpini locale a SARS-CoV-2. „Cu siguranţă că este posibil să apară o variantă românească, doar că micile modificări care apar într-o anumită regiune nu înseamnă neapărat că vor face diferenţa. Deocamdată, nu putem trage concluzia că va fi o variantă mai agresivă, că de transmis oricum se transmite uşor. Sunt de luat în calcul caracteristici care ţin de zonă“.

El spune că este posibil ca, în România, unde avem un număr mare de infecţii în acest moment, interacţiuni importante, mai ales că o parte importantă a populaţiei nu e vaccinată, să apară nişte lucruri caracteristice.„ La noi, fiind şi cei mai mulţi nevaccinaţi, e şi un risc mai mare de a face o formă severă. Atunci, părerea mea este că trebuie luat în calcul această eventuală apariţie şi dacă această variantă apărută în România înseamnă eficienţă mai redusă pentru vaccin, dacă tratamentul nu merge la fel de bine. Adică, lucruri concrete, pentru că ceea ce mă interesează este finalitatea”, conchide Adrian Marinescu. 

Vă mai recomandăm şi:

Dragoş Pătraru are COVID-19: „La cât de rău îmi e, nu cred că aş fi trecut prin boala asta fără vaccin“

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite