Alertă OMS: La fiecare 40 de secunde, o persoană îşi ia viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mana care iese din cada - crima - sinucidere FOTO Shutterstock

La fiecare 40 de secunde un om se sinucide. Mai exact, la nivel mondial sunt înregistrate anual 800.000 de decese. Acesta este semnalul de alarmă tras de Organizaţia Mondială a Sănătăţii care spune că  numărul tentativelor de suicid este de aproape 25 de ori mai mare faţă de anul trecut.

Se estimează că pentru fiecare viaţă pierdută ca urmare a suicidului, alte 135 de persoane sunt afectate. Aşadar, anual, 108 milioane de persoane ajung să fie afectate de comportamentul suicidar. Date fiind aceste cifre, OMS a cerut guvernelor să adopte planuri de prevenţie care să ajute populaţia să facă faţă stresului şi să reducă totodată accesul la mijloacele de a-şi lua viaţa (pesticide, arme de foc, substanţe periculoase etc.). 

În acest sens, data de 10 septembrie marchează din 2003 în fiecare an, Ziua mondială pentru prevenirea suicidului, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare în rândul populaţiei cu privire la gravitatea acestui fenomen, dar şi pentru a promova o serie de măsuri de prevenţie. „Fiecare moarte este o tragedie pentru familie, prieteni şi colegi. Cu toate acestea, sinuciderile pot fi prevenite”, a declarat directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat de presa.  

România, peste media europeană la suicid

În 2016, România era pe locul 85 la nivel mondial în ceea ce priveşte rata sinuciderilor atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor. Pe primul loc se afla Guiana (America de Sud), pe doi,  Lesotho (Africa) şi Rusia, pe locul trei. La nivel european, Belgia, Franţa şi Irlanda ocupă primele poziţii, cu rate cuprinse între 10,9 şi 15,7.  La polul opus, Grecia şi Finlanda au cele mai mici rate, respectiv 3,8 la 100.000 de locuitori. 

Însă, rata sinuciderilor în rândul adolescenţilor din România este mai ridicată decât media europeană. Avem o rată de 6,3 sinucideri la 100.000 de tineri, în timp ce în Europa, rata este de 4,6. Defalcat pe gen, la bărbaţi, rata este de 9,2, comparativ cu media din Uniunea Europeană, care este de 6,9. În ceea ce le priveşte pe femei, rata este de 3,2, mai ridicată decât cea europeană. 

Şi adulţii cu vârste între 50-54 de ani sunt predispuşi la suicid, România având o rată de 22 de sinucideri la 100.000 de locuitori, pentru ambele genuri, comparativ cu media UE, care este 18.3. 

Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului, formată din mai mulţi specialişti în prevenţia sinuciderii oferă consiliere în situaţii de criză suicidară, la numărul de telefon 0800 801 200 (serviciu disponibil între orele 19:00 – 07:00 şi apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea), prin email la sos@antisuicid.com, sau pe site-ul www.antisuicid.com.

 Ministerul Sănătăţii ar trebui să lucreze la prevenţie

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, susţine că rata depresiilor este în creştere, nu numai în ţara noastră, ci în toată Europa, mersul la psiholog fiind văzut ca o stigmă de mulţi dintre români. „Oamenii, în general, nu sunt obişnuiţi să meargă la psihiatru, psiholog în momentul în care au o problemă. În mod normal, consilierea psihologică este o chestiune normală”, a transmis Pintea.  Aceasta a mai spus că în acest moment nu există, la nivel naţional, un registru al persoanelor care au avut tentative de sinucidere. Prin acest registru, confidenţial, persoanele ar putea fi monitorizate şi ajutate pentru a nu mai încerca să se sinucidă în viitor. „Cu siguranţă, nu putem să obligăm un pacient să se prezinte la un medic, putem face doar recomandări. Nu avem un registru al acestor persoane. Sunt în evidenţa Centrelor de Sănătate Mintală, dar nu se poate face nimic împotriva voinţei lor”, a declarat Pintea.  

   

Care sunt semnele tentativei de suicid

Psihologii consideră că există anumite semne pe care persoanele suicidare le dau celor din jur. Un prim semnal de alarmă este dat de faptul că acestea au tendinţa de a se izola şi de a-şi face ordine în viaţă. „În principiu, nu-ţi dai seama seama dacă o persoană vrea să se sinucidă, dar ca şi semne, încearcă să pregătească lucrurile. Acestă persoană are tendinţa de a se izola, nu mai discută, nu se mai vede cu prietenii, îşi închide conturile sociale, renunţă la hobby-uri etc.”, explică psihologul Daniela Nicoleta Dumitrescu. 

„Problema depresiei este una destul de gravă şi multe persoane au nevoie de un ajutor specializat pentru a ieşi din starea depresivă. Cazurile în care oamenii ies singuri din depresie sunt destul de rare”, consideră  preşedintele Asociaţiei Pacienţilor, Vasile Barbu. 

În România, există Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului, formată din mai mulţi specialişti în prevenţia sinuciderii oferă  consiliere în situaţii de criză suicidară, la numărul de telefon 0800 801 200 (serviciu disponibil între orele 19:00 – 07:00 şi apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea), sau prin email la sos@antisuicid.com.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite