Aglomeraţie la graniţele ţării. De ce intrăm în carantină la întoarcerea în România dacă suntem nevaccinaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se aşteaptă peste o oră la intrarea în ţară Foto Mediafax / Dani Amariei (Arhiva)
Se aşteaptă peste o oră la intrarea în ţară Foto Mediafax / Dani Amariei (Arhiva)

Românii din străinătate au început deja să se întoarcă acasă pentru vacanţa de Sărbători. Graniţele s-au aglomerat, iar timpul de aşteptare pentru verificarea documentelor de identitate şi a celor legate de combaterea pandemiei creşte şi el considerabil.

La punctul de trecere a frontierei Petea, de exemplu, s-a aşteptat până la 90 de minute, în cursul zilei de duminică. „În aceste zile a fost mult mai aglomerat în punctul de trecere a frontierei Petea. S-au prezentat foarte multe persoane, pe sensul de intrare în România. Poliţiştii de frontieră lucrează la capacitatea maximă permisă de infrastructură, adică 5 artere deschise pe sensul de intrare în ţară”, a declarat Oana Pârcălab, purtător de cuvânt al IPTF Sighetu Marmaţiei.

Au încercat să fenteze Poliţia de Frontieră 

Conform Poliţiei de Frontieră, incidentele nu au lipsit din punctele de trecere. „Am avut săptămâna asta mai multe situaţii în care cetăţenii români veniţi din străinătate au încercat să eludeze controlul de frontieră pentru a evita de fapt măsura carantinării. Au ocolit practic tonetele de intrare în ţară şi au încercat să treacă pe lângă clădirea punctului, mergând astfel pe sensul de ieşire spre România. Însă au fost observaţi de către colegii noştri şi sunt cercetaţi penal pentru ce au făcut”, a mai precizat Oana Pârcălab.

În cifre seci, conform datelor furnizate de Poliţia de Frontieră, prin punctele de trecere de la nivelul întregii ţări, numai duminică, au efectuat formalităţile de control aproximativ 94.700 de persoane, cetăţeni români şi străini. Pe sensul de intrare au fost aproximativ 54.400 de persoane cu 14.800 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire - 40.300 de persoane cu 14.500 mijloace de transport. Cele mai tranzitate frontiere au fost cea cu Ungaria (aproximativ 36.100 de persoane) şi cea aeriană (aproximativ 31.100 de persoane). 

Risc mai mare de a se infecta 

Ministerul Sănătăţii a prezentat motivele pentru care persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boala COVID-19 în ultimele şase luni trebuie să stea în carantină la sosirea în România. Conform specialiştilor, testul PCR este mai puţin concludent la persoanele fără nicio protecţie dacă e făcut în perioada asimptomatică. În schimb, acest test devine concludent indiferent de momentul în care este făcut dacă persoana este imunizată fie prin vaccin, fie datorită anticorpilor dobândiţi natural, prin infectare. „Diferenţa dintre o persoană vaccinată sau care a avut COVID-19 în ultimele 6 luni şi o persoană care nu s-a aflat în niciuna dintre cele două situaţii constă în lipsa totală a protecţiei faţă de infecţie la cea din urmă. O persoană total neprotejată are cel mai mare risc de a se infecta.

Efectuarea testului PCR în perioada asimptomatică, în cazul unei persoane total neprotejate, este mai puţin concludentă, deoarece, în zilele care urmează testării, acea persoană poate să dezvolte simptomatologie specifică COVID-19. Ministerul Sănătăţii

Efectuarea testului PCR în perioada asimptomatică în cazul acestor persoane este mai puţin concludentă, deoarece, în zilele care urmează testării, acea persoană poate să dezvolte simptomatologie specifică COVID-19. La persoanele cu un anumit grad de protecţie, conferită de vaccin sau de trecerea prin boală, posibilitatea îmbolnăvirii este mult redusă, iar un rezultat negativ la testarea PCR este mult mai concludent. Chiar şi în cazurile rare în care şi vaccinaţii, şi foştii bolnavi se infectează cu o nouă tulpină, protecţia pe care o au deja face ca organismul lor să se apere eficient şi contagiozitatea lor să fie redusă, ceea ce nu se întâmplă în cazul persoanelor total neprotejate”, a transmis, duminică, Ministerul Sănătăţii.

Sunt exceptate de la măsura carantinării persoanele care vin în România pentru că au de susţinut examene sau se întorc de la studii, cei care prezintă rezultatul unui test PCR, dar şi angajaţii vaccinaţi din sistemul de apărare sau de ordine publică, dacă sunt vaccinaţi şi vin în interes profesional. Persoanele vaccinate sau trecute prin boală nu vor fi supuse carantinării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite