Adevărul Live. Săptămâna internaţională împotriva hărţurii stradale. Ce este hărţuirea şi cum se sancţionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Colaj Adevărul. Ela Crăciun (activistă) şi Alin Dincă (Trooper)
FOTO: Colaj Adevărul. Ela Crăciun (activistă) şi Alin Dincă (Trooper)

Săptămâna aceasta, până pe 13 aprilie, are loc evenimentul Săptămâna internaţională împotriva hărţuirii stradale, iar ţara noastră se alătură, pentru al 5-lea an consecutiv, campaniei de conştientizare privind această formă de violenţă care are loc în aproape o sută de ţări din întreaga lume.

Alături de invitaţii Alin Dincă (solistul formaţiei Trooper, cunoscut drept Coiotu’) şi Ela Crăciun (activistă pentru drepturile femeilor) am încercat să răspundem la întrebări importante precum: Ce este hărţuirea stradală şi cum se manifestă? Ce putem face atunci când suntem victime? Dar când suntem martori? Cum este sancţionată hărţuirea în spaţiul public în România? 

 

Din iulie 2018 România are o lege care sancţionează hărţuirea în spaţiile publice, hărţuirea sexuală şi hărţuirea psihologică. Practic, persoanele hărţuite pot suna la 112 şi reclama ce li se întâmplă iar hărţuitorii vor fi pedepsiţi cu amendă între 3.000 şi 10.000 de lei.

„Este important să vorbim despre hărţuire stradală pentru că afectează foarte multe fete şi femei dar discutăm foarte puţin despre acesta”, a spus Ela Crăciun.

„La mine, totul a pornit de la cazul celor şapte violatori din Vaslui, când am fost foarte vocal şi am văzut reacţiilor oamenilor. Am realziat atunci că sunt puţini oameni care vorbesc despre acest fenomen. Am stat de vorbă şi cu victime şi am înţeles că este un fenomen grav”, a completat Alin Dincă.

Solistul formaţiei Trooper a mai spus că toate femeile din viaţa lui, inclusiv mama, soţia şi colegele sale de muncă au fost hărţuite de către bărbaţi necunoscuţi în spaţiul public. „Este sinistru. Eu cred că toate femeile din România trec prin hărţuire”, a mai zis acesta.

Există o diferenţă clară între flirt şi hărţuire

Invitaţii au vorbit şi despre diferenţa între flirt şi hărţuire, cele două fiind diferite, precizând că flirtul se face cu respect faţă de cealaltă persoană, pe când hărţuirea presupune să domini şi să nu ţii cont de respect, reducând cealaltă persoană la statutul de obiect sexual.

„Normalizăm o problemă adevărată. Este important să vorbim despre hărţuire. Eu am fost hărţuită de la vârsta de 9-10 ani. Remarci sexuale, pipăiri, atingeri în zone intime. Este traumatizant pentru o fetiţă să treacă prin asta. Mi se întâmplă destul de des să fiu hărţuită pe stradă, în transport public”, a spus Ela Crăciun.

Victimele hărţuirii stradale sitm frică şi dezgust. „Acum un an timp pe Bulevardul Magheru. Un bărbat mi-a băgat mâna între picioare şi m-a apucat de zona inghinală. Am rămas şocată. Tipul râdea. I se părea haios ce mi-a făcut”, a mai spus tânăra.

Invitaţii au adus în discuţie faptul că atât fetiţele de 12 ani, cât şi femei mature sunt hărţuite sexual, vestimentaţia sau locaţia nefiind importante sau motive pentru hărţuire.

Educaţia ca formă de prevenţie

Legile nu sunt destul de dure, cred cei doi invitaţi iar victimele se simt fără apărare. Noua lege care sancţionează hărţuirea stradală nu este suficientă, pentru că oamenii trebuie şi educaţie iar în acest sens, guvernanţii trebuie să facă diferite campanii de prevenţie şi conştientizare.

Este important să înţelegem fenomenul şi să învăţăm cum să reacţionăm, ca victime şi ca martori. Hărţuirea din spaţii publice, cunoscută şi sub numele de hărţuire stradală, afectează un număr foarte mare de fete şi femei din România. Astfel, opt din zece femei spun că nu se simt în siguranţă când merg pe stradă noaptea iar patru din zece nu se simt în siguranţă nici în timpul zilei. Şapte din zece femei nu se aşteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărţuite pe stradă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite