Adevărul despre noile emoticoane cu mesaje ascunse ale adolescenților. Ghidul care alarmează părinții și autoritățile
0Adolescenții teribiliști au pus în gardă poliția, iar școlile i-au alertat pe părinți, cu privire la o listă de emoticoane folosite de tineri a discuta „codat” subiecte ce țin de violență, sex și extremism. Se întâmplă deocamdată în Marea Britanie, dar nu este exclus ca acest subiect să fie curând pus pe tapet și în alte state europene, inclusiv România.

Emoticoanele „sinistre” folosite de adolescenții incel au devenit subiect în presa britanică. Fenomenul emoticoanelor „sinistre” a luat amploare în Insulă, iar poliția și școlile sunt în alertă și încearcă să-i pună în gardă și pe părinții adolescenților. The Telegraph scrie că poliția și profesorii din Marea Britanie avertizează părinții cu privire la o listă de emoticoane despre care se spune că sunt folosite de minori pentru a discuta despre violență, sex și extremism.
Așa-numiții adolescenți incel s-au inspirat din serialul Adolescence de pe Netflix, mai notează sursa citată. Pe fondul succesului acestui serial, fenomenul ia amploare, iar autoritățile vorbesc despre un „cod sinistru de emoticoane”. Din acest motiv, forțele de ordine și profesorii au distribuit deja părinților un „tabel periodic al emoticoanelor sinistre”, despre care se spune că este folosit de minori pentru cele mai extreme subiecte.
Intriga serialului Adolescence implică utilizarea emoticoanelor de către copii pentru a transmite mesaje ascunse despre masculinitatea toxică și misoginie.
Emoticoanele „sinistre”
Însă criticii susțin că acest ghid reflectă o „panică morală” care a cuprins țara după difuzarea programului TV. Codul emoticoanelor, realizat de organizația de educație For Working Parents, prezintă 60 de simboluri folosite pentru a discuta despre droguri, violență, sex, automutilare, extremism și incel (persoane celibatare involuntar).
Unele dintre aceste simboluri sunt interepretabile și sunt cu mult mai vechi și aveau cu totul altă interpretare.

Printre acestea se numără un arici, care simbolizează neonazismul, o pastilă, care înseamnă incel, și gestul „OK” cu mâna, despre care se spune că face referire la extrema dreaptă. Alte simboluri includ un dragon pentru heroină, o fantomă pentru „anti-femei” și Diavolul pentru dorință.
Un donut ar indica sexul anal, o pereche de foarfeci este asociată cu automutilarea, iar un cal face referire la ketamină, scriu cei de la Daily Mail.
Asociația For Working Parents, care își propune să creeze „comunități incluzive”, a declarat că școlile din sud-vestul Angliei, Londra, Midlands și nordul Angliei informează părinții despre așa-numitul „cod al emoticoanelor”. Poliția din Merseyside a distribuit tabelul către școli și părinți din regiune la începutul acestei săptămâni, potrivit Liverpool Echo.
Emoticoanele nu sunt întotdeauna la fel de inocente pe cât par
Conducerea liceului South Wirral High School din Eastham, Cheshire , a afirmat că emoticoanele nu sunt întotdeauna la fel de inocente pe cât par, promovând acest cod.
„Distribuim această resursă extraordinară de la For Working Parents – un tabel periodic al emoticoanelor sinistre, care arată cum unele emoticoane sunt utilizate pentru a ascunde mesaje îngrijorătoare”, au spus reprezentanții școlii.
Colegiul comunitar Hailsham Community College din East Sussex le-a spus părinților că Adolescence conține „emoticoane întunecate” pe care „fiecare părinte ar trebui să le cunoască”.
„Programul a scos la iveală faptul că emoticoanele pot fi folosite, în unele cazuri, ca un limbaj codificat cu un sens mai sinistru”, susțin cei de la Hailsham Community College din East Sussex .
Consilierul Simon Minas-Bound, din consiliul local Basingstoke și Deane, a declarat că tabelul îi ajută pe părinți să înțeleagă ce ar putea spune cu adevărat copilul lor. „A ține pasul cu conversațiile online ale copiilor tăi poate părea ca și cum ai descifra un limbaj secret”, a spus el.
Fondatorul For Working Parents, Amit Kalley, a spus că părinții „trebuie să fie curioși” cu privire la emoticoanele pe care copiii lor le folosesc, chiar dacă majoritatea nu au sensuri sinistre.
„Tabelul pe care l-am creat este departe de a fi o listă exhaustivă, dar am vrut să includ emoticoane dincolo de cele asociate incelilor și misoginiei, deoarece mulți tineri sunt recrutați online pentru droguri și violență, iar alții sunt implicați în comportamente sexuale periculoase, pe care le pot ascunde de părinți folosind emoticoane și acronime. Emoticoanele și acronimele se schimbă, așa că părinții trebuie să continue să cerceteze și să pună întrebările potrivite. Trebuie să normalizăm conversațiile despre lumea online cu copiii noștri”, e concluzia sa.
„Propagandă anti-băieți”
În schimb, Mike Buchanan, fondatorul organizației Justice for Men & Boys, a declarat că infracțiunile comise de băieți și tineri nu sunt cauzate de emoticoane.
„Aceasta este o panică morală. Există o criză a băieților, dar, desigur – din cauza ginocentrismului – mass-media se concentrează pe impactul asupra fetelor. Adolescence este o piesă scandaloasă de propagandă anti-băieți”, susține acesta.
Serialul Adolescence a devenit primul show de streaming care a ajuns în fruntea clasamentului săptămânal al televiziunii din Marea Britanie săptămâna trecută, cu 6,45 milioane de telespectatori, potrivit Barb.
A fost lăudat de însuși premierul Marii Britanii, Keir Starmer, iar scenaristul Jack Thorne a spus că dorește ca acesta să fie difuzat în școli din întreaga țară. Cu atât mai surprinzătoare poziția premierului britanic, despre care presa scrie că este la curent cu ceea ce se întâmplă. „Există un motiv pentru care această dezbatere a izbucnit brusc. Mulți oameni care lucrează cu tinerii la școală sau în alte locuri recunosc că s-ar putea să avem o problemă cu băieții și tinerii, pe care trebuie să o abordăm”, a fost mesajul premierului.
Există și alte ghiduri ale emoticoanelor
Ghidul emoticoanelor nu este primul de acest gen. În decembrie 2022, poliția din Surrey a declarat că un „univers secret al emoticoanelor” este utilizat de adolescenți pentru a face referire la droguri și sex.
La începutul lunii martie, poliția din Nottinghamshire a publicat o listă de 52 de coduri, hashtaguri și acronime pe care copiii le-ar folosi pentru a discuta despre sex, droguri și probleme de sănătate mintală.