Video Acasă la cel mai sângeros dictator din istoria omenirii. Un român a filmat totul pe ascuns

0
0
Publicat:

Un cunoscut vlogger român a mers pe urmele unuia dintre cei mai sângeroși dictatori. Așa a ajuns la Gori, în Georgia, orașul în care s-a născut poate cel mai cumplit criminal din istorie, Stalin. Aici, vloggerul Cosmin Bucur a descoperit că Stalin are un muzeu unde faptele lui sunt lăudate.

Cosmin Bucur. FOTO: Captură video
Cosmin Bucur. FOTO: Captură video

Iosif Vissarionovici Stalin (sau Joseph Jugashvili Stalin pe numele său gruzin) s-a născut în 1878, la Gori, în Georgia. Pe cât de inteligent, pe atât de crud, Stalin a intrat în istorie ca unul dintre cei mai cumpliți dictatori, iar anumite studii ar arăta că din cauza sa ar fi murit zeci de milioane de oameni de toate naționalitățile. În acest sens, există voci care susțin că Stalin ar fi făcut mai multe victime decât un alt dictator sinistru care a marcat istoria lumii, contemporan cu el, Adolf Hitler.

„Am reușit să filmez în interior deși ghidul mi-a interzis și am petrecut jumătate de zi la subtitrat”, a scris autorul clipului, Cosmin Bucur.

La Stalin acasă, ca în România „Epocii de Aur”

Primele imagini ale clipului prezintă imagini din Gori, un orășel care seamănă izbitor cu România „Epocii de Aur”.

„Gori, Georgia, un orășel mic, prăfuit, sărăcăcios și trist de lângă Tbilisi. Un oraș sovietic, lipsit de viață, ascunde casa natală a unui om cunoscut de o lume întreagă. Joseph Jugashvili, supranumit Stalin, adică omul de oțel, datorită caracterului său de neclintit. Astăzi mergem să aflăm cum ajunge băiatul unui cizmar amărât, unul dintre cei mai temuți dictatori din lume, doar că dintr-o altă perspectivă. Chiar dacă majoritatea georgenilor îl consideră pe Stalin un criminal odios, pare că locuitorii orașului său natal sunt de altă părere. Lăsând la o parte cruzimea cu care dădea ordine, Joseph a fost un caracter puternic, un om inteligent și un lider de necontestat. Și cam asta încearcă să ne arate localnicii astăzi. Muzeul lui Stalin este cam singura atracție din oraș, așa că, după cum veți putea vedea mai târziu, oamenii încearcă să-l monetizeze pe cât se poate”, a mai spuns autorul.

Statuia lui Stalin ar fi în fața primăriei, până prin anul 2010. Asta deși Georgia este azi un stat independent și chiar cochetează cu ideea de a deveni membru UE.

„Chiar și după ce Georgia a obținut independența, chiar și după șicanele pe care cele două țări, Rusia și Georgia, le-au avut în anii 2000, chiar și după războiul ruso-georgian din 2008, război în care Rusia a invadat Georgia și a ajuns până la Tbilisi. Aceste fotografii au fost făcute în Gori, în acest oraș, când rușii au intrat aici în 2008”, a spus ghidul de la muzeu.

Deși Stalin a ucis inclusiv gruzini, elita din Gori pare că i-a iertat toate păcatele și îl celebrează și azi. De altfel, muzeul e singurul motiv de mândrie al orașului, dar și singura sursă de venit. Chiar și azi există aici strada care îi poartă numele.

„Stalin ar fi construit palatul din spatele meu cu un scop precis. Însă și cu o poveste de acoperire. Oficial urma să să numească Muzeul de Istorie al Socialismului. Însă, după cum veți putea vedea în continuare, el a fost gândit de la început pentru a fi transformat într-un muzeu al lui Stalin dedicat lui. Un fel de cult al personalității. După ce Stalin a murit în 1953, asta s-a și întâmplat. Iar spre deosebire de statuie, muzeul a continuat să funcționeze până în zilele noastre. Chiar dacă Georgia a avut nenumărate probleme cu fosta URSS și cu Federația Rusă de astăzi”, mai spune el.

Mirosul greu al stalinismului

O atmosferă sumbră, de anii 50, l-a întâmpinat la intrare, alături de mai multe haite de câini. O atmosferă tipic sovietică, de care bucureștenii încă își aduc aminte că exista în Capitala până nu cu mulți ani în urmă, când haitele de câini terorizau lumea.

„Încă de la început, de la intrare, te întâmpină o sumedenie de câini. De fapt, cohorte de câini. Am citit asta pe un blog și am râs tare aseară. Atmosfera asta sovietică te lovește. Marmură, foarte multă marmură și în capul scărilor statuia lui Stalin. Totul e mult mai rece aici. Marmură, brutalitate, comunism”, a mai adăugat el, înainte de a se întâlni cu ghidul care l-a purtat prin muzeu.

„Ce sumbru e. Și miroase aici. Miroase a comunism”, a mai spus românul, înainte ca ghidul turului să-i atragă atenția: „Puteți să faceți fotografii, însă nu videoclipuri.” Evident, românul s-a prefăcut că o ascultă, dar a continuat să filmeze.

„Construcția acestui muzeu a început în 1950, în timpul vieții lui Stalin. Ar trebui să fie un muzeu revoluționar. Dar după moartea lui Stalin, după cinci ani, în 1957, a început să fie muzeul lui Stalin. Să vă spunem despre copilul și familia lui Stalin. Părintele lui Stalin, Bessarion Juhashvili. Tatăl lui Stalin avea naționalitate georgiană și era cizmar. Mama lui Stalin, Ekaterina Geladze, era croitoreasă, tot de naționalitate georgiană. Au avut doi copii care au murit de mici, după care s-a născut Stalin”, i-a spus ghidul, printre altele.

De la Stalin „poetul” la „Omul de oțel”

Poreclit „Omul de oțel”, Stalin nu a avut milă de cei din jur și a călcat pe cadavre, pentru a ajunge cât mai sus. Și a ajuns. Însă părinții săi visau să aibă o cu totul altă viață, iar mama sa și-ar fi dorit să-l vadă preot. Așa a ajuns tânărul Stalin la seminarul ortodox din Tbilisi, însă nu a rezonat deloc cu învățătura creștină.

„Stalin a compus poezii în limba georgiană și a fost publicat de un celebru scriitor local. În același timp, el a început să citească literatură interzisă, cum ar fi cărțile lui Karl Marx, întemeietorul marxismului. Și tot atunci a început să ia parte la mișcări revoluționare ale bolșevicilor, astfel că a fost dat afară de la seminarul ortodox din Tbilisi”, a mai spus ghidul. În 1902 a fost arestat prima dată pentru activități revoluționare. Ulterior, a fost arestat de 6 ori, dar a reușit să evadeze de cinci ori. Era un tip deștept!”, a mai adăugat ghidul.

De aici, ei au trecut prin tot muzeul, inclusiv prin trenul cu care Stalin, care se temea să zboare, călătorea aproape peste tot.

La final, vloggerul a tras concluziile. „Micul Joseph s-a transformat de fapt în al doilea cel mai mare criminal din istorie, după Mao Zedong. Mulți aproximează că din pixul lui au murit între 16 și 50 de milioane de oameni. E foarte greu să spunem o cifră exactă, comuniștii au mușamalizat tot. Așa că asta a fost experiența noastră la muzeu. Bineînțeles că ghida a uitat să ne spună despre toate ororile lui, mai degrabă s-a concentrat pe viața lui personală și ne-a mai spus așa câteva despre câțiva georgieni care au mai luptat împotriva rușilor pe aici, dar nicidecum despre deportările din Gulag, despre foametea indusă de Stalin în Ucraina, despre asasinatele din 37 și 38 unde au murit undeva la vreo 7 milioane de oameni într-un singur an. Uciși aruncați în gropi comune. Dar da, ce poți să spui? Acesta e singurul loc care aduce mândrie și bani locuitorilor din Gori, așa că, pe de-o parte, poți să-i înțelegi că încă idolatrizează un dictator sinistru, un criminal greu de egalat”, a încheiat vloggerul.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite