A crescut numărul solicitărilor la Ambulanţă şi la SMURD. Medic: Oamenii evită să spună la telefon ce simptome au

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă au suplimentat numărul de ambulanţe la SMURD şi SABIF
Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă au suplimentat numărul de ambulanţe la SMURD şi SABIF

A crescut numărul solicitărilor de ambulanţe la 112, motiv pentru care Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă informează că au fost luate toate măsurile pentru ca asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească în Bucureşti să fie acordată fără sincope. Cristian Grasu, medic coordonator al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti, a declarat că oamenii nu mai vor să spună la Dispecerat ce simptome au.

Măsurile suplimentare au fost dispuse atât la Servciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov (SABI), cât şi la SMURD, potrivit unui comunicat citat de Agerspres.

Conform surse citate, la SABIF s-a înregistrat vineri o creştere de 36-38% a solicitărilor. Pentru a putea face solicitărilor, vineri au lucrat suplimentar opt echipaje de tip B şi C,iar în noaptea de vineri spre sâmbătă au lucrat suplimentare 16 echipaje de B şi C, două echipaje fiind aduse de la Argeş şi unul din Prahova.

Şi la SMURD a fost nevoie de suplimentarea echipajelor, fiind aduse două echipaje de prim-ajutor din Teleorman.

„Aceste măsuri vor fi menţinute cât timp este necesar, astfel încât asistenţa medicală de urgenţă acordată populaţiei să nu aibă de suferit", se mai arată în comunicatul citat.

Cristian Grasu, medic coordonator al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti, a declarat că oamenii care sună la Dispeceratul pentru Situaţii de Urgenţă nu dau informaţii exacte privind simptomele pe care le au.

„Probabil că a fost un sentiment de insecuritate în rândul populaţiei pentru că, din constatările noastre, gravitatea simptomelor descrise telefonic de apelanţi nu a corespuns cu ceea ce am găsit în teren.Presiunea a fost foarte mare. A trebuit să luăm măsuri urgente. 1.686 de solicitări s-au înregistrat în 24 de ore, dintre care 747 au fost de cod galben şi roşu, adică urgenţe.Toţi angajaţii serviciului de ambulanţă vin la serviciu cu gândul de a fi de ajutor, cu gândul de a îşi face datoria, toată lumea este concentrată asupra acestui aspect. Dacă se întâmplă greşeli, sunt greşeli omeneşti şi sunt foarte rare”, a declarat Cristian Grasu, medic coordonator al Ambulanţei Bucureşti, la Digi24.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Valentin Popescu, a declarat că măsura sumplimentării a fost luată atât ca urmare a creşterii numărului de solicitări din ultimele zile, cât şi având în vedere discuţiile din ultima perioadă legate de modul în care funcţionează Ambulanţa, potrivit news.ro.

Întrebat cum va fi făcută practic această suplimentare, Popescu a explicat că serviciile judeţene de ambulanţă şi SMURD lucrează zilnic cu un anumit număr de ambulanţe şi echipaje medicale şi că, în contextul actual, această suplimentare va fi făcută în aceeaşi manieră în care se face cu ocazia sărbătorilor, şi anume este chemat personal şi de acasă, să lucreze în plus. 

El a mai arătat că aceste măsuri vor fi menţinute până când numărul solicitărilor va intra în limitele normale.

Moartea lui Gyuri Pascu, motiv de anchetă

Ministerul Sănătăţii a luat aceste măsuri în contextul controverselor şi neconcordanţelor în privinţa apelurilor primite la 112 în cazul lui Ioan Gyuri Pascu, legate inclusiv de timpii în care au ajuns echipajele de intervenţie la locuinţa artistului. 

Potrivit Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, au fost primite trei apeluri într-o oră şi 30 de minute, primele două pentru urgenţă medicală şi al treilea pentru agravarea stării pacientului, la orele 03.23, 04.42 şi 04.53. 

„În urma căutărilor efectuate în baza de date a Centrului Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 Bucureşti, au fost identificate trei apeluri referitoare la evenimentul descris de dumneavoastră şi petrecut în data de 26 septembrie anul curent, la orele 3.23, 4.42 şi 4.53”, se arată într-un răspuns oficial al STS, arată Agerpres.

Specialiştii precizează că persoana care a efectuat primul apel a anunţat o urgenţă medicală, motiv pentru care acesta a fost transferat Dispeceratului de Urgenţă al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov.

„Apelanta a revenit precizând că, deşi la adresă a fost un echipaj de ambulanţă, nu ştie ce are pacientul, motiv pentru care apelul a fost transferat imediat către acelaşi dispecerat. La ultimul apel s-a anunţat că starea pacientului s-a agravat, cazul intrând în zona de competenţă a ISU - SMURD către care a fost direcţionat”, au explicat reprezentanţii STS.

Val de anchete

În acest caz au fost declanşate mai multe anchete, atât vizându-l pe medicul din primul echipaj de ambulanţă, care i-a pus artistului diagnosticul de „atac de panică" şi i-a administrat o jumătate de fiolă de diazepam, cât şi în privinţa modului în care cel de-al doilea echipaj de la SABIF a ajuns la caz în urma echipajului SMURD, deşi a fost alertat mai devreme decât ambulanţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. 

Actorul şi muzicianul Ioan Gyuri Pascu a murit la vârsta de 55 de ani, luni dimineaţă, în locuinţa fostei sale soţii, din Bucureşti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite