Continuă ancheta privind intervenţia medicală în cazul lui Ioan Gyuri Pascu. Anchetatorii ridică noi documente de la SMURD. STS: Au fost trei apeluri la 112

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anchetatorii au ridicat şi vineri documente de la SMURD
Anchetatorii au ridicat şi vineri documente de la SMURD

Procurorii continuă ancheta ce vizează modul de intervenţie a medicilor în cazul lui Ioan Gyuri Pascu care a murit luni. Concret, anchetatorii ridică vineri noi documente de la SMURD, după ce o astfel de acţiune a avut loc şi joi când a fost ridicat şi defribrilatorul de pe autospeciala SMURD care a fost trimisă la locuinţa artistului. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale contrazice Ambulanţa şi arată că au fost făcute trei apeluri la 112.

UPDATE Medicul de pe cea de-a doua ambulanţă care a ajuns acasă la artistul Ioan Gyuri Pascu este cercetat de conducerea instituţiei, arată Digi24.

Acesta trebuie să explice când a ajuns la locuinţa artistului, întrucât există diferenţe între declaraţiile medicului şi datele furnizate de STS privind ora la care a fost făcut apelul la 112 şi momentul în care a ajuns ambulanţa la caz.

UPDATE Potrivit STS, în dimineaţa zilei de 26 septembrie, soţia lui Ioan Gyuri Pascu a sunat de trei ori la numărul unic de urgenţă 112.

„În urma căutărilor efectuate în baza de date a Centrului Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 Bucureşti, au fost identificate trei apeluri referitoare la evenimentul descris de dumneavoastră şi petrecut în data de 26 septembrie anul curent, la orele 3.23, 4.42 şi 4.53”, se arată într-un răspuns oficial al STS, arată Agerpres.

Specialiştii precizează că persoana care a efectuat primul apel a anunţat o urgenţă medicală, motiv pentru care acesta a fost transferat Dispeceratului de Urgenţă al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov.

„Apelanta a revenit precizând că, deşi la adresă a fost un echipaj de ambulanţă, nu ştie ce are pacientul, motiv pentru care apelul a fost transferat imediat către acelaşi dispecerat. La ultimul apel s-a anunţat că starea pacientului s-a agravat, cazul intrând în zona de competenţă a ISU - SMURD către care a fost direcţionat”, au explicat reprezentanţii STS.

Verificări privind intervenţia în cazul lui Gyuri Pascu

Anchetatorii vor să afle dacă intervenţia în cazul Ioan Gyuri Pascu a fost una corectă.

De altfel, şi joi au avut loc ridicări de documente de al sediul SMURD, însă a fost ridicat şi defibrilatorul care, potrivit unor surse medicale, era stricat.

Decesul lui Ioan Gyuri Pascu, care ar fi murit în urma unei ischemii miocardice acute la începutul acestei săptămâni, a dus la declanşarea mai multor anchete.

În urma unui control al Ministerului Sănătăţii s-a stabilit că medicul care a ajuns la faţa locului cu prima ambulanţă aparţinând Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov ar fi tratat superficial cazul.

Ulterior, comisia de disciplină a instituţiei şi-a declinat competenţa, iar doctoriţa care i-a administrat doar un diazepam cântăreţului, punându-i diagnosticul de „atac de panică”, fără să-i facă o electrocardiogramă şi fără a-i cere acestuia să consemneze în scris refuzul categoric de a merge la spital, va fi nevoită să dea explicaţii în faţa Comisiei de Disciplină de la Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti.

Concret, medicul de pe ambulanţa care a ajuns la caz, după ce urgenţei i s-a acordat Cod verde de către specialiştii din dispecerat, nu i-a făcut electrocardiogramă pacientului, deşi Gyuri Pascu era cunoscut ca fiind diabetic şi cu suferinţă cardiacă.

„Dacă aş fi fost eu în locul medicului, cu siguranţă că aş fi făcut un EKG, având în vedere istoricul acestuia. Vreau să spun de la bun început că toate maşinile noastre de consultaţii la domiciliu sunt dotate cu aparat de electrocardiografie şi defibrilator semiautomat. Doctorul nu a luat electrocardiograful, dar ăsta nu era un impediment, putea să-l ceară şi i se aducea din maşină”, a explicat Alis Grasu, precizând că primul apel, care s-a făcut la ora 3.2 a.m., la 112 invoca un „atac de panică”, în timp ce pentru al doilea apel de la ora 4.46 a.m. motivul invocat a fost „cianoză, comă”.

La rândul său, doctorul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a declarat că trebuie văzut care era starea pacientului la prima vizită a echipajului şi care au fost motivele pentru care medicul a luat decizia de a nu face o electrocardiogramă. „Da, există suspiciuni că poate că anumite chestiuni au fost privite superficial”, a subliniat secretarul de stat.

În acelaşi timp, însă, surse medicale susţin că nici echipajele SMURD care s-au deplasat la locuinţa actorului după cel de-al doilea apel nu au fost foarte bine pregătite pentru intervenţie. Astfel, deşi apelul a fost încadrat la urgenţă maximă, spre locuinţa lui Gyuri Pascu a plecat iniţial o ambulanţă SMURD fără medic. Abia ulterior a fost trimisă o a doua ambulanţă cu medic. Mai mult, încă de la declanşarea cercetărilor, anchetatorii au ridicat pentru anchetă defibrilatorul din autopseciala SMURD. Se pare ca acesta era defect.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite