A crescut consumul droguri în rândul bucureştenilor. Raport îngrijorător după analiza apelor reziduale din Capitală
0Experţii avertizează că a crescut semnificativ consumul de droguri în Bucureşti, mai ales de cocaină, potrivit celor mai recente rezultate ale unei analize a apelor reziduale care se efectuează în fiecare an.

Concluzia pe care au tras-o experţii în urma unei analize anuale a apelor reziduale din peste 100 de oraşe europene, inclusiv din Bucureşti, este una îngrijorătoare. Rezultatele au indicat faptul că, faţă de anul trecut, a crescut semnificativ consumul de droguri în Capitală, cu precădere cel de cocaină şi canabis.
Este al doilea an în care Agenția Europeană pentru Droguri face astfel de analize şi, raportat la anul 2024, apare o creștere semnificativă a consumului de cocaină în 39 din 72 de orașe de pe continent, inclusiv în Bucureşti.
„Vedem o creștere de aproximativ 14% în ceea ce privește consumul de cocaină, vedem o ușoară scădere la MDMA (ecstasy) și vedem și la ketamină o ușoară creștere. Se consumă mai mult în weekend, inclusiv în ceea ce privește cocaina, așadar vedem un trend de a consuma substanțe în medii de distracție. De regulă, segmentul 16-20 de ani este cel mai țintit”, a precizat Rareș Achiriloaie, președinte al ANPCDDA, citat de ProTv.
Potrivit aceleiaşi surse, analiza apei din canalizare este un indicator şi pentru obiceiurile de consum. Astfel, în timp ce reziduurile de cocaină, ketamină și MDMA sunt mai ridicate în weekend, după petreceri, în mai mult de trei sferturi din 128 de orașe monitorizate, consumul de amfetamină, canabis și metamfetamină este uniform pe parcursul întregii săptămâni.
Medicii sunt şi ei îngrijoraţi de aceste concluzii şi atrag atenţia asupra efectelor negative ale consumului de droguri, indiferent de ce fel ar fi acestea.
„Vorbim de o creștere a numărului de persoane care consumă astfel de substanțe, ceea ce e îngrijorător. Canabisul este cel mai utilizat drog în România, și nu numai, pentru că se pleacă de la ideea că este o plantă, că determină dependență mai greu și nu are efecte adverse. Ambele mituri sunt neadevărate. Folosind în mod uzual și recurent cocaina, aceasta va determina o inflamație la nivelul creierului, o neuroinflamație care e capabilă să ducă la moartea neuronilor”, a explicat medicul toxicolog Radu Țincu.