250 de kg de carne de cal au ajuns pe mesele bucureştenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protecţia Consumatorilor a dezvăluit astăzi că o parte din carnea de cal găsită în Piaţa Obor săptămâna trecută "a scăpat" la vânzare, în ciuda restricţiilor.

Anunţul de săptămâna trecută, cum că în Piaţa Obor din Bucureşti tocmai a fost oprită de la vânzare o cantitate de carne de cal, comercializată drept carne de vită, a fost dat peste cap astăzi de o declaraţie a conducerii Autorităţii Naţionale a Protecţiei Consumatorilor (ANPC). O parte din carnea de cal ar fi ajuns, totuşi, pe mesele oamenilor, potrivit ANPC. “Una dintre cele cinci firme găsite cu carne de cal, Geomar Ideal SRL, avea restricţii la comercializare imediat după ce am ajuns acolo în control. Adică noi am retras toată carnea de la vânzare şi în aceeaşi zi, miercuri, am luat probe pentru analize. Am revenit după două zile, vineri, pentru că la analize ne ieşise că era carne de cal şi nu de vită. Însă când ne-am întors la ei, din cantitatea lor totală de 416 kg vânduseră deja vreo 250 de kg”, a declarat ieri preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu. În total, cele cinci firme aveau în jur de 1.000 de kg de carne de cal, însă doar una a apucat să vândă.
Cerbulescu nu-şi explică de ce doar Protecţia Consumatorului a observat lipsa unei mari cantităţi din carne, nu şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). “Noi avem cifrele şi actele noastre de control, ei pe-ale lor”, a spus el. Şeful ANPC a continuat să acuze ANSVSA şi a spus că “Autoritatea are un medic permanent în Piaţa Obor care are obligaţia să verifice toate produsele. Sigur trebuia să vadă că nu e carne de mânzat”.
Cum deosebim carnea de cal de cea de vită
După confirmarea analizelor, toată carnea care a rămas, vreo 720 de kg, a fost trimisă la Protan ca să fie arsă. Inspectorii ANPC spun că vor continua controalele în măcelăriile unde există suspiciuni de nereguli.
Carnea de cal poate fi deosebită de cea de vită prin faptul că este mai închisă la culoare, iar în contact cu aerul capătă o nuanţă albăstruie, “ca şi cum ar fi stricată”, a precizat Constantin Cerbulescu. Diferenţe de culoare mai pot apărea şi la bucăţile de grăsime.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite