Virusul HPV îi poate afecta şi pe cei mici. Ce infecţii dermatologice pot face copiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infecţiile dermatologice sunt însoţite de durereşi creşterea temperaturii locale
Infecţiile dermatologice sunt însoţite de durereşi creşterea temperaturii locale

Infecţiile cutanate, fie microbiene, virale sau micotice, reprezintă unele dintre cele mai frecvente afecţiuni dermatologice ale copiilor. Virusul HPV nu îi ocoleşte nici pe copii, putând determina apariţia verucilor şi a papiloamelor.

Infecţiile microbiene apar extrem de frecvent la copii, fie ca eveniment primar, fie în urma unor escoritaţii  - zgârieturi - sau ulceraţii post-traumatice, eczeme, înţepături de insecte, arsuri, explică dr. Adriana Diaconeasa, medic primar dermato-venerologie şi dermato-pediatrie, în cadrul clinicilor Bioderm. Infecţiile cutanate sunt însoţite de apariţia de pustule sau eroziuni,  acoperite de o crustă cu aspect galben. Acestea sunt însoţite de eritem, durere, edem şi creşterea temperaturii locale.

Specialistul explică mai departe ce este de făcut dacă micuţul se confruntă cu astfel de probleme. „În cazul infecţiilor microbiene, tratamentul trebuie să fie cât mai prompt. Acesta constă în igiena locală cu apă şi săpun, dezinfectante şi, dacă se impune, antibiotice locale. Antibioterapia se introduce numai la indicaţia medicului, care va prescrie administrarea în doze specifice vârstei. De asemenea, nu trebuie să existe reticenţă în ceea ce priveşte spălarea riguroasă cu apă şi săpun a zonelor afectate, mai ales în cazul infecţiilor superficiale de tip impetigo”.

Verucile pot fi îndepărtate cu laserul

Cele mai frecvente infecţii virale dermatologice în cazul copiilor sunt provocate de tulpini ale virusului HPV  - human papilloma virus - verucile vulgare, plantare sau plane  - care apar pe faţă şi pe mâini. La copiii cu imunitate normală, reprezintă mai degrabă o problemă de ordin estetic, rareori fiind însoţite de durere  -mai ales cele plantare.

„Tratamentul acestora constă în îndepărtarea lor, lucru recomandat de altfel, deoarece acestea se pot transmite foarte uşor pe zone de traumatism ale pielii sau în mediu umed şi cald precum sala de sport, piscină. Părinţii pot opta pentru cei mici atât pentru metodele ablative rapide: crioterapie, laser CO2, radiocauterizare, excizie chirurgicală, cât şi pentru tratamenele cheratolitice ce vor distruge leziunea progresiv, prin aplicări repetate”, adaugă dr. Adriana Diaconeasa.

Prin efectuarea culturii se evită un tratament greşit

Infecţiile micotice la copii sunt frecvente mai ales la nivelul scalpului -tinea capitis - şi corpului  -tinea corporis. Foarte rar apar infecţii micotice la nivelul unghiilor  -onicomicoza-, spre deosebire de adulţi. Este recomandat ca, în cazul unui suspiciuni de infecţie micotică, să se facă un examen micologic, cu efectuarea culturii si a antifungigramei pentru a se evita astfel un tratament greşit ce poate duce la complicarea bolii.

„Dacă o micoză nu este recunoscută la timp şi este confundată cu o eczemă, tratamentul cu corticoizi greşit aplicat poate agrava boala. Ca regulă, afectarea firului de păr la nivelul scalpului, afectarea unghiilor, leziunile de la nivelul feţei şi cele extinse, cu mai multe focare pe suprafaţa corpului, trebuie tratate cu medicaţie antimicotică orală, în schemele şi dozele recomandate de ghidurile clinice, cu prescripţie medicală. Tratamentul local cu creme şi şampoane antimicotice poate fi utilizat singur în cazurile cu leziuni puţin extinse la nivelul corpului sau adjuvant tratamentului antimicotic oral”, conchide dr. Adriana Diaconeasa, medic primar dermato-venerolog şi dermato-pediatru.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite