VIDEO De ce este necesară spirometria. Fă-ţi testul gratuit ca să afli cât de bine respiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spirometrul măsoară funcţia pulmonară FOTO: Marian Iliescu
Spirometrul măsoară funcţia pulmonară FOTO: Marian Iliescu

Astmul, una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice din lume, poate fi depistat din timp cu ajutorul spirometriei, testul care măsoară capacitatea pulmonară. Şi alte afecţiuni respiratorii pot fi depistate cu ajutorul spirometrului, spun specialiştii cu ajutorul Zilei Mondiale a Astmului, marcată astăzi.

Între 4% şi 6% din români au astm, iar mulţi dintre ei nu ştiu că suferă de această afecţiune pulmonară, atrag atenţia specialiştii. Manifestări ca lipsa de aer, senzaţia de sufocare şi frica sunt cele mai frecvente în cazul persoanelor care suferă de astm. Această afecţiune poate să înceapă să se manifeste la orice vârstă, dar cel mai frecvent apare în copilărie. De altfel, dintr-o clasă de 30 de copii, doi-trei suferă de astm, potrivit statisticilor prezentate pe site-ul invingeastmul.ro, al Societăţii Române de Pneumologie.

Unul dintre cele mai mari mistere ale medicinei moderne

Prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, descrie astmul ca pe unul dintre cele mai mari mistere ale medicinei moderne, fiindcă nici până la această oră cauzele bolii nu sunt bine înţelese, iar în ultimii ani s-au înregistrat creşteri vertiginoase ale numărului de bolnavi peste tot în lume.

Deşi nu există un tratament curativ (care să vindece bolnavii de astm), astmul poate fi controlat. O persoană cu astm controlat este o persoană care prezintă simptome minime sau zero, nu se trezeşte noaptea din cauza simptomelor, nu foloseşte deloc sau foloseşte foarte rar medicaţia de salvare, poate să facă efort fizic ca o persoană sănătoasă, are foarte rar sau nu are deloc crize de astm şi are funcţia pulmonară normală sau aproape normală.

Pentru a măsura funcţia pulmonară, principalul test este spirometria. „Nu doare şi nu necesită efort. Durează 5 minute, iar rezultatul se dă pe loc“, spune prof. dr. Florin Mihălţan.

Cu ajutorul aceluiaşi test pot fi depistate şi alte afecţiuni respiratorii care scad capacitatea pulmonară, cum este boala pulmonară obstructivă cronică – BPOC.

Rezultatele de anul trecut

Societatea Română de Pneumologie (SRP) realizează în fiecare an, de Ziua Mondială a Astmului, campanii de spirometrii gratuite.

Anul trecut, SRP a desfăşurat un „Program Naţional de Educaţie şi Evaluare în Astm Bronşic şi BPOC“ în 80 de centre din toată ţara, timp de patru luni. Au fost testate 37.036 de persoane, dintre care 55% erau deja diagnosticate cu o boală pulmonară sau au fost identificate ca fiind la risc crescut de dezvoltare a unei boli pulmonare. În categoria din urmă, 46% din persoane au fost diagnosticate cu astm bronşic şi 54% cu BPOC.

Testări gratuite începând din 11 mai

În acest weekend începe campania de spirometrii gratuite de anul acesta, „Astmul poate fi controlat!“. Primii se vor putea testa bucureştenii, pe 11 şi 12 mai, în Parcul Tineretului, la intrarea dinspre Palatul Copiilor.

Apoi, începând din 13 mai şi până la sfârşitul anului, campania se va desfăşura în 150 de spitale şi policlinici de specialitate din 40 de judeţe ale ţării. Testările se fac pe baza unei programări telefonice prealabile.

Acest filmuleţ ilustrează cum se realizează corect o spirometrie

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite