Verdict nipon: vaporii ţigărilor electronice conţin substanţe cancerigene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţigările electronice pot conţine concentraţii de substanţe nocive de 10 ori mai mari decât ţigările clasice Foto Shutterstock
Ţigările electronice pot conţine concentraţii de substanţe nocive de 10 ori mai mari decât ţigările clasice Foto Shutterstock

Voporii ţigărilor electronice conţin patru substanţe cangerigene, care în unele cazuri, sunt în concentraţii de 10 ori mai mari decât în fumul ţigărilor clasice, avertizează oamenii de ştiinţă niponi.

Un raport de la Institutul Naţional de Sănătate Publică din Japonia a remis zilele acestea Ministerului Sănătăţii din această ţară anunţă descoperirea a patru substanţe recunoscute ca agenţi cancerigeni în vaporii ţigărilor electronice, scrie Sciences et Avenir.

Conform studiului realizat de cercetătorii niponi, ale cărui concluzii au fost prezentate în acest raport, concentraţiile acestor agenţi cancerigeni identificaţi în vaporii ţigărilor electronice le-au depăşit uneori pe cele aflate în fumul ţigărilor tradiţionale.

Substanţele nocive identificate sunt formaldehida, un compus numit şi formol, acroleina, glioxalul şi metilglioxalul.

O concentraţie de 10 ori mai mare decât în ţigările „clasice“

„Ratele variază foarte mult de la un brand la altul şi chiar pentru aceeaşi marcă de la un eşantion la altul“, au precizat cercetătorii care au măsurat concentraţiile acestor substanţe în cazul a cinci mărci (care nu sunt menţionate) de ţigări electronice.

În cazul brandurile analizate, echipa de cercetare a constatat niveluri de formaldehidă de până la mai mult de zece ori faţă de concentraţia dintr-o ţigară tradiţională“, a declarat Naoki Kunugita, cercetătorul care a condus studiul.

FORMALDEHIDA. Începând cu anul 2004, formaldehida este clasificat de către Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) drept „carcinogen dovedit pentru oameni“. Această substanţă chimică se leagă de ADN şi, astfel, deteriorează materialul genetic al ţesuturilor ale organismelor expuse. În doze mari, iritaţia cronică pe care o provoace formaldehida induce un proces de regenerare celulară propice apariţiei celulelor tumorale.

Cercetătorii admit însă că nivelurile de formaldehidă nu sunt constante: „Concentraţia acesteia a variat în decursul experimentelor şi în special atunci când firul rezistiv integrat s-a supraîncălzit“, a menţionat cercetătorul.

Testele au fost efectuate cu o maşină care a efectuat în fiecare caz o serie identică de 15 pufuri, de zece ori, cu acelaşi cartuş, cu pauze.

Chiar dacă în Japonia, ţigările electronice sunt mai puţin vizibile pe piaţă, comparativ cu ţările occidentale, trecerea de la tutun la abur este un fenomen în creştere care stârneşte preocupare autorităţilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite