Vântul şi calculatorul ne usucă ochii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacrimile artificiale se aplică în perioadele în care simptomele se înrăutăţesc
Lacrimile artificiale se aplică în perioadele în care simptomele se înrăutăţesc

Lacrimile artificiale înlătură simptomele neplăcute şi menţin sănătatea oculară. Senzaţia de nisip sub pleoape poate fi efectul unei sensibilităţi crescute la factorii din mediul înconjurător, unei infecţii virale, dar şi simptomul unor boli cronice.

Ochii noştri produc lacrimi în permanenţă, nu doar atunci când plângem. Acestea spală ochiul la fiecare clipire şi îl protejează de corpii străini. Lacrimile sunt un amestec de apă, de acizi graşi, de proteine, de substanţe minerale şi antibacteriene. Sindromul de ochi uscaţi apare atunci când producem lacrimi în cantitate insuficientă sau de o calitate necorespunzătoare.

Apare senzaţia de arsură sub pleoape

Persoana care suferă de uscăciune oculară are ochii iritaţi şi sensibili la lumină, vederea înceţoşată şi o senzaţie de arsură sau de nisip sub pleoape. Aceste simptome pot apărea în urma expunerii ochilor la vânt, la praf sau la fum de ţigară, precum şi la purtarea de lentile de contact. De asemenea, ochii se usucă şi dacă sunt aţintiţi asupra monitorului sau televizorului pentru perioade lungi, deoarece clipim mai rar.

Cel mai frecvent, sindromul apare ca urmare a procesului de îmbătrânire. Printre cauzele sindromului de ochi uscaţi se numără infecţiile virale la nivelul ochiului, care duc la inflamarea mucoasei şi corneei, fenomen numit keratoconjunctivită.

Cauzele pot fi hormonale

„Femeile sunt mai expuse acestei afecţiuni, atât din cauza schimbărilor hormonale, cât şi din cauza administrării de anticoncepţionale", menţionează medicul Mircea Filip, oftalmolog în cadrul clinicii Ama Optimex. Şi alte substanţe care ajung în organism pot provoca uscăciune oculară tranzitorie, cum sunt antidepresivele, diureticele şi antiinflamatoarele. „Operaţiile pe ochi, mai ales cele de scădere a dioptriilor, efectuate cu laser, sunt urmate de aceste simptome", completează medicul.

Ochii uscaţi sunt şi o manifestare a sindromului Sjögren, boală inflamatorie cronică ce afectează glandele salivare şi lacrimale, sau a unor boli precum artrita reumatoidă, lupusul, diabetul şi afecţiunile tiroidei. Şi paralizia de nerv facial afectează secreţia lacrimală în jumătatea de faţă afectată.

Lacrimile artificiale, aplicate de trei ori pe zi

În marea majoritate a cazurilor, tratamentul de substituţie cu lacrimi artificiale ţine problema sub control. Aplicate în ochi în momentele solicitante sau zilnic, de trei ori pe zi, acestea păstrează ochiul umed şi elimină disconfortul.

Hidratarea şi pauzele, esenţiale

Specialiştii spun că, dacă clipim des, luăm pauze scurte în care să ţinem ochii închişi, consumăm cel puţin doi litri de apă zilnic şi limităm folosirea lentilelor de contact putem preveni episoadele de ochi uscaţi.

De asemenea, trebuie să evităm aerul condiţionat şi atmosfera cu fum de ţigară, precum şi expunerea directă a ochilor la vânt, la praf şi la ventilatoare. Folosirea umidificatoarelor de aer ajută hidratarea ochiului. O altă indicaţie este să ne ajustăm monitorul astfel încât să păstrăm o distanţă de 40-50 de cm faţă de el.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite