Un test rapid de sânge, soluţia pentru reducerea consumului de antibiotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un test rapid de sânge poate spune dacă o infecţie e produsă de un virus sau de o bacterie FOTO bbc.com
Un test rapid de sânge poate spune dacă o infecţie e produsă de un virus sau de o bacterie FOTO bbc.com

Un nou test de sânge îi va putea ajuta pe doctori să stabilească dacă o infecţie este produsă de o bacterie sau de un virus într-un interval de până în două ore, sugerează un studiu al cercetătorilor din Israel, publicat de Plos One.

Determinarea rapidă a cauzei une infecţii, cu ajutorul unui test de sânge, ar putea proteja pacienţii, astfel încât aceştia să nu mai fie nevoiţi să ia antibiotice atunci când ele nu sunt necesare, susţine o echipă de oamenii de ştiinţă din Israel, potrivit BBC News.

Noul test de sânge se face deocamdată doar în laborator, dar echipa de cerectători lucrează deja la un dispozitiv portabil cu ajutorul căruia acesta să poată fi realizat.

Medicaţie adecvată
Atunci când un pacient prezintă simptomele unei infecţii, medicii se confruntă cu o serie de provocări în procesul de descifrare a cauzei afecţiunii.

Teste de rutină pentru stabilirea identităţii agentului patogen pot dura mai multe zile. De multe ori, se recoltează o probă biologică (exudat, urină etc.), iar apoi se încearcă cultivarea organismului vinovat de producerea bolii într-un laborator.

Unele teste de sânge pot ajuta, de asemenea, punând în evidenţă anumiţi biomarkeri, numai că unii indicatori au valori ridicate atât în infecţii bacteriene, cât şi în infecţii virale, dar şi în caz de cancer sau traumatisme.

Drept rezultat, tratamentele antibiotice – care funcţionează doar în caz de infecţii bacteriene – ajung să fie folosite în exces.

Pe de altă parte, din aceeaşi cauză, mulţi pacienţi care au nevoie de antibiotice le primesc întârziat, creând terenul propice pentru apariţia unor complicaţii grave.

Autorii acestui nou test au observat că, analizând probe de sânge de la mai mult de 300 de pacienţi suspectaţi de a avea o infecţie, au putut detecta corect dacă aceasta este cauzată de un virus sau de o bacterie în majoritatea cazurilor.

Testul şi-a demonstrat acurateţea. În cazul mojorităţii pacienţilor pacienţilor s-a putut spune dacă infecţia a fost cauzată de o bacterie sau de un virus într-un interval de două ore.Acest test nu este perfect şi nu înlocuieşte judecata unui medic, dar este superior multor teste de rutină utilizate la ora actuală“, a declarat Eran Eden, reprezentatul companiei MeMed care contibuie la elaborarea testului.

Pe urmele proteinelor
Testul se bazează pe faptul că bacteriile şi virusurile pot declanşa secreţia anumitor proteine odată ce infectează organismul.

Astfel, oamenii de ştiinţă au stabilit că o anumită proteină, căreia i-au spus „trail“, a prezentat niveluri deosebit de ridicate în infecţiile virale, în timp ce în cazul celor bacteriene prezenţa ei era nesemnificativă. Experţii au corelat acest lucru cu analiza a altor două proteine.

Lucrarea abordează o problemă cu adevărat serioasă. Posibilitatea identificării precoce a unei infecţii, iar apoi a diferenţierii între o posibilă cauză virală sau bacteriană este importantă. Acest lucru va permite o intervenţie clinică în cunoştinţă de cauză şi va minimiza utilizarea inadecvată a antibioticelor în cazul celor care sunt infectaţi cu un virus“, a apreciat prof. Jonathan Ball, un expert în virusologie de la Universitatea Nottingham.

El a precizat că este interesat să vadă cum va funcţiona această descoperire pe termen lung.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite