VIDEO HIV şi sifilis, depistate în doar 15 minute, cu ajutorul unui smartphone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul dispozitiv depistează HIV şi sifilis în numai 15 de minute FOTO Sciences et Avenir
Noul dispozitiv depistează HIV şi sifilis în numai 15 de minute FOTO Sciences et Avenir

Inginerii americani au inventat un mic accesoriu, care conectat la un simplu smartphone, permite detectarea în sânge a celor mai grave două boli cu transmitere sexuală: sifilis şi HIV, virsului care declanşează SIDA. Analiza se face în mai puţin de 15 minut, având aceeaşi eficienţă pe care o are un laborator medical performant.

O echipă de ingineri de la Universitatea Columbia, diu SUA, au dezvoltat un accesoriu potrivit pentru orice smartphone, care poate detecta rapid virusul HIV şi sifilisul. Acest aparat reproduce pentru prima dată toate funcţiile mecanice, optice şi electronice ale unui sistem de analiză de laborator, specifică designerii săi în revista medicală americană  Science Translational Medicine, potrivit Sciences et Avenir.

Acest mic accesoriu care poate fi conectat la un calculator a fost recent testat pe 96 de femei în Rwanda, în cadrul unui program pentru prevenirea transmiterii SIDA de la mamă la copil. Aparatul a arătat o sensibilitate variind de la 92% până la 100% şi o specificitate de 79% până la 100%, parametri care descriu o precizie foarte înaltă, comparabilă analizelor de laborator.

Munca noastră arată că o analiză completă laborator pot fi efectuate de către un accesoriu pentru smartphone. Combinând tehnologia microfluidelor cu electronicele de larg consum putem face unele analize de laborator accesibile pentru aproape toate persoanele cu acces la smartphone“, a afirmat Samuel Sia, profesor de inginerie biomedicală la Universitatea Columbia din New York, autorul principal al acestei invenţii.

Acest dispozitiv mic este suficient de uşor de folosit, iar pentru analiză nu e nevoie decât de o picătură de sânge din deget, de care se ocupă apoi o aplicaţie pentru telefonul mobil inteligent. Utilizatorul nu are nevoie de competenţe tehnice deosebite pentru a utiliza acest aparat. Invetatorii lui spun că o scurtă prezentare este suficientă pentru a-i învăţa pe oameni să folosească aparatul şi să interpreteze rezultatele.

Pe lângă faptul că are un cost de producţie de numai 34 de dolari, mult sub costul de peste 18.000 de dolari al echipamentelor obişnuite din laboratoare, acest nou dispozitiv mai are un mare avantaj. El se autoalimentează prin conectarea la telefonul mobil şi nu necesită branşarea la prizele electrice, ceea ce este esenţial în anumite zone în ţările sărace unde alimentarea cu energie electrică este încă deficitară. 

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite