„Tratamentul pentru scolioză este diferit, în funcţie de stadiul acesteia“. Exerciţii de fizioterapie indicate în această afecţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scolioza produce o deformare a coloanei vertebrale
Scolioza produce o deformare a coloanei vertebrale

Scolioza este o deformare în lateral a coloanei vertebrale. Cauzele pentru care apare această afecţiune sunt multiple: de la scolioza congenitală – adică acea anomalie a oaselor prezentă încă de la naştere şi până la cea idiopatică – adică de cauză necunoscută.

Scolioza este o boală comună care apare în special la tinerii din cauza sedentarismului. Diagnosticată din vreme şi tratată adecvat, afecţiunea poate fi ţinută sub control. În cazuri grave însă, se poate ajunge până la operaţie.

Prof.dr. Hans Malus, medic specialist în medicină fizică şi reabilitare, la Wiener Privatklinik aminteşte care sunt primele semne ale acestei afecţiuni şi cum se poate trata prin fizioterapie.

„Unul dintre primele semne ale scoliozei este diferenţa de înălţime a umerilor. De asemenea, când pacientul se apleacă, se pot observa deformaţii ale toracelui  - spre exemplu, partea stângă pare mai mare decât partea dreaptă. Un alt simptom este răsucirea pelvisului care face să pară că un picior este mai scurt decât celălalt“, explică specialistul.

„În stadii incipiente, adulţii pot apela şi la yoga sau pilates“

„Tratamentul pentru scolioză este diferit în funcţie de stadiul acesteia. În cazul copiilor, tratamentul se continuă până când unghiul Cobb  - o metodă de măsurare a stadiului scoliozei - atinge în jur de 50°. Exerciţiile se realizează prin metoda de fizioterapie numită Dorn-Breuss, care reduce gradul scoliozei prin exerciţii care implică diferite grade de curbură a coloanei vertebrale.“

Specialistul adaugă că, metoda Dorn-Breuss poate fi efectuată şi la adulţi, la care se pot adăuga exerciţii speciale pentru îmbunătăţirea posturii şi susţinerea coloanei. „În stadiil incipiente, adulţii pot apela şi la yoga sau pilates.“

Poate fizioterapia să prevină operaţia?

Fizioterapia nu este o metodă dureroasă şi poate chiar să prevină operaţia, dacă pacientul apelează la această metodă din vreme. De asemenea, fizioterapia se poate combina cu purtarea unei orteze.

Cât priveşte frecvenţa exerciţiilor, medicul spune că este indicat ca exerciţiile să fie efectuate cel puţin cinci zile pe săptămână, câte 20 de minute. „Muşchii şi poziţia coloanei nu se vor schimba în câteva zile. Este necesară o perioadă de câteva luni pentru a se putea observa o îmbunătăţire.“

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite