Ţigările electronice, suspectate că măresc riscul de maladii cardiace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţigările electronice sunt la mare modă printre tineri
Ţigările electronice sunt la mare modă printre tineri

Studierea efectelor generate de ţigările electronice este relativ recentă, întrucât produsele de acest tip au apărut în ultimul deceniu.

Persoanele care utilizează ţigarete electronice sunt mai des afectate de maladii cardiace în raport cu persoanele care nu folosesc aceste produse, potrivit unui amplu studiu preliminar ale cărui rezultate au fost dezvăluite joi în Statele Unite, care nu au stabilit însă o legătură de tip cauză-efect, potrivit agerpres.ro.

 În Statele Unite, avântul  rapid al acestor ţigări a declanşat panică în rândul autorităţilor sanitare. În liceele americane, numărul elevilor care folosesc ţigări electronice a crescut cu 78% în 2018 în raport cu 2017.

În noul studiu, ce va fi prezentat săptămâna viitoare la o reuniune organizată de American College of Cardiology, oamenii de ştiinţă au analizat chestionarele completate de aproape 100.000 de persoane şi care le-au fost prezentate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite în 2014, 2016 şi 2017.

Rata de producere a crizelor cardiace a fost cu 34% mai mare la utilizatorii de ţigări electronice în comparaţie cu persoanele care nu folosesc aceste produse, după eliminarea factorilor de risc legaţi de vârstă, sex, IMC  - Indicele de masă corporală, colesterol, tensiune arterială şi istoricul familial în privinţa fumatului.

În cazul maladiilor arteriale, creşterea a fost de 25%, iar pentru depresie şi anxietate de 55%.

Datele arată, de asemenea, că riscul existent la fumătorii de tutun, comparat cu cel asociat non-fumătorilor, este încă şi mai mare.
 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite