Ţi se zbate ochiul? Explicaţiile medicale ale spasmelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiecare dintre noi experimentează tremuratul pleoapelor cel puţin o dată în viaţă
Fiecare dintre noi experimentează tremuratul pleoapelor cel puţin o dată în viaţă

Spasmele la nivelul pleoapelor nu sunt neobişnuite şi le avem măcar o dată în viaţă. Cele mai multe durează câteva minute sau câteva zile şi trec de la sine. Închiderea involuntară a ochilor însă pot fi semnul unor afecţiuni neurologice.

Zbaterea pleoapelor nu are nicio legătură cu superstiţiile adânc înrădăcinate în mintea noastră, dau asigurări medicii. Nu prevestesc pur şi simplu nimic.

Chiar dacă nu sunt cunoscute pe deplin cauzele şi mecanismele prin care acest tremurat se declanşează, există explicaţii medicale care leagă tremuratul pleoapelor de stilul modern de viaţă.  „Un tremur uşor al pleoapelor nu ne face să intrăm în panică sau să ne gândim că avem vreo problemă de sănătate. Astfel de spasme sunt relativ comune, le avem toţi măcar o dată în viaţă şi cele mai multe trec de la sine, în câteva minute sau în câteva zile“,  explică dr. Wayne Cornblath, profesor de oftalmologie la Kellogg Eye Center de la Universitatea din Michigan, citat de times.com.

Una din explicaţiile pentru care se produc aceste spasme, mai spune acesta, poate fi cantitatea prea mare de cafeină din organism. Prea multă cafeină pare a fi un potenţator, după un mecanism care este încă insuficient elucidat. Cafeina stimulează anumiţi neurotransmiţători precum serotonina şi noradrenalina care cresc reactivitatea în interiorul muşchilor şi a nervilor, a mai spus Cornblath.

Somnul insuficient este o altă explicaţie găsită de specialişti.  „Studiile au arătat o corelaţie şi ştim că mai mult somn este de ajutor, dar nu ştim exact de ce“. Acelaşi lucru se poate spune şi despre spasmele musculare în general,  care sunt relativ comune. „Aţi mai auzit despre cauze precum lipsa potasiului şi despre deshidratare, dar nu sunt nici aici prea multe dovezi“, a mai spus Cornblath.

Stresul poate să joace şi el un rol, este de părere dr. Rebecca Taylor, purtătorul de cuvânt al Societăţii Americane de Oftalmologie.  Atunci când suntem agitaţi producem mai multă epinefrină – un hormon eliberat în organism ca răspuns la stres şi care amorsează corpul pentru a face faţă provocărilor. Această stare de excitare poate determina mici contracţii şi spasme precum cele care se produc la nivelul pleoapelor.

În rarele cazuri în care spasmele persistă şi în somn, Cornblath recomandă tratamentul cu Botox. Temporar, Botox-ul taie legătura dintre muşchi şi nervi.  

Tremuratul pleoapelor este benign, însă spasemele mici la nivelul gâtului sau feţei sunt o altă poveste. Spasmele la nivel facial pot fi semnul unei probleme de sănătate majore, astfel că este cazul să mergeţi la medic pentru un control, recomandă cei doi specialişti.  

În cazuri excepţionale, când pleoapele se închid involuntar sau clipitul este nefiresc poate fi vorba despre blefarospasm, o tulburare neurologică, pentru care este indicată o vizită la medicul specialist.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite