Testul care detectează tuberculoza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Metoda standard prin care se determină dacă cineva este sau nu infectat cu bacteria Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch, ce provoacă tuberculoză (TBC), este testul IDR la tuberculină.

Un răspuns pozitiv la acest test poate să apară, potrivit medicului specialist în pneumologie Simona Bucşa Dobre, dacă persoana în cauză are în prezent TBC, dacă a fost expusă la acestă boală în trecut sau dacă a primit vaccinul BCG (împotriva TBC). Este bine ca medicul să fie informat cu privire la efectuarea unui asemenea test şi în trecut şi, mai ales, dacă rezultatul a fost pozitiv. În acest caz, testul nu mai este necesar. De obicei, după expunerea la această bacterie, testul la tuberculină va ieşi pozitiv după 2 săptămâni – 3 luni.

În ce constă

Se injectează la nivelul braţului 0,1 ml de derivat proteic purificat (PPD) din tuberculină. În urma testului, va apărea o umflătură. După 48-72 de ore de la administrarea injecţiei se interpretează testul. Se detectează zone cu ridicături unde s-au produs reacţii cutanate locale. Aceasta se numeste induraţie şi se referă la umflătura cu margini clar definite.

Info

O persoană care a primit un vaccin BCG împotriva tuberculozei poate avea un rezultat pozitiv la test, aşa cum un test negativ nu înseamnă întotdeauna că o persoană nu are tuberculoză. Testul se face gratuit cu trimitere de la medicul de familie.

Află pe clicksanatate.ro cum se interpretează rezultatele testului!

4 minerale esenţiale pentru sistemul imunitar

De ce apare cancerul de ovar

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite