Terapii care cresc speranţa de viaţă în bolile hepatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terapii noi ar putea creşte calitatea vieţii bolnavilor cu afecţiuni grave ale ficatului
Terapii noi ar putea creşte calitatea vieţii bolnavilor cu afecţiuni grave ale ficatului

Pacienţii români cu hepatită cronică virală recidivantă ar putea beneficia gratuit de o terapie care le creşte şansele de vindecare, iar stenturile hepatice prelungesc viaţa pacienţilor cu ciroză hepatică gravă.

Potrivit speciliştilor prezenţi la al XXI-lea Congres Naţional de Hepatologie organizat la Bucureşti de Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului, două soluţii terapeutice noi pentru România, ar putea schimba viaţa bolnavilor cu afecţiuni hepatice grave: hepatita cronică virală dată de infecţia cu virusul hepatitic C şi ciroza hepatică.

Hepatita virală rezistentă la tratament are soluţie

Terapia destinată bolnavilor cu hepatită virală cronică dată de virusul C, rezistentă la tratament, constă în urmarea unei scheme terapeutice formată din trei medicamente, comparativ cu schema formată din numai două medicamente prin care se trata până în prezent heptatita virală cronică. „Alături de substanţele interferon şi ribavirină, care se folosesc în prezent pentru tratarea hepatitei cronice virale C, se vor introduce şi inhibitori de polimerază sau de protează care pot tripla răspunsul pacienţilor la tratament", a precizat profesorul dr. Mihai Voiculescu, în cadrul Congresului Naţional de Hepatologie organizat la Bucureşti de Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului.
Studiile realizate de Centrul de Medicină Internă al Intitutului de Clinic Fundeni arată că infecţia cu virusul hepatitic C afectează 6% din români. Dintre aceştia, doar 50% pot fi vindecaţi cu tratamentul format din două medicamente. „Nu vorbim de o boală cronică, ci de o boală care poate fi vindecată, deoarece medicamentele pot elimina definitiv virusul din organism", a precizat prof. dr. gastroenterolog Carol Stanciu de la Facultatea de Medicină din Iaşi. Potrivit specialistului, tratamentul cu triplă terapie vindecă 80% din bolnavii cu hepatită cronică virală şi are drept indicaţie cazurile de recidivă a bolii ce implică rezistenţă la tratament. Pentru început, vor beneficia de terapie gratuită 140 de bolnavi. În momentul de faţă nu s-a stabilit data de la care pacienţii vor începe tratamentul. „Este nevoie de o aprobare a Agenţei Naţionale a Medicamentului şi, imediat ce primim respectiva aprobare, se poate începe tratarea pacienţilor", a precizat prof. dr. gastroenterolog Oliviu Pascu de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca.

Stenturile prelungesc viaţa bolnavilor de ciroză

Procedura TIPS (Transjugular Intrahepatic Portosistemic Sunt), o procedură care tratează hipertensiunea portală, o complicaţie a cirozei hepatice, prelungeşte viaţa pacienţilor cu peste un an de zile, spun specialiştii gastroenterologi. „Procedura este paliativă şi este destinată unor pacienţi aflaţi pe listele de aşteptare pentru transplant hepatic", a explicat prof.dr. Carol Stanciu. Potrivit specialistului, această procedură nu se face preventiv, ci doar la pacienţii care prezintă deja complicaţii ale cirozei precum hemoragiile şi ascita (acumulare de lichid în abdomen). „În cazul cirozei hepatice, ficatul fibrozat acţionează ca o barieră în calea fluxului sagnvin. Din acest motiv se formează varice esofagiene care prezintă risc de rupere şi care dau hemoragii, de multe ori, mortale. În alte cazuri se ajunge la ascită, acumulare de lichid în abdomen care măreşte talia în dimensiune şi pune presiune pe toate organele", explică specialistul în medicină internă dr. Adriana Popescu de la Institutul Clinic Fundeni din Capitală. Potrivit specialistei, procedura TIPS constă în introducerea unui cateter până în ficat unde se face o breşă pentru a „destupa" circulaţia şi a scădea tensiunea asupra vaselor de sânge din amonte. Această breşă se realizează cu ajutorul unui stent. Ulterior montării stenului, vena portă care duce sângele dinspre organele care realizează digestia şi una din venele hepatice care aduce sângele dinspre ficat către inimă, se destupă. Efectul benefic constă în mai puţine hemoragii şi prelungirea vieţii pacienţilor cu peste un an de zile, crescând şansele persoanei de a supravieţui până când poate face o procedură de transplant hepatic.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite