Studiu: Apa de la robinet este „mai curată decât apa îmbuteliată”. Legatura dintre sticlele de plastic și cancer

0
Publicat:

Potrivit unor cercetări, până la trei sferturi din toată apa îmbuteliată pe care o bem ar putea conține substanțe chimice potențial dăunătoare legate de cancer.

foto apă îmbuteliată
FOTO Shutterstock

Oamenii de știință din Qatar au descoperit că între 10 și 78% din apa îmbuteliată conținea contaminanți, inclusiv microplastice - particule microscopice care pătrund în fluxul sanguin și despre care se crede că interferează cu mai multe procese corporale, potrivit Daily Mail.

În același timp, apa de la robinet este mult mai sigură de băut, deoarece este supusă unor „standarde riguroase de calitate și siguranță”, au declarat aceștia.

Invizibile pentru ochiul uman, microplasticele sunt fragmente de plastic de doar doi micrometri, sau două miimi de milimetru.

Aceste particule ajung în alimente, în sursele de apă și chiar în aer atunci când produsele din plastic se degradează în mod natural.

Un număr tot mai mare de cercetări le-au asociat deja cu apariția cancerului, a bolilor de inimă și a demenței și chiar cu sperma de calitate inferioară.

Oamenii de știință de la Weill Cornell Medicine din Qatar, care au efectuat cel mai recent studiu, au găsit și urme de alți contaminanți, inclusiv ftalați și bisfenol A (BPA).

Se crede că acestea se descompun și ajung în apă atunci când sticlele sunt strânse sau capacul este deschis și închis în mod repetat.

De asemenea, se pot infiltra în apă dacă o sticlă este expusă la căldură, cum ar fi lăsată într-o cameră fierbinte, într-o mașină într-o zi călduroasă sau afară la soare.

Utilizați pentru a face materialele plastice mai durabile, ftalații sunt cunoscuți pentru faptul că interferează cu producția de hormoni în organism.

BPA este o substanță chimică utilizată pentru a face ambalajele alimentare mai rezistente și mai puțin vulnerabile la coroziune sau descompunere.

Ambele substanțe au fost, de asemenea, asociate cu infertilitatea, PCOS, astmul și unele tipuri de cancer.

Marea Britanie urmează nivelurile de siguranță ale BPA din UE, recomandând un nivel de expunere zilnică sigură de 0,2 nanograme pe kilogram de greutate corporală pe zi.

Dar se crede că ambele riscuri pentru sănătate sunt crescute doar atunci când sunt expuse la niveluri ridicate.

Scriind în revista BMJ Global Health, oamenii de știință au declarat: „Deși există praguri de siguranță pe termen scurt, efectele pe termen lung ale acestor contaminanți rămân în mare parte necunoscute. Dependența de apa îmbuteliată implică costuri semnificative de sănătate, financiare și de mediu, ceea ce necesită o reevaluare urgentă a utilizării sale pe scară largă”.

De asemenea, ei au îndemnat restaurantele și alte spații publice să renunțe la apa îmbuteliată în locul celei de la robinet.

Apa de la robinet este mult mai sigură de băut, deoarece este supusă unor „standarde riguroase de calitate și siguranță” și nu prezintă riscul „scurgerii de substanțe chimice nocive din sticlele de plastic”, au adăugat cercetătorii.

Microplasticele îi îngrijorează pe oamenii de știință de zeci de ani.

Cercetătorii sunt speriați, deoarece cu cât lucrurile sunt mai mici, cu atât mai ușor pot ajunge în interiorul nostru.

Studiile anterioare au sugerat că o persoană obișnuită ingerează aproximativ cinci grame de plastic pe săptămână - echivalentul unui card de credit.

Cu toate acestea, experții au avertizat că ar putea fi mult mai mult, deoarece nu toate alimentele au fost analizate pentru a se verifica conținutul lor de plastic.

De asemenea, se crede că oamenii inhalează până la 7.000 de microplastice pe zi, ceea ce stârnește îngrijorarea că acestea ar putea reprezenta o amenințare pentru sănătate, alături de azbest sau tutun. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite