Ministerul Economiei lansează un brand propriu de apă îmbuteliată anul viitor
0Compania de stat aflată în subordinea Ministerului Economiei, Societatea Națională a Apelor Minerale (SNAM), anunță că în anul 2024 are în plan lansarea unui brand propriu de apă îmbuteliată. Astfel, brand-ul național va apărea pe rafturile magazinelor.
Lansarea acestui brand a venit ca urmare a inițiativei propuse de directorul SNAM, Alin Udriște, realizată în cadrul evenimentului Environmental & Sustainability Summit 2023, organizat de Business Review.
„Ne dorim să dezvoltăm o capacitate de îmbuteliere și să devenim producători de apă, fără să-i concurăm neaparat pe actualii noștri clienți, cărora le vindem deja apă. Suntem la 80% cu acest proiect, ne mai trebuie două aprobări. Această capacitate de îmbuteliere este cerută de acționarul unic, Ministerul Economiei, prin contractul de mandat acordat directorului general – mie”, a spus Udriște.
Potrivit directorului SNAM, studiul de fezabilitate realizat în cadrul developării acestui proiect a evidențiat faptul că este mult mai oportună achiziția unei facilități deja existente pentru îmbutelierea apei, care să aibă un număr de clienți, decât dezvoltarea din fazele primare, „de la 0” a uneia. Motivele pentru o astfel de alegere au fost atât financiare, cât și de logistică, potrivit datelor publicate de Economedia.
Deși nu există încă o denumire stabilită pentru apa care va fi folosită de stat, Udriște a sugerat că ar putea fi legată de Dacia într-un fel pentru a sublinia că este parte a spațiului carpato-danubian. Această apă ar putea intra în lanțurile de retail, dar ar putea și pleca la export.
„Noi, ca stat, avem atașați comerciali în multe din țările lumii, multe dintre acestea cu probleme serioase în procurarea de apă pentru băut. Ar putea promova apa noastră pentru livări la export. Apoi, să nu uităm că avem război la graniță. Apa este resursă strategică declarată ca atare de CSAT. Trebuie să avem o capacitate la care să apelezi de urgență în caz de ceva nedorit”, a mai arătat directorul SNAM.
Ministerul Economiei al României este responsabil pentru deținerea integrală a SNAM. Deși este singurul furnizor autorizat de apă minerală către îmbuteliatorii din România, compania deține și o anumită influență asupra resurselor din zona apelor minerale a stațiunilor balneoclimaterice. SNAM plătește redevența statului pentru apa furnizată și percepe un tarif fix. În contrast, SNAM trebuie să mențină izvoarele și, atunci când este necesar, să caute noi surse. Analizele fizico-chimice ale apei minerale sunt efectuate de toate SNAM. În prezent, compania exploatează doar 45% din izvoarele românești. În ceea ce privește izvoarele sale ample, țara noastră este una dintre cele mai puternice din lume, dar avem o problemă cu numărul scăzut de clienți.