STUDIU: Anumite tipuri de cancer de sân pot fi încetinite prin identificareaunei mutaţii genetice

0
Publicat:

Progresia anumitor tipuri de cancer de sân poate fi încetinită prin identificarea la timp a unei mutaţii genetice la pacienţi cu tumori şi adaptând apoi în consecinţă tratamentul, se arată într-un studiu publicat vineri în revista „Lancet Oncology", relatează AFP.

Progresia unor tipuri de cancer de sân poate fi încetinită / Foto Arhivă
Progresia unor tipuri de cancer de sân poate fi încetinită / Foto Arhivă

Publicat în una dintre principalele reviste de oncologie, studiul este primul de acest gen „care demonstrează un beneficiu clinic semnificativ după ce mutaţia bESR1 a fost ţintită din timp", afirmă autorii săi.

În cancerul de sân, celulele tumorale evoluează în timp şi, în funcţie de anumite mutaţii, pot deveni rezistente la tratamentele folosite.

Autorii studiului, condus de oncologul François-Clément Bidard şi realizat în câteva zeci de spitale franceze, au evaluat importanţa identificării precoce a uneia dintre aceste mutaţii - bESR1 - şi apoi să se acţioneze în consecinţă.

Pentru a identifica aceasta mutaţie, ei au folosit o tehnică promiţătoare în ultimii ani în domeniul oncologiei: „biopsia lichidă".

Aceasta are ca scop studierea conţinutului tumorilor fără a fi nevoie să se preleveze, ca în cazul unei biopsii convenţionale, ţesut din sân, o intervenţie potenţial grea şi restrictivă.

În acest caz este vorba despre prelevarea unei simple probe de sânge. Sângele pacienţilor conţine, de fapt, o mică parte din ADN-ul care provine din celulele canceroase şi poate fi astfel izolat şi studiat.

În rândul pacienţilor purtători ai acestei mutaţii, s-au constituit două grupuri formate din circa 80 de persoane. Unul dintre aceste grupuri a continuat să primească tratamentul iniţial, celălalt a primit un alt medicament - „fulvestrant".

În al doilea grup, progresia cancerului a fost oprită pentru o durată medie de câteva luni.

Dincolo de mutaţia bESR1, autorii studiului cred că strategia utilizată - biopsia lichidă, apoi schimbarea rapidă a tratamentului - ar putea servi drept model pentru strategiile terapeutice viitoare.

Cu toate acestea, studiul are mai multe limitări. În primul rând, nu evaluează dacă această schimbare a tratamentului a îmbunătăţit într-adevăr şansele de supravieţuire a pacientului.

Mai mult, cercetările s-au axat doar pe un anumit tip de cancer de sân, în care tumora este receptivă la estrogen. Acest lucru este ceea ce permite tratamentelor hormonale utilizate în acest studiu să funcţioneze.

Studiul nu a inclus, de exemplu, aşa-numitele cancere „triplu negative", cele mai mortale pentru că sunt cel mai greu de tratat.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite