Pacienţii din România, acces greoi la studii clinice
0Un nou tip de tratament împotriva cancerului este în faza de studii clinice, rezultatele primelor teste efectuate pe pacienți fiind promițătoare. Șeful Institutului Oncologic București atrage atenția asupra accesului greoi al bolnavilor din România la astfel de teste.
„Să sperăm că tratamentul va trece prin toate fazele de testare și va ajunge să fie comercializat. Până atunci, important ar fi ca pacienții români să aibă o șansă să participe la astfel de studii. (...) Studiile clinice sunt făcute de farmacii sau clinici private și oferă pacienților posibilitatea să-și facă analize și să beneficieze de tratament în mod gratuit. La noi, accesul pacienților este îngreunat.
(...) Studiul de care vorbiți este unul deschis, astfel că toată lumea are posibilitatea să se înscrie. Avem și noi în România astfel de cercetători, care ar putea chiar ei să faciliteze procesul de participare a românilor, dar la noi, până se validează cererea, până este primită validarea de la Agenția Națională a Medicamentului, trece cam un an de zile. Astfel, faza întâi a studiului din Marea Britanie ar fi încheiată”, a spus directorul Institutului Oncologic Bucureşti, Bogdan Tănase, pentru „Adevărul“.
Pacient vindecat
Terapia inovatoare folosește o formă slăbită a virusului herpesului labial, care a fost modificat pentru a ucide tumorile. Potrivit BBC, în urma testelor de siguranță în faza 1, desfășurate de Institutul de Cercetare a Cancerului și de Royal Marsden NHS Foundation Trust şi prezentate la o conferinţă medicală la Paris, la care au participat aproximativ 40 de persoane, cancerul unui pacient a dispărut, iar în cazul altora, tumorile s-au diminuat.
Pacientul vindecat are 39 de ani, fiind diagnosticat în 2017 cu cancer al glandelor salivare. „Mi s-a spus că nu mai sunt opțiuni pentru mine și că primesc îngrijire paliative. A fost devastator, așa că a fost incredibil să mi se ofere șansa de a mă alătura studiului. (...) Am făcut injecții la fiecare două săptămâni timp de cinci săptămâni, ceea ce mi-a eradicat complet cancerul. Sunt doi ani de când cancerul nu a mai apărut”, a spus bărbatul.
„Este rar să vedem rate de răspuns atât de bune în studiile clinice în stadiu incipient, deoarece scopul lor principal este testarea siguranței tratamentului și implică pacienți cu cancere foarte avansate pentru care tratamentele actuale au încetat să funcționeze”, a spus cercetătorul principal, prof. Kevin Harrington, pentru BBC.
Medicul Bogdan Tănase a explicat, pentru „Adevărul“, că faza 1 a tratamentului este prima etapă în validarea lui.
„Scopul este acela de a vedea dacă tratamentul are eficacitate pe acei pacienți care nu mai au nicio posibilitate terapeutică, spre exemplu, pacienții cu cancer metastatic”, a precizat medicul.
Pe de altă parte, doctorul susţine că posibilitatea de descoperire a unui tratament care să funcţioneze pentru toate tipurile de cancer este redusă.