Strategii rapide contra durerilor de cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile sunt de trei ori mai afectate de migrene decât bărbaţii
Femeile sunt de trei ori mai afectate de migrene decât bărbaţii

Cei care suferă de cefalee pot beneficia de terapii cu efect imediat. În funcţie de cauză, unele medicamente, precum şi chirurgia şi injecţiile cu toxină botulinică pot fi benefice.

Durerea de cap (cefaleea) este cel mai frecvent simptom raportat medicului. În majoritatea cazurilor, cefaleea este primară, adică neînsoţită de modificări organice cum ar fi nevralgiile, infecţiile, tumorile sau problemele vasculare.

Aproximativ 90 la sută din durerile de cap sunt reprezentate de cefaleea tensională şi de migrenă.

Migrena le afectează pe femei de trei ori mai frecvent decât pe bărbaţi. Durerea afectează doar o jumătate a capului, este agravată de activităţile fizice cotidiene şi deseori este însoţită de sensibilitate la lumină şi la zgomote, de greaţă şi de vărsături.

În o treime din cazuri, episodul migrenos este anunţat de o perioadă de 30 de minute de aură, caracterizată prin scăderea capacităţii vizuale şi prin tulburări de tipul flashurilor luminoase intense, punctelor negre şi senzaţiei de distorsiune a imaginilor.

Paracetamolul, eficient şi în migrenă

Mult mai frecventă, dar mai uşor de suportat este cefaleea tensională, de intensitate uşoară spre moderată, bilaterală, nepulsatilă, însoţită de tensionarea muşchilor capului şi gâtului. În caz de cefalee tensională, masajul la nivelul capului şi gâtului poate calma durerea.

Astfel, masarea muşchiului trapez, ce acoperă ceafa şi porţiunea umerilor situată în spatele claviculelor, precum şi masarea tâmplelor cu un ulei pe bază de camfor şi de mentol poate ameliora cefaleea. De asemenea, exercitarea unei presiuni cu ajutorul degetului mare la baza craniului, timp de câteva secunde, în mod repetat, relaxează muşchiul trapez.

Medicamentele utilizate în tratarea durerii sunt acetaminofenul (paracetamolul) şi antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirina, ibuprofenul). Acestea au efecte pozitive şi în 60-70 la sută din atacurile migrenoase uşoare şi moderate. O combinaţie benefică în aceste cazuri este cea de cafea cu aspirină.

În migrenele mai severe, efect rapid au medicamentele numite triptani (blochează receptorii serotoninei, implicată în apariţia migrenei), care se eliberează doar pe bază de prescripţie medicală.

„Problema triptanilor este că produc vasoconstricţie. De aceea, nu se recomandă persoanelor cu afecţiuni coronariene. În cazul acestora, alternativa o reprezintă combinaţia de tartrat de ergotamină şi cofeină (cofedol), care trebuie luată în episoadele de aură, pentru a-şi face efectul la timp", explică profesorul doctor Ovidiu Băjenaru, medic neurolog, preşedintele Societăţii Române de Neurologie.

Botox şi bisturiu în cefaleea tensională

Cefaleea tensională cronică, ce durează peste 15 zile lunar sau peste 180 de zile anual, poate fi tratată prin injectarea de toxină botulinică în muşchii tâmplelor, frunţii şi ai cefei. Tratamentul ameliorează durerile de cap temporar, pe o perioadă de până la trei luni, şi paralizează muşchii pentru maximum şase luni.

Aceiaşi muşchi pot fi trataţi chirurgical, prin îndepărtarea porţiunilor de masă musculară ce înconjoară fibrele nervoase. Metoda are rezultate variabile de la un pacient la altul. „Migrena, în schimb, nu beneficiază de tratament chirurgical", spune profesorul doctor Ovidiu Băjenaru.

Evitaţi ciocolata!

Pentru a preveni apariţia durerii, se recomandă respectarea unui program de somn şi de masă şi evitarea stresului. În caz de migrenă, trebuie evitate, în plus, consumul de ciocolată, vin roşu şi de cofeină, lumina puternică, precum şi mirosurile intense şi fumul de ţigară.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite