Stomatolog: De ce este greşit să ne spălăm pe dinţi imediat după masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul stomatolog recomandă ca periajul să se efectueze la cel puţin 15-20 de minute după masă
Medicul stomatolog recomandă ca periajul să se efectueze la cel puţin 15-20 de minute după masă

Un medic stomatolog explică de ce este greşit să periem dinţii imediat după masp şi care pot fi consecinţele acestui obicei.

Periajul zilnic al dinţilor este foarte important pentru menţinerea sănătăţii orale. Există însă o serie de greşeli pe care le putem face atunci când ne spălăm pe dinţi. Medicul stomatolog Adrian Mina spune că, deşi de multe ori involuntare, acestea ne pot dăuna pe termen lung. 

Te speli pe dinţi imediat după masă

Este tentant uneori să te speli pe dinţi imediat după o masă. Bineînţeles, e mai bine aşa decât să nu te speli deloc. Recomand însă ca periajul să se efectueze la cel puţin 15-20 de minute după masă. Imediat după, avem acid în interiorul cavităţii orale. Acid pe care, prin spălatul dinţilor, îl ajutăm de fapt să erodeze smalţul. Aşa că e bine să aşteptăm ca saliva să îşi facă treaba şi să elimine resturile acide înainte de a peria.

Alegi greşit periuţa de dinţi

Pe piaţă există o selecţie variată de periuţe de dinţi. Puteţi alege fie una electrică, fie una manuală. Este însă foarte important ca ea să aibă perii moi. Ei trebuie să se poată îndoi pentru a reuşi să ajungă peste tot, iar periajul să fie unul eficient. Uneori, oamenii cred că cu cât perii sunt mai duri, cu atât vor curăţa mai bine. Această concepţie este greşită. Periuţele cu perii duri pot afecta în timp structura dinţilor şi sănătatea gingiei.

Periezi prea tare

Când vine vorba despre periajul dinţilor, trebuie să fim cât se poate de blânzi. Cred că una dintre marile probleme pe care le au oamenii este că îşi periază dinţii prea agresiv. Ei simt că doar aşa vor avea o dantură curată. Greşit! Trebuie doar să periem cu grijă şi atenţie dinţii, să alocăm timp şi răbdare acestui lucru.

Te grăbeşti

Periajul dentar ar trebui să se efectueze de cel puţin două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Recomandarea este ca timpul alocat acestui lucru să fie de câte 2 minute. Poţi să setezi cronometrul telefonului la 2 minute şi să începi periajul. Astfel vei fi sigur că nu trişezi. Sau să porneşti melodia preferată şi să te speli pe dinţi până la finalul ei.

Nu schimbi destul de des periuţa de dinţi

Atunci când găseşti o periuţă de dinţi care îţi place, poate fi greu să renunţi la ea. Atunci când vezi însă că ea începe să dea semne de uzură, trebuie schimbată. În timp, perii se tocesc, iar periajul nu mai poate fi unul eficient. Periuţa de dinţi trebuie schimbată cel puţin o dată la 3-4 luni. De asemenea, nu împărţi periuţa de dinţi cu nimeni altcineva, oricât de apropiată ar fi acea persoană. Şi păstreaz-o în spaţiu deschis. Asta împiedică bacteriile să se dezvolte într-un mediu umed.

Faci mişcări greşite

Mulţi oameni îşi periază dinţii de la stânga la dreapta. Trebuie însă ştiut că periajul corect şi eficient se realizează de sus în jos. Mişcări mici, circulare de sus în jos. Mişcările greşite în timpul periajului nu doar că nu ajută, dar în timp pot cauza mai mult rău decât bine.

Uiţi de linia gingivală şi limbă

Bacteriile se acumulează adesea în locul în care dintele întâlneşte gingia. Mulţi oameni uită să acorde atenţie acestei zone în timpul periajului. Dacă periuţa este una cu perii moi, flexibili, este foarte simplu să cureţi linia gingivală. Amintiţi-vă întotdeauna că dinţii trebuie curăţaţi atât pe exterior, cât şi pe interior. În plus, nu uitaţi că şi limba trebuie periată, întrucât şi acolo se acumulează o mulţime de bacterii.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite