Ştii să-ţi controlezi invidia?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţi s-a întâmplat să nu-ţi pice bine faptul că prietenul tău are ceva ce ţie îţi lipseşte? Înseamnă că ai trăit pe propria piele sentimentul invidiei. În rândurile de mai jos poţi afla cum poţi gestiona acest sentiment pentru a lucra doar în favoarea ta.

Psihologii au definit invidia drept un sentiment ce apare atunci când, involuntar sau nu, ne raportăm la cei din jur și constatăm că ei au ceva în plus față de noi. Contează însă cu cine ne comparăm. Cea mai benefică şi constructivă comparaţie este cea cu noi înşine. De exemplu, putem observa dacă astăzi suntem mai buni decât am fost ieri sau dacă am făcut ceva în plus.

Poate duce la automotivare...

Invidia poate juca un rol pozitiv în viaţa fiecăruia dintre noi, însă doar dacă o folosim ca pe un stimul al dezvoltării personale, spun psihoterapeuţii. Mai exact, aceasta poate fi un motor pentru mobilizarea forţelor ce sunt necesare în obţinerea lucrurilor pe care ni le dorim. Mai exact, invidia este sentimentul care ar trebui să te facă să-ţi pui semne de întrebare şi să întocmeşti un plan concret de acţiune pentru a obţine ceea ce îţi dorești. Totodată, te poate ajuta să-ţi conştientizezi mai bine calităţile și să le foloseşti pentru a-ţi realiza scopurile.

…dar poate avea şi consecinţe dezastruoase

În general, invidiosul are un comportament care nu-i trădează sentimentele. Există însă şi situaţii în care atitudinea invidiosului este evidentă, iar persoana invidiată poate simţi pe propria piele mânia acestuia. De exemplu, dacă la locul de muncă există invidie între două colege, cea care invidiază va face tot posibilul pentru a-i face colegei sale viața un calvar. În general, invidia este însoţită de un sentimentul de frustrare, care întunecă judecata celui care invidiază. În timp însă invidioasul ajunge la concluzia că nu a meritat efortul de a se comporta în acest mod.

Invidia feminină, cea mai periculoasă

Aproximativ 90 la sută dintre femeie îşi simt ameninţat locul de muncă de colegele lor, și nu de bărbaţi, arată datele unui studiu american. De aceea, multe dintre femei adoptă o atitudine răutăcioasă  la serviciu şi ajung să-şi bârfească colegele. De asemenea, tot femeile conţientizează mai mult decât bărbaţii atractivitatea celorlalte femei, ba, mai mult, le percep frumusețea ca pe o amenințare. Acest lucru însă este resimţit mai acut în perioada fertilă, atunci când instinctul feminin este mai ascuţit.

Ce este de făcut

Invidia poate fi ținută sub control prin corectarea gândirii şi, implicit, a atitudinii. Astfel, se recomandă să porți o discuție cu tine însuți pentru a vedea care sunt adevăratele motive care stau la baza comportamentului tău. Doar în acest mod poţi identifica ce te nemulțumeşte şi ce poţi face pentru a scăpa de sentimentul de gelozie.

Este posibil ca de cele mai multe ori motivele pentru care invidiezi pe cineva să nu aibă niciun fundament raţional. De asemenea, s-a mai observat că de cele mai multe ori invidia duce la un consum inutil de timp şi de energie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite