Spitalele de Copii, supraglomerate: val de infecţii acute respiratorii, viroze, gripe și pneumonii. Ce recomandă medicii
0Spitalele din România se confruntă în această perioadă cu un val de îmbolnăviri acute, febră și tuse. Cele mai aglomerate sunt unitățile de pediatrie și cele de boli infecțioase.

De exemplu, Spitalul de Pediatrie din Galați funcționează la capacitate maximă zilele acestea. În prezent, sunt în jur de 170 de copii internaţi, cei mai mulți dintre ei fiind cu infecţii acute respiratorii, viroze, foarte multe gripe, pneumonii, dar și COVID-19.
„Sunt foarte multe cazuri. În momentul de faţă, spitalul este la capacitate maximă. Avem în jur de 170 de copii internaţi, majoritatea cu infecţii acute respiratorii, viroze, foarte multe gripe, pneumonii, inclusiv COVID. În momentul de faţă, nu există locuri în spital, dar facem toate eforturile să asigurăm locuri pentru fiecare copil”, a declarat dr. Marius Dănilă, directorul Spitalului pentru Copii Galaţi.
Medicii recomandă „evitarea spaţiilor aglomerate, igiena mâinilor, foarte riguroasă, educaţia tusei şi a strănutului, vaccinarea și purtarea măștii, atunci când se impune”.
„Recomandăm ca părinţii să scoată copiii la plimbare, dar să evite spaţiile şi locurile aglomerate. În cazul în care ajung în spaţii aglomerate, să poarte măşti”, a mai precizat dr. Dănilă.
Medicul Mihai Craiu Val de îmbolnăviri acute în România
Deoarece spitalele se confruntă în această perioadă cu un val de îmbolnăviri, medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția asupra riscului „să fie administrat greșit un antibiotic”.
„Acum este un mare <val> de îmbolnăviri acute, cu febră și tuse... Sunt pline toate camerele de gardă, toate centrele de permanență cu bolnavi de toate vârstele. Și acum este cel mai mare risc să fie administrat greșit un antibiotic... De ce? Pentru că noi, românii, suntem printre cei mai mari fani ai utilizării antibioticelor în boli acute febrile... Deși acestea, acum în plin sezon epidemiologic, sunt 80% viroze”, a scris dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina sa de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.
Mai mult, medicul susține că antibioticul administrat unui copil poate fi „inutil” și „dăunător”.
„Și pentru că uneori este mai simplu să prescrii o rețetă cu antibiotic unui copil febril, decât să argumentezi clar și riguros de ce acesta este inutil și, posibil, dăunător în cazul dat. Deseori, în cazul unor aglomerații mari la Urgențe, se trece pe modul de medicină <defensivă>. Și apar recomandări de tipul <dacă fiul/fiica dvs mai face febră și peste trei zile puteți să dați acest antibiotic de pe rețetă>. Sfatul corect ar fi: <Dacă mai are febră peste trei zile trebuie să reevaluăm copilul și, eventual, să facem analize>. Ar trebui să dăm antibiotice DOAR în boli bacteriene”, a avertizat dr. Mihai Craiu.
Într-o postare anterioară, pediatrul Mihai Craiu a transmis că mulți copii sunt răciți din cauza variațiilor mari de temperatură din această perioadă, însă părinții trebuie să-și facă griji dacă „episodul de tuse durează peste patru săptămâni”.
„Cât timp este de așteptat să tușească un copil după o viroză obișnuită? În medie două săptămâni. Și 25% din copii ar putea tuși trei săptămâni. Anormal este un episod de tuse care durează peste patru săptămâni. Ce putem face pentru tuse? Majoritatea antitusivelor nu fac nimic semnificativ. O dovedește o metaanaliză clasică. Asta în cazul în care nu fac rău. Sau chiar foarte rău”, a explicat dr. Mihai Craiu.