Soluţii pentru îmbunătăţirea circulaţiei periferice
0Circulaţia periferică deficitară presupune restricţionarea fluxului de sânge de la nivelul extremităţilor. De obicei sunt afectate mâinile, picioarele, nasul, obrajii, urechile. Persoanele cu astfel de probleme au de suferit mai ales în sezonul rece. Iată o serie de soluţii care vă pun sângele în mişcare.
Circulaţia periferică deficitară sau boala vasculară periferică reprezintă totalitatea afecţiunilor cauzate de obstrucţia arterelor periferice şi a venelor importante din organism. În sezonul rece, aceste suferinţe se accentuează, ceea ce poate cauza nu numai disconfort local, senzaţie acută de mâini şi picioare reci, crampe, amorţeli, ci şi efecte negative asupra întregului organism. Circulaţia sangvină deficitară determină următoarele manifestări:
- neurologice: parestezii, ameţeli, oboseală, tulburări de memorie, dureri de cap,
- cutanate: senzaţie de frig, modificări de culoare ale pielii (paloare, cianoză, eritem), edeme, fisuri, iritaţii, mâncărimi,
- musculare: crampe la nivelul mâinilor şi picioarelor în timpul mişcării sau în repaus,
- cardiace: incapacitate de a efectua activităţi fizice simple, hipertensiune, dureri în piept),
- vasculare: varice, ulcere de gambă,
- respiratorii: senzaţie de sufocare.
Pentru remedierea acestor probleme, există câteva soluţii:
Persoanelor care au probleme de circulaţie periferică le este recomandat să adopte un regim alimentar echilibrat, bogat în fibre şi sărac în grăsimi, pentru a menţine colesterolul în limitele normale, şi pentru a preveni depunerea plăcii de aterom pe pereţii vaselor de sânge. Este indicat să consumaţi alimente bogate în vitaminele A, C şi E: citrice, varză, broccoli, spanac, roşii, avocado, iaurt simplu, brânză de vaci, sucuri de legume, pâine integrală, peşte, icre, ouă (fierte moi), nuci, migdale, fasole, seminţe de in, ulei din seminţe de in, ulei de măsline, muguri de pin, pătrunjel.
Este important să eliminaţi din alimentaţie sarea, tutunul, carnea de porc, alcoolul, cafeaua în exces, grăsimile.
Plimbările zilnice de minimum 30 de minute ajută la tonifierea vaselor sangvine, oxigenarea celulară eficientă, creşterea aportului de substanţe nutritive la nivel tisular, eliminarea dioxidului de carbon şi a toxinelor rezultate din metabolism. Pe lângă mersul pe jos şi alte exerciţii fizice aerobice, dansul, yoga, masajul sunt şi ele importante pentru a menţine sănătatea sistemului circulator.
Infuzia de păducel, o plantă cu efect vasodilatator şi tonic cardiac, este foarte bună pentru îmbunătăţirea circulaţiei la nivelul mâinilor şi picioarelor, potrivit Ruxandrei Constantina, medic de familie, cu competenţă în apifitoterapie. La o cană cu apă clocotită se adaugă o lingură de flori sau fructe foarte bine mărunţite şi se lasă la infuzat timp de 10-15 minute, după care se strecoară şi se poate bea îndulcit cu miere. Este recomandat a se bea o cană pe zi. Se mai poate folosi şi tinctura de păducel. 10-15 picături de tincutră se diluează în 50 de ml de apă, iar amestecul se bea de trei ori pe zi, timp de 30 de zile.
Ginkgo biloba este un remediu natural care şi-a dovedit eficienţa în mai multe studii clinice. După cum recomandă dr. Ruxandra Constantina, ginkgo biloba se poate consuma sub formă de infuzie: două linguriţe de frunze mărunţite la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 10-15 minute, se strecoară şi se consumă. Sub formă de tinctură: 30-40 de picături se pun în puţină apă, iar amestecul se bea de trei ori pe zi, înainte de mesele principale cu 15 minute. O altă reţetă: comprimate (40 mg, de 2-3 ori pe zi) sau fiole de extract de ginkgo biloba în combinaţie cu lăptişor de matcă, miere şi ginseng.
„Duşurile scoţiene“ – care alternează rapid apa caldă cu apa rece – sunt recomandate îndeosebi persoanelor care nu au probleme serioase de sănătate. În cazul în care suferiţi de o afecţiune cronică, cereţi sfatul medicului pentru a avea certitudinea că puteţi folosi aceste duşuri.
Uleiurile esenţiale în baie. Pentru a creşte fluxul sangvin sunt recomandate băile calde, totale sau locale, în care se adaugă câte 15-20 de picături de ulei esenţial de grapefruit, ghimbir, levănţică, rozmarin şi eucalipt. Acestea încălzesc corpul şi îl relaxează.
Sunt de evitat următorii factori de risc: statul prelungit în picioare, îmbrăcămintea strâmtă, încălţămintea înaltă, băile fierbinţi, expunerile prelungite la soare, poziţia picior peste picior. Trebuie diminuat surplusul ponderal, coloana vertebrală trebuie menţinută dreaptă pentru a preveni tensiunea asupra spatelui, păstrând astfel o circulaţie optimă în mâini şi picioare, trebuie protejate extremităţile folosind mănuşi, căciuli, şosete călduroase.