Şapte lucruri pe care probabil nu le ştiai despre strănut
0
Alternanţa zilelor calde cu cele friguroase prilejuiesc de cele mai multe ori apariţia bolilor respiratorii şi, odată cu ele, a reflexului automat de a strănuta, o acţiune aparent inofensivă pentru autorul ei, însă destul de periculoasă pentru cei din jurul nostru.
Chiar dacă strănutul poate fi şi rezultatul unei alergii, de cele mai multe ori, reflexul de eliminare a secreţiilor are loc după ce organismul a fost infectat cu celule virale. Publicaţia „Huffington Post” ne invită să aflăm câteva curiozităţi mai puţin ştiute despre strănut:
1. Picăturile de salivă eliberate în timpul unui strănut pot ajunge până la 5 metri
Particulele virale eliberate prin strănut, care au capacitatea de a circula prin aer cu viteze cuprinse între 90 şi chiar 250 km/h, pot afecta persoanele care se regăsesc pe o rază de circa 5 metri. Nu mai puţin de circa 40.000 de picături de salivă se eliberează în aer după ce o persoană strănută.
2. Strănutul acţionează ca un „restart” pentru nas
Cavitatea nazală se foloseşte de strănut pentru a curăţa căile respiratorii şi pentru a îndepărta particulele iritante. Strănutul este declanşat de semnale biochimice care urmăresc mişcările cililor (prelungi subţiri ale celulelor din tractul respirator) din cavitatea nazală.
3. Lumina soarelui îi face pe mulţi oameni să strănute
Nu doar răcelile, gripele sau alergiile sunt responsabile pentru strănut, ci şi lumina puternică. Potrivit unor studii, aproximativ unul din patru oameni strănută din cauza luminii soarelui. Conform publicaţiei LiveScience, acest tip de strănut poartă denumirea de „reflex fotic”.
4. Este destul de normal să strănutăm de două sau trei ori
Particulele iritante din cavitatea nazală nu se află de fiecare dată aproape de exteriorul acesteia, aşadar este destul de normal să strănutăm în reprize de 2-3 ori.
5. Pleoapele ochilor se închid involuntar
Strănutul conţine în paralel un alt reflex, şi anume închiderea automată a pleoapelor atunci când particulele iritante sunt eliberate din cavităţile nazale.
6. Bătăile inimii nu se opresc în timpul unui strănut
Deşi există anumite legende potrivit cărora bătăile inimii ar înceta în timpul strănutului, acestea sunt pur şi simplu nişte mituri. Ceea ce se poate întâmpla totuşi este o scădere mică a ritmului cardiac, datorată unei respiraţii mai profunde după strănut. Efectul este însă minim, iar majoritatea oamenilor nu simt aceste schimbări.
7. Strănutul nu trebuie suprimat
Există anumite momente în care un strănut poate face o impresie mai puţin bună despre noi, însă medicii afirmă că acest reflex automat nu ar trebui să fie suprimat, deoarece riscăm să avem vase de sânge sparte, probleme cu urechile, precum şi cu diafragma.
Citeşte şi:
Ce spune strănutul despre personalitateata
Fiecare dintre noi strănută în alt fel, dar ce anume determină cum iese strănutul, puternic sau delicat, rămâne un mister. Unii sună ca o mitralieră, alţii ca şi cum cineva a călcat pe un şoricel.
Cele mai răspândite mituri despre răceală
Concepţiile greşite cu privire la boli ne pot afecta sănătatea. Specialiştii se chinuie, prin studii, prin cercetări ample şi prin dezvoltarea a tot felul de leacuri, să ne convingă să dăm uitării preconcepţiile pe care le avem despre răceală, de exemplu.
VIDEO Un strănut poate îmbolnăvi toate persoanele de pe o rază de doi metri
Bolile respiratorii virale, cum sunt banalele răceli sau gripa se transmit cel mai uşor prin strănut. Fiecare picătură de salivă eliberează mii de celule virale care circulă cu o viteză de peste 100 de metri pe oră.