Registrul Național de Transplant, aproape finalizat. Rafila: „Nu există înțelegeri oculte”

0
Publicat:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, sâmbătă, că Registrul Național de Transplant este aproape finalizat și va aduce transparență și predictibilitate în domeniul transplanturilor. El a subliniat importanța acestui registru, în vederea cunoașterii situației persoanelor aflate în nevoie de transplant și a ofertei disponibile pentru aceștia.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila FOTO Arhivă
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila FOTO Arhivă

În cadrul Reuniunii Naționale a coordonatorilor de transplant și KDP, organizată de Agenția Națională de Transplant, ministrul Rafila a explicat principalele motive ale înființării registrului și a încercat să elimine orice suspiciuni legate de înțelegeri oculte.

„Registrul național de transplant (...), care permite, în primul rând, cunoașterea situației celor care au nevoie de transplant, pe de o parte și situația ofertei pentru acești oameni (...) este aproape finalizat și lucrul ăsta este extrem de important, pentru că (...) oferă, în primul rând, transparență și predictibilitate pentru oameni. Știu despre ce este vorba, știu că sunt acolo și că nu există înțelegeri oculte”, a declarat Alexandru Rafila.

Posibile modificări legislative

Ministrul a subliniat importanța informării și educării opiniei publice în ceea ce privește donarea de țesuturi și organe, considerând această acțiune „esențială” pentru creșterea numărului de donatori. În cazul în care va fi necesar, Rafila a menționat că vor fi făcute modificări legislative în acest sens.

„Dacă va fi nevoie să facem modificări legislative, le vom face, dar în primul rând lumea trebuie să fie informată apropo de transplant, de utilitatea donării, (...) iar numărul de donatori trebuie să fie mai mare decât cel care este acum”, a afirmat Rafila.

În contextul colaborării dintre Agenția Națională de Transplant din România și Agenția de Biomedicină din Franța, ambasadorul Franței la București, Nicolas Warnery, a salutat semnarea protocolului de colaborare. El a evidențiat caracterul sensibil al domeniului transplantului de organe, subliniind importanța colaborării între cele două state în acest sector terapeutic, chirurgical, etic și logistic.

Ministrul Rafila a mai precizat că, în acest an, au avut loc aproximativ 300 de transplanturi, exprimându-și convingerea potrivit căreia, cu voință administrativă și participare profesională, se pot realiza schimbări semnificative în domeniu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite