Record de cazuri de rujeolă. Bilanțul deceselor ajunge la 13. „Numărul de cazuri este de 40 de ori mai mare decât în Italia”

0
0
Publicat:

În decursul săptămânii trecute, au fost confirmate 949 de cazuri noi de rujeolă și un deces asociat, raportează Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). 

rujeola jpg

Institutul Național de Sănătate Publică a raportat marți că, în intervalul 1 ianuarie 2023 - 14 aprilie 2024, au fost înregistrate 12.346 de cazuri de rujeolă. 

Între 8 și 14 aprilie, au fost raportate 949 de cazuri noi şi un deces. Ultima victimă a rujeolei a fost un bărbat de 41 de ani, fără înregistrări de vaccinare antirujeolică, care a intrat în contact cu fiul său, care manifesta simptome de rujeolă. Bărbatul avea și comorbidități, precum obezitate morbidă, BPOC și hipertensiune arterială. 

Astfel, numărul deceselor din cauza rujeolei a ajuns la 13, respectiv zece decese în 2024 și trei în 2023.

Celor 9 decese înregistrate în acest an se adaugă celor 3 de anul trecut pentru un total foarte grav de 12 decese, respectiv o mortalitate CFR de peste 1 la 1.000 în România (față de 1 la 5.000 în Anglia).”, scria săptămâna trecută cercetătorul Octavian Jurma, pe Facebook.

Harta rujeolei în România - Foto INSP
Harta rujeolei în România - Foto INSP

Cazuri de rujeolă s-au înregistrat în toate județele din țară, arată datele INSP. Iar, cele mai numeroase cazuri s-au înregistrat în județele Brașov, cu 1.854 de îmbolnăviri, și Mureș, cu 1.132, iar în București s-au confirmat 1.305 cazuri. 

Între 6 decembrie 2023 și 14 aprilie 2024, conform datelor RENV, au fost administrate 122.387 de doze de vaccin ROR, dintre care 19.544 au fost destinate copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 11 luni. 

Epidemia de rujeolă din România continuă să evolueze nestingherită de orice campanie de comunicare publică care ar putea deturna atenția populației de la propaganda electorală. (...)Ca să ne dăm seama de magnitudinea problemei epidemiei de rujeolă în România, iată cum arată numărul de cazuri din 2024 din România comparativ cu Marea Britanie (UK), Italia și SUA: În valori absolute, numărul de cazuri din România (care raportează doar cazurile clinice) este de 10 ori mai mare decât în UK, de 40 de ori mai mare decât în Italia și de 75 de ori mai mare decât în SUA. Raportat la populație, însă, aceste valori devin cu adevărat terifiante: În valori absolute, numărul de cazuri din România este de 38 de ori mai mare decât în UK, de 126 de ori mai mare decât în Italia și de 1.316 de ori mai mare decât în SUA. (...)Singura țară din cele enumerate care a raportat decese în anul 2024 din cauza rujeolei a fost, ați ghicit, România. Nu unul, ci 9 (nouă) decese.”, atragea atenția cercetătorul Octavian Jurma pe rețeaua de socializare.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat recent că părinții au datoria de a-și proteja copiii prin intermediul vaccinărilor, care reprezintă cele mai eficiente programe de prevenție. 

Sper ca oamenii să înţeleagă că să-ţi protejezi copilul prin vaccinare, cu vaccinurile obişnuite - dacă vreţi - tradiţionale (...) este un grad de responsabilitate faţă de propriul copil. Cred că lucrul acesta trebuie să fie foarte clar. Siguranţa medicamentelor, siguranţa vaccinurilor este principala preocupare nu numai a producătorilor, ci şi a agenţiilor de reglementare, deci nu se pune problema că vaccinurile care sunt puse la dispoziţia populaţiei sunt nesigure", a spus ministrul Rafila.   

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite