Articol publicitar

Prof. Christoph Zielinski: „În centrul nostru de oncologie, putem folosi cele mai noi medicamente în doar 100 de zile de la aprobarea lor de către Agenția Europeană a Medicamentului”

Publicat:

Tot mai mulți pacienți români diagnosticați cu diverse afecțiuni oncologice aleg să se trateze la Viena, unde beneficiază de terapii de ultimă generație și de expertiza medicilor de renume mondial. Am stat de vorbă cu Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski, cel care conduce Centrul Academic Central European pentru Cancer din cadrul Wiener Privatklinik, unul dintre cele mai mari spitale private din Austria, pentru a afla care sunt cele mai noi soluții medicale și facilități accesibile pacienților oncologici. 

Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski, specialist în oncologie și Director medical Wiener Privatklinik
Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski, specialist în oncologie și Director medical Wiener Privatklinik

1.        Cât de important este un astfel de centru oncologic pentru regiunea Europei Centrale și de Est?

WPK Central European Academy Cancer Center este cel mai mare centru privat de oncologie din Europa Centrală și de Est și, totodată, una dintre primele instituții private specializate în acordarea de servicii interdisciplinare, integrate de diagnostic și terapie pentru pacienții cu cancer din regiune. De-a lungul anilor, acesta a devenit o adresă de referință pentru îngrijiri oncologice la cele mai înalte standarde internaționale, primind în fiecare an mii de pacienți din peste 20 de țări, printre care și România.

2.      Ce avantaje oferă centrul ocologic al spitalului  Wiener Privatklinik pacienților?

Centrul nostru de oncologie este o instituție de pionierat, care adoptă în permanență cele mai noi și inovatoare metode clinice, începând de la teste avansate de diagnostic, ce conduc către o medicină de precizie, până la soluții interdisciplinare unice, toate acestea oferite de experți internaționali într-un mediu cald, primitor și orientat către nevoile pacientului.

Unul dintre cele mai importante avantaje oferite pacienților constă în abordarea noastră multidisciplinară, care se manifestă atât prin organizarea în mod regulat a comisiliilor oncologice, cât și prin îmbinarea expertizei specialiștilor cu asistența medicală la cel mai înalt nivel.

De asemenea, toate investigațiile de diagnostic, incluzând PET-CT, RMN, precum și analizele moleculare ale țesutului tumoral sunt efectuate în același loc, simplu și rapid, ceea ce permite inițierea unei terapii personalizate, adaptate la caracteristicile individuale ale tumorii.

Comisia Oncologică este formată dintr-o echipă de experți cu diferite specialități, care se întâlnește în mod regulat pentru a discuta cazurile oncologice. Scopul acesteia este de a stabili un plan de tratament potrivit pentru fiecare pacient, luând în considerare cele mai recente perspective și dovezi științifice din specialitățile implicate în acest proces. Din cadrul comisiei fac parte, de obicei, patologi, oncologi, radioterapeuți, chirurgi, dar și alți experți, în funcție de caz, cum ar fi chirurgi plasticieni, ginecologi sau urologi. Un aport important îl au specialiștii centrului nostru intern de radiologie, care adună și evaluează o varietate de date clinice ce influențează diagnosticul și tratamentul.

3.      Care sunt tipurile de cancer cele mai întâlnite la pacienții români?

Cele mai frecvent întâlnite tipuri de cancer în rândul pacienților noștri români sunt cancerul de sân și cancerul pulmonar, urmate de cancerul de colon, tumorile ORL, cancerul pancreatic și de prostată, precum și sarcoamele. În toate țările din Europa de Est, cancerul de sân este cel mai frecvent diagnostic malign la femei, în timp ce cancerul pulmonar reprezintă, de asemenea, o problemă majoră care implică ambele sexe, ca urmare a frecvenței fumatului.

4.      Ce evoluții recente în domeniul oncologiei considerați a fi cele mai importante?

În ultimii ani, domeniul oncologiei a trecut prin schimbări revoluționare în ceea ce privește soluțiile de depistare și tratare a cancerului. Aceste evoluții se reflectă printr-o îmbunătățire semnificativă a șanselor de supraviețuire în marea majoritate a cancerelor, care s-au transformat cu adevărat în boli cronice, în multe dintre cazuri.

Potrivit unei analize recente realizate la nivelul întregii  regiuni europene, decesele cauzate de cancer au scăzut, în ultimii cinci ani, cu 6% la bărbați și 4% la femei. Acest lucru este remarcabil și se datorează mai multor variabile, printre care detectarea precoce, îmbunătățirea diagnosticării și diversificarea opțiunilor terapeutice, inclusiv prin terapii țintite și imunoterapii, care au deschis calea către o abordare "precisă" a afecțiunilor oncologice.

Pentru ca pacienții să poată beneficia de noile terapii inovatoare, este nevoie de medici cu un grad ridicat de specializare în această arie. De aceea, suntem foarte mândri de medicii noștri, care au o reputație mondială în diagnosticarea și tratarea cancerului. În acest context, este important de menționat faptul că 9 medici colaboratori ai spitalului Wiener Privatklinik sunt cotați în primii 10% oameni de știință ai lumii, într-un clasament recent realizat de Universitatea Stanford. Acest aspect reprezintă un real beneficiu pentru pacienții care apelează la ajutorul nostru.

Spitalul Wiener Privatklinik
Spitalul Wiener Privatklinik

5.      Pe de altă parte, unde vedeți în continuare cel mai mare potențial de dezvoltare în oncologie?

În prezent, există două direcții principale care stabilesc traseul terapeutic pe care-l va urma pacientul. În primul rând, este vorba despre tratamentul țintit al proceselor moleculare care determină creșterea celulelor tumorale, cu ajutorul unor medicamente speciale. Această abordare se numește medicină de precizie, deoarece vizează înlăturarea țintită a celulelor tumorale răspândite în organism. Din 2010 și până în momentul de față au fost înregistrate peste 100 de medicamente cu această capacitate. Însă accesul pacienților la astfel de medicamente nu este garantat în toată Europa și suntem mândri că Austria se situează printre primele cinci țări în care perioada de timp dintre autorizarea introducerii pe piață a unui nou medicament și disponibilitatea acestuia este de circa 100 de zile. Acest avantaj oferă garanția abordării terapeutice a oricărui tip de cancer conform celor mai moderne standarde.

A doua direcție în tratamentul cancerului este imunoterapia, o metodă care utilizează anumiți compuși pentru a activa sistemul imunitar al pacientului, permițându-i să recunoască și să elimine celulele tumorale. În prezent, avem în jur de 20 de afecțiuni oncologice înregistrate pentru care imunoterapia are o eficiență dovedită în ameliorarea bolii. Terapiile imuno-oncologice devin tot mai importante pe zi ce trece și vor cuprinde din ce în ce mai mulți compuși care vor fi combinați în mod similar cu protocoalele actuale de chimioterapie.

6.      De obicei, durează foarte mult timp pentru ca progresele din cercetare să fie transpuse în practica clinica. De ce este nevoie pentru a aduce terapiile inovatoare la dispoziția pacienților cât mai repede posibil?

După cum am menționat anterior, în Austria avem norocul de a putea utiliza foarte rapid medicamentele aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului. Acest aspect contribuie în mod categoric la rata ridicată de supraviețuire a pacienților oncologici raportată de Austria, aceasta fiind printre cele mai bune din Europa. Accesibilitatea rapidă la terapiile de ultimă oră este unul dintre motivele principale pentru care pacienții din străinătate se adresează Centrului Academic Central European pentru Cancer din cadrul Wiener Privatklinik.

Peste o mie de pacienți români anual

În prezent, pacienții români reprezintă principala naționalitate de pacienți internaționali, reprezentând o pondere de 35% din totalul acestora. Printre aceștia s-au numărat Monica Purav și Mădălina Giurăscu, două paciente care au beneficiat de expertiza medicilor și de tratamentele de ultimă generație disponibile aici.

„Am primit întregul suport al echipei Wiener Privatklinik începând de la programare până la recomandarea celui mai bun medic. Pentru că nu am găsit în țară medicamentele prescrise, m-au ajutat cumparandu-mi-le de la Viena. Efectul tratamentului s-a simțit chiar după primele zile”, a mărturisit Mădălina Giurăscu.

„Am fost pacienta spitalului Wiener Privatklinik timp de 6 ani și sunt recunoscătoare întregii echipe care m-a ajutat să trec cu bine peste o afecțiune oncologică. Am avut parte de sprijinul atât a echipei din București, care m-a ajutat de fiecare dată cu programări la specialiști, cât și din Viena, unde am beneficiat de asistență în limba română, însoțirea la consultații și tratament. Știu că am avut parte de cel mai bun tratament, deoarece aici am primit o nouă șansă la viață și am învins cancerul ”, a povestit Monica Purav.

Pacienții români pot beneficia de asistență completă pentru deplasarea la spitalul din Viena prin intermediul celor 2 birouri de reprezentanță ale WPK, din București și din Timișoara. De asemenea, cei care doresc o a doua opinie privind diagnosticul primit sau recomandarea de tratament, pot consulta experții oncologi din Austria online, în clinica virtuală WPK Online Healthcare Center.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite