Metode imbatabile de îmbunătăţire a memoriei
0Alimentaţia bogată în antioxidanţi, acumularea zilnică de noi cunoştinţe, respectarea programului de somn şi activitatea fizică regulată menţin creierul în formă. Memoria trebuie stimulată zilnic, deoarece, în caz contrar, există riscul apariţiei declinului cognitiv de la vârste tinere.
Mulţi ani s-a crezut că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, legăturile dintre neuroni se distrug şi, implicit, funcţiile creierului încetinesc. Cercetătorii însă au demonstrat contrariul. Indiferent de vârstă, creierul are abilitatea de a crea noi legături neuronale sau de a le elimina pe cele nefolositoare. Această capacitate poartă numele de neuroplasticitate şi este influenţată de mai mulţi factori, printre care dieta, activitatea fizică, managementul stresului şi igiena somnului. De asemenea, la fel de importantă este şi acumularea permanentă de noi cunoştinţe, cel mai mare duşman al creierului fiind rutina. Ea îşi pune amprenta negativ îndeosebi asupra memoriei.
„Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nu ne mai interesează să acumulăm cunoştinţe noi, care, se ştie, joacă un rol vital în dezvoltarea sinapselor şi în sinteza anumitor proteine care să stimuleze activitatea creierului", explică cercetătorul în neuroştiinţe Radu Braga de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti. De asemenea, neurocercetătorul Pascale Michelon de la Universitatea „Washington" susţine că slaba funcţionare a memoriei nu are nicio legătură cu capacitatea de a ne aduce aminte un lucru, ce are mai degrabă legătură cu lipsa de concentrare.
Oamenii de ştiinţă americani de la Clinica Mayo susţin că activitatea fizică stimulează îndeosebi acele zone din creier asociate cu memoria şi cu învăţarea. În timpul exerciţiilor fizice, creierul este stimulat să creeze noi reţele neuronale (responsabile cu stocarea memoriei) şi întăreşte legăturile dintre reţelele deja formate. Un motiv în plus pentru a face sport cel puţin 30 de minute, de trei ori pe săptămână, este faptul că mişcarea previne apariţia bolii Alzheimer.
Omega 3 întăreşte reţelele neuronale
Persoanele care consumă frecvent alimente bogate în acizi graşi Omega 3 (peşte gras, cum sunt somonul şi sardinele, dar şi migdale sau nuci) prezintă un risc cu 60% mai mic de a avea probleme cu memoria pe termen lung, susţin cercetătorii francezi. Studiile au arătat că acidul gras Omega 3 DHA (acidul decosahexenoic) facilitează legăturile dintre neuroni şi îmbunătăţeşte memoria. Deoarece creierul este supus în permanenţă proceselor oxidative, se mai recomandă introducerea zilnică în dietă a alimentelor bogate în antioxidanţi. În acest sens, cea mai bună alegere sunt afinele şi legumele colorate precum broccoli, spanac şi varză de Bruxelles, bogate în vitamina E, un puternic antioxidant.
De asemenea, abaterea de la rutina zilnică ajută la stimularea memoriei. Medicul Lawrence C. Katz de la Institutul Medical „Howard Hughes" din California a creat o metodă în acest sens. Metoda poartă numele de neurobics şi constă în realizarea diferită a activităţilor zilnice, deoarece s-a demonstrat că ajută la stimularea conexiunilor cerebrale. Printre exemplele pe care le propune specialistul se numără: alegerea unui traseu diferit de la muncă la serviciu, îmbrăcatul cu ochii închişi, perierea dinţilor cu cealaltă mână, ascultarea unei melodii în timpul mirosirii unei flori etc.
Stresul trebuie ţinut sub control
Persoanele stresate sunt predispuse la probleme cu memoria, deoarece în hipocampus (găzduieşte memoria contextuală) se găsesc mulţi receptori de cortizol, hormoni ai stresului, care se eliberează în timpul momentelor tensionate.
Potrivit oamenilor de ştiinţă americani de la Universitatea „California", stresul (chiar şi pe termen scurt) slăbeşte conexiunile dintre neuroni în regiunile responsabile de memorare şi de învăţare. De aceea, se recomandă evitarea situaţiilor stresante prin alternarea orelor de muncă cu cele de relaxare.
Citiţi sâmbătă în „Adevărul Sănătate"
- Dosar: Regenerarea pielii, o acţiune de echipă
- Care sunt factorii ce intervin în procesele de refacere a tegumentului
- Măsuri zilnice pentru păstrarea tinereţii tenului
- Reportaj: Ce soluţii există pentru copiii cu dificultăţi de vorbire
- Ulcerul, prevenit cu un vaccin
- La ce poate duce excesul de vitamina A
- Permis şi interzis în caz de astm
- Sfaturi ca să eviţi balonarea
- Eşti lipsit de energie? Iată cauzele!
- Adio, dureri articulare, dar fără efecte adverse!
- Trucuri pentru a comunica mai uşor în cuplu