Medicii tratează an de an copii cu răni provocate de jucării periculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii se pot juca în siguranţă dacă părinţii au grijă să le ofere jucării potrivite fiecărei etape de vârstă
Copiii se pot juca în siguranţă dacă părinţii au grijă să le ofere jucării potrivite fiecărei etape de vârstă

Aţi pregătit scrisorile pentru Moş Crăciun? Cel mai important este să puneţi pe listă jucării sigure, care nu pun în pericol sănătatea copiilor. Medicii ne arată că lumea jucăriilor este plină de capcane şi ne povestesc cazuri reale: copii care au ajuns să-şi piardă un ochi din cauza unui pistol cu bile, copii care au înghiţit pantofi şi cercei de păpuşă, copii cu reacţii alergice grave provocate de chimicale.

Dr. Ramona Barac este medic primar oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, cel mai mare spital de oftalmologie din România. Aici, perioada sărbătorilor de iarnă este privită altfel. Traumatismele oculare sunt unele dintre cele mai frecvente accidente produse în preajma Crăciunului, iar când vorbim despre copii, rănile la ochi se pot transforma în adevărate drame.

Gândiţi-vă bine înainte de a pune sub bradul de Crăciun arcuri, săgeţi, elicoptere, pistoale cu bile şi alte obiecte contondente şi ascuţite. Medicul oftalmolog Ramona Barac tratează în fiecare an copii cu plăgi produse de pistoale cu bile sau elicoptere zburătoare. Genul acesta de obiecte din arsenalul băieţilor pot să producă de la simple zgârieturi la hemoragii, dezlipiri de retină, plăgi perforate, cataractă traumatică şi alte traumatisme care sunt urgenţe oftalmologice.

„Am avut un copilaş care de la un pistol cu bilă a ajuns la scos ochiul, la proteză oculară. Un frate de-al lui jucându-se cu un pistol i-a proiectat o bilă exact în ochi. A avut o contuzie cu glaucom secundar, dezlipire de retină, a ţinut-o din complicaţie în complicaţie până a rămas fără ochi“, îşi aminteşte dr. Ramona Barac.

În alt an, în perioada sărbătorilor, la camera de gardă a spitalului a ajuns un băieţel care primise în dar un elicopter. „A vrut să prindă elicopterul care zbura, iar elicea i-a zgâriat foarte rău ochiul. A venit zile la rând la consultaţii, la pansamente şi, din fericire, tragedia a putut fi evitată în acest caz. Băieţelul s-a însănătoşit şi nu i-a fost periclitată vederea“, povesteşte medicul.

Un alt aspect asupra căruia atrage atenţia dr. Ramona Barac este că în fiecare an, de Sărbători, ajung la Spitalul de Urgenţe Oftalmologice mulţi copii care se lovesc cu bradul, mai ales la şcoală. „Părinţii şi învăţătorii poate nu se gândesc, dar în jocul lor, copiii se pot lovi cu crenguţe de brad, care produc traumatisme grave, plăgi serioase la nivelul ochilor“, adaugă ea.

LEDURILE TE LASĂ FĂRĂ VEDERE

Mare atenţie trebuie avută şi la jucăriile luminoase. În ultima perioadă, tot mai mulţi copii şi tineri au ajuns la Spitalul de Oftalmologie acuzând probleme de vedere cauzate de proiectarea în ochi a luminii emise de unele lasere de jucărie, mai avertizează dr. Ramona Barac.

Jucăriile cu led sunt periculoase pentru vedere pentru că pot să producă diferite arsuri la nivelul maculei, în centrul retinei. Medicii au constatat în cazul copiilor şi tinerilor leziuni retiniene cicatriciale, din păcate, definitive şi incurabile. „Atragem atenţia asupra acestui fenomen extrem de periculos şi cu consecinţe pe termen lung asupra vederii“, a mai spus oftalmologul.

Pericolul este la fel de mare indiferent de vârstă. „Nici nouă, oamenilor mari, nu ne este bine să stăm cu ochii într-un laser. Efectul nociv nu este legat de vârstă. Dar copiii nu conştientizează că nu e bine să se uite într-un bec led sau să-şi pună laserul în ochi. Pentru ei e o joacă. De aceea, recomand părinţilor să evite cumpărarea jucăriilor cu laser. Nu vreţi să ştiţi cu ce sentiment de vinovăţie se confruntă părinţii care ajung la noi la spital din cauza unei tragedii provocate de o jucărie cumpărată de ei“, remarcă medicul oftalmolog.

Uneori însă, accidentele apar oricât de precauţi sunt părinţii cu copiii lor. „Eu pe fetele mele nu le las niciodată să se joace cu obiecte ascuţite. Şi, totuşi, cea mică, pe când avea vreo 2 ani, a reuşit să desfacă un cap de la o păpuşă, iar în capul acela era un obiect ascuţit cu care s-a tăiat la pleoapă“, mărturiseşte dr. Ramona Barac.

copii jucarii 2

MĂRGELE, CERCEI, MONEDE, SCOASE DIN GÂTUL COPIILOR

În experienţa sa de peste 20 de ani ca medic ORL-ist la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu“ din Bucureşti, dr. Mioriţa Toader a adunat o colecţie întreagă de resturi de jucării scoase din nasul, plămânii, esofagul şi din urechile copiilor. „Am scos cam orice se poate demonta: un papuc de păpuşă, un ochi, mărgele, cercei de la păpuşi şi chiar ambalaj de ciocolată. Puterea de imaginaţie a copiilor este nebănuită şi când e vorba de demontat ceva, de rupt, ei întrec aşteptările părinţilor. Am o colecţie întreagă de corpi străini pe care i-au înghiţit copiii. Sunt acolo foarte multe monede, acestea fiind pe primul loc la corpi străini înghiţiţi de copii, dar şi foarte multe baterii mici rotunde, ace de siguranţă, ac cu gămălie, sârmă, ac de pescuit, broşe“, ne povesteşte dr. Mioriţa Toader, şeful secţiei ORL.

Un copil lăsat nesupravegheat poate oricând să se joace cu ce nu trebuie sau să facă un gest care să-l pună în pericol. Iată cum se poate ajunge la o dramă: „Am avut un copil de la Brăila care a luat un bob de fasole în guriţă. Mama lui n-a ştiut. A început să aibă probleme de respiraţie, iar pe drum de la Brăila până la Bucureşti a decedat, pentru că bobul de fasole s-a umflat foarte repede“, spune dr. Mioriţa Toader.

Cei mai expuşi riscurilor de a înghiţi obiecte mici sunt copiii de vârste mici, între 1 an şi 3-4 ani. Părinţii acestor copii sunt sfătuiţi de medicul nostru să nu le cumpere jucării cu puf, păpuşi care se dezmembrează uşor, maşinuţe făcute din piese mici, rotiţe care pot fi demontate, jocuri cu bile sau cu pioni. Jucăriile care merg cu baterii ar trebui să aibă bateriile introduse într-o casetă fixată cu şuruburi, astfel încât copiii să nu le poată desface şi înghiţi. Bateriile şi lichidul din baterii presupun riscuri grave, incluzând sufocarea, hemoragiile interne şi arsurile chimice.

„Întotdeauna verificaţi dacă jucăria este compactă şi citiţi eticheta pentru a vă asigura că este potrivită pentru vârsta copilului“, mai recomandă dr. Mioriţa Toader. Dar luaţi-vă şi după propria judecată şi luaţi în considerare temperamentul, obiceiurile şi comportamentul copilului ori de câte ori cumpăraţi o jucărie.

Ce trebuie făcut dacă, totuşi, copilul înghite un obiect mic? „Adultul aflat în preajma copilului trebuie să se uite în gură şi să încerce să-l scoată, dar în siguranţă, fără să rănească sau să traumatizeze. Au fost situaţii când părintele a scos din gura copilului corpul străin, care era destul de mare, şi apoi au ajuns la spital“, după cum arată dr. Toader. Însă este de preferat să se meargă cu copilul la camera de gardă, pentru că se poate întâmpla să produci răni în gura copilului sau să introduci şi mai adânc obiectul respectiv. „Azi a venit un copil din provincie, în vârstă de 1 anişor, care s-a înecat cu şorici dat de către o vecină. La vârsta aceasta nu se mănâncă şorici. Copilul s-a înecat, persoana care era lângă el i-a scos o bucată de şorici, dar probabil că a înghiţit şi alte fragmente, a vărsat şi a aspirat mici resturi în plămâni. I-am făcut bronhoscopie şi esofagoscopie, nu i-am găsit bucată mare de şorici. A ajuns la noi cu dificultăţi mari de respiraţie, l-am aspirat pentru că era plin de mucozităţi, iar acum este pe oxigen şi tratament cu antibiotice“, relatează dr. Toader.

Jucăriile muzicale pot fi asurzitoare

Multe dintre jucăriile muzicale sunt extrem de zgomotoase. Trebuie ştiut că un nivel al sunetului peste 80-90 de decibeli pune în pericol auzul copiilor, precizează dr. Mioriţa Toader. Chiar şi unele aparate muzicale pentru adormit bebeluşii devin prea zgomotoase dacă emit sunete care depăşesc limita de 50 de decibeli, considerată sigură pentru auzul celor mici. Expunerea la zgomot nu afectează doar auzul aflat în dezvoltare al bebeluşilor, ci şi evoluţia limbajului de mai târziu. În afara jucăriilor asurzitoare, medicul ORL-ist semnalează că probleme mari pentru auz apar din cauza pocnitorilor care, deşi sunt interzise, tot apar la fiecare colţ de stradă în perioada Sărbătorilor.

Dermatită sau urticarie de la baloane de cauciuc, nichel, coloranţi ori conservanţi

Pentru copiii predispuşi la alergii, anumite jucării pot deveni inamici de temut. Dr. Camelia Berghea, medic primar alergolog, spune că: „Reacţii alergice de tip dermatită sau urticarie de contact pot să fie declanşate de aditivii din baloanele de cauciuc, de contactul cu jucării ce conţin metale nepreţioase de genul nichel,cobalt, crom, de lianţii din jucăriile de plastic, de coloranţii şi conservanţii din geluri, plastiline sau tatuaje temporare,  de proteinele din latexul natural“. Potrivit medicului, alergia la latex apare mai frecvent la copiii expuşi unor repetate intervenţii chirurgicale, la cei cu condiţii medicale ce necesită aplicare repetată de sondă urinară şi, în acest fel, expunere persistentă la latex sau la copiii cu eczeme severe.

Dr. Camelia Berghea mai atrage atenţia asupra jucăriilor de pluş, care pot deveni un rezervor de acarieni din praful de casă. Acest aspect trebuie luat în seamă îndeosebi în cazul copiilor cu rinită alergică şi/sau astm, care sunt foarte sensibili la acarieni. Medicul ne asigură însă că spălarea frecventă a jucăriilor sau expunerea lor la temperaturi sub zero grade Celsius sunt măsuri ce reduc cantitatea de acarieni şi permit copilului să păstreze jucăriile îndrăgite.

Referitor la substanţele chimice din jucării, medicul spune că acestea sunt similare celor provenite din surse prezente în mod obişnuit în jurul nostru, cum ar fi produsele de îngrijire a pielii, hainele, alimentele sau piesele de mobilier. Dar, cu certitudine, „copiii în general sunt mult mai sensibili decât adulţii la expunerea la substanţe chimice, chiar la dozele uzual prezente în obiectele din jurul nostru, iar copiii cu dermatită atopică, rinită alergică sau astm asociază riscuri de agravare a bolilor alergice prin contactul sau inhalarea de substanţe cu potenţial alergenic“. Din acest motiv şi jucăriile trebuie alese cu grijă, pentru că pot să conţină substanţe ce afectează sănătatea copilului.

image

În cazul producătorilor de jucării care respectă reguli legate de siguranţa jucăriilor, etichetele conţin informaţii ce ne ajută şi trebuie citite întotdeauna. După cum precizează dr. Camelia Berghea,„ elemente de siguranţă ce pot fi verificate de către părinţi atunci când aleg jucării pentru micuţii lor sunt: să fie lavabile, să fie rezistente la flacără, jucăriile vopsite să fie acoperite de vopsea fără plumb, acuarelele, plastilina, creioanele colorate să conţină materiale testate. Astfel, acordând atenţia necesară pentru selectarea jucăriilor potrivite, îi ajutăm pe copii să se bucure şi să fie sănătoşi“.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite