Margaret Chan, directorul OMS, felicită Cuba pentru realizările medicale istorice: „Este un pas important înainte, către o lume fără SIDA!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moment istoric în sănătate. Prima ţară care a oprit transmiterea HIV şi sifilis de la mama la făt. FOTO: theepochtimes.com
Moment istoric în sănătate. Prima ţară care a oprit transmiterea HIV şi sifilis de la mama la făt. FOTO: theepochtimes.com

Cuba este prima ţară care a reuşit să oprească transmisia HIV şi sifilis de la mama la făt, a transmis Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Anunţul a fost făcut de ministrul cubanez al sănătăţii publice, Roberto Morales Ojeda, într-o conferinţă de presă ţinută la Washington, la sediul Organizaţiei Panamericane a Sănătăţii.

Toate statele din regiune s-au angajat în 2010 să îndeplinească obiectivul atins până în prezent doar de Cuba, a declarat directorul OPS, Carissa Etienne.

Cred că noua eră politică a relaţiilor dintre Cuba şi SUA nu poate decât să ajute la atingerea acestui ţel, a mai spus ea.

Este cea mai mare realizare posibilă din domeniul sănătăţi. Este o victorie majoră în lupta HIV, a bolilor cu transmitere sexuală (BTS) şi un pas important înainte, către o lume fără SIDA, a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Margaret Chan.


Succesul este datorat efortului comun în medicină, acces îmbunătăţit către teste, atenţie mai mare către îngrijirea mamei.

„Totul a fost posibil datorită sistemului nostru social şi voinţei politice de la cel mai înalt nivel. Acestea au permis unei ţări cu puţine resurse să înregistreze asemenea realizări“, a subliniat Roberto Morales Ojeda, amintind că sistemul de sănătate cubanez este gratuit, accesibil, regionalizat şi integral, scrie Agerpres.

HIV şi BTS încă sunt transmise într-un număr mic de cazuri, anume mai puţin de 50 din 100.000, în ciuda certificării, deoarece tratamentul antiretroviral de prevenţie nu este încă 100% eficient.

ONU spune, totuşi, că transmiterea acestor boli de la mamă la făt s-a redus atât de mult încât nu mai constituie o problemă de sănătate publică.

În fiecare an, 1,4 milioane de femei seropozitive rămân însărcinate şi, în lipsa unei intervenţii, riscul de a transmite virusul copiilor, înaintea sau în timpul naşterii ori prin alăptare, este de 15 – 45%.

Dacă mama şi copilul primesc însă tratament cu antiretrovirale, riscul scade sub 1%. În ceea ce priveşte sifilisul, circa un milion de mame sunt infectate în fiecare an, riscul transmisiei scăzând odată cu administrarea penicilinei în timpul sarcinii.

Tendinţa de a scădea numărul copiilor care se nasc cu HIV şi sifilis are parte de ecouri în mai multe colţuri ale lumii. Astfel, în 2014, s-au născut în lume doar 240.000 de copii seropozitivi, aproape jumătate faţă de 2009.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite