Maladia Alzheimer este reversibilă cu ajutorul stimulării cerebrale profunde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stimularea cerebrală profundă se realizează prin impulsuri electrice
Stimularea cerebrală profundă se realizează prin impulsuri electrice

Micşorarea creierului, încetinirea funcţiilor cognitive şi pierderea memoriei, specifice maladiei Alzheimer pot fi reverisibile, susţin cercetătorii de la Universitatea Toronto din Canada.

Citeşte şi

Vrei să te protejezi de Alzheimer? Învaţă o limbă noua!

Aceştia au folosit o tehnică considerată invazivă, numită stimulare cerebrală profundă, utilizată în trecut şi pentru a trata maladia Parkinson, sindromul Tourette şi depresia.

Procedura se face cu anestezie


Tehnica presupune montarea unor electrozi sub scalp, direct pe creier, în diferite zone ale scoarţei cerebrale. Aceşti elecrozi primesc impulsuri electrice, în acest fel fiind stimulată scoarţa cerebrală. Potrivit cercetătorilor cancadieni, din şase persoane implicate în studiu, în două cazuri au putut raporta nu doar recuperarea memoriei pierdute ci, mai mult decât atât, o creştere a capacităţii creierului de a stoca informaţii.

Cercetătorii nu ştiu  prin ce mecanism s-a produs efectul benefic. În cazul persoanelor cu Alzheimer, o anumită zonă a creierului, numită hipocampus se micşorează. Acest lucru conduce la pierderile de memorie şi la dezorientare. În fiecare an, această zonă din creierul persoanelor cu Alzheimer se micşorează cu câte 5%. Studiul cancadian a demonstrat că după 12 luni de stimulare cerebrală profundă, creierul poate recupera între 5 şi 8% din scăderea în volum cauzată de boală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite