Laserul poate opri căderea dinţilor. Ce avantaje are acest tip de tratament stomatologic
0Folosite frecvent în medicină, recuperare şi în estetică, aparatele laser câştigă teren şi în medicina dentară. Tratamentele cu laser nu provoacă durere, iar perioadele de refacere sau infecţii postoperatorii sunt mici. Sunt în schimb, mai costisitoare.
„Echipamentele performante din medicina dentară - şi nu mă refer aici la aşa-numitele lămpi cu laser folosite pentru albirea dintilor! - sunt încă departe de a fi ceva obişnuit în cabinetele stomatologice, pentru că sunt foarte scumpe şi medicii au nevoie de pregătire specială pentru a le putea utilize. Însă reprezintă cu adevărat viitorul tratamentelor şi în acest domeniu“, subliniază dr. Dana Caranovic, specialist 3D Dental în stomatologie generală, parodontologie şi implantologie.
Potrivit acesteia, cu ajutorul tehnologiei laser de ultimă generaţie medicii pot face minuni în plombarea dinţilor, în frenectomii sau gingivectomii şi alte tipuri de intervenţii şi pot stopa căderea dinţilor în cazul pacienţilor care suferă de parodontită. „Parodontita, o afecţiune foarte gravă şi foarte răspândită în rândul pacienţilor, poate fi stopată prin acestă terapie complexă, care ajută la îndepărtarea ţesutului de granulaţie din osul alveolar, are efect antibacterial şi susţine vindecarea rapidă“, subliniază medicul.
Tratament fără durere
Potrivit specialistului, există cel puţin 10 motive pentru care oamenii ar trebui să apeleze la tratamentele dentare cu laser. Astfel, nu apar dureri în timpul intervenţiilor, multe din tratamente nu necesită anestezie şi sângerarea în zonele supuse procedurilor, în multe cazuri nefiind necesare suture este limitată.
În plus, se asigură o precizie mult mai mare decât frezele dentare clasice, în tratarea suprafeţelor şi în detectarea cariilor, reducând riscul lezării unor ţesuturi sănătoase;
Sterilizarea suprafaţei pe care acţionează, reducând riscul infecţiilor postoperatorii şi asigurarea unui timp de recuperare mult mai redus decât intervenţiile clasice sunt alte două avantaje ale procedurii.
Alte beneficii vizează perioada care urmează intervenţiei şi care e mai uşor de suportat, durerile fiind cu mult mai mici decât în mod obişnuit, iar atunci când completează intervenţiile clasice, cresc rata de succes a acestora.
Intervenţiile sunt rapide şi nu este nevoie de anestezie, plus că nu mai e nevoie de freza dentară.
„Utilizările laserului în stomatologie variază de la estetică şi cosmetică dentară, până la la ortodonţie, pedodonţie, parodontologie şi chirurgie orală sau implantologie. Mai mult, cu ajutorul aceleiaşi tehnologii pot fi îndepărtate tumorile gingivale, cele de pe bolta palatină, mucoasa obrajilor şi buze, pot fi reduse inflamaţiile articulaţiei temporo-mandibulare şi sensibilitatea dentară“, conchide dr. Dana Caranovic.