INTERVIU - Bolnavul de rabie are frica de apa si de aer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fata in varsta de 15 ani din Statele Unite a fost muscata de un liliac. Pentru ca a primit tratamentul dupa ce au aparut primele simptome ale rabiei, medicii americani au folosit o metoda

O fata in varsta de 15 ani din Statele Unite a fost muscata de un liliac. Pentru ca a primit tratamentul dupa ce au aparut primele simptome ale rabiei, medicii americani au folosit o metoda experimentala care se pare ca a avut succes. Deocamdata, medicii nu pot spune daca tratamentul va fi eficient si in cazul altor pacienti. Turbarea nu poate fi vindecata, de aceea este bine sa fie prevenita. Cum se face profilaxia impotriva turbarii, ne-a explicat conf. dr. Petre Calistru, directorul Spitalului de Boli Infectioase si Tropicale "Dr. Victor Babes" din Bucuresti.
- Cum se transmite turbarea?
- Rabia sau turbarea se transmite la om prin saliva in urma muscaturii unui animal infectat cu virusul rabic. Este o boala lenta, cu o perioada lunga de incubatie, de cateva luni sau ani. Pana la aparitia manifestarilor clinice la om se poate interveni prin seroprofilaxie si vaccinare antirabica.
- De cand se face profilaxia rabiei?
- Aceasta metoda dubla de prevenire a turbarii a fost aplicata pentru prima data, in anul 1900 de doctorul Victor Babes si este cunoscuta sub numele de "metoda romaneasca de profilaxie". Primul pacient salvat prin aceasta tehnica a fost un soldat din Focsani, Nicolae Ardeleanu, care fusese muscat de un lup.
- Ce trebuie facut in cazul in care o persoana este muscata de un animal?
- Sunt doua situatii diferite. Muscatura poate fi facuta de un animal care poate fi tinut sub observatie sau de unul care nu mai poate fi gasit. Ranile cu cel mai mare risc sunt la nivelul fetei, capului, gatului si mainilor. In cazul in care animalul este cunoscut, acesta trebuie dus la veterinar si urmarit pentru a se vedea eventualele modificari ale comportamentului. Daca animalul este turbat, saliveaza in exces si ii este frica de apa. Este recomandat ca dupa o muscatura, persoana respectiva sa se prezinte de urgenta la spital. Medicii vor efectua toaleta larga a plagii, se vor indeparta tesuturile afectate, se face profilaxia tetanosului prin administrarea de vaccin ATPA, precum si a unui antibiotic cu spectru larg impotriva germenilor anaerobi. De asemenea, se face vaccinarea antirabica si seroprofilaxie.
- Cum se manifesta boala?
- Odata ce boala se instaleaza, pacientul nu mai poate fi salvat. Seroprofilaxia si vaccinarea sunt utile daca sunt aplicate inainte de aparitia primelor simptome ale turbarii. Rabia este, de fapt, o encefalita care duce la deces. Printre semnele clinice ale bolii se numara: incapacitatea de a inghiti saliva, manifestarile neurologice, hidrofobie si aerofobie. Daca torni apa langa un astfel de pacient, pronunti cuvantul apa sau sufli spre el il declansezi criza de furie.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite