Ghiozdanul prea greu poate duce la deformări grave ale coloanei. Recomandările unui medic specialist

0
Publicat:

Specialiștii în medicină fizică și de reabilitare trag un semnal de alarmă, ca la fiecare început de an școlar, ce vizează posibilele consecințe ale purtării unor ghiozdane prea grele. Odată cu trecerea săptămânilor, în rucsac vor avea din ce în ce mai multe caiete și cărți.

Ghiozdanul se poartă pe ambii umeri. FOTO I. Bunilă
Ghiozdanul se poartă pe ambii umeri. FOTO I. Bunilă

Medicii specialiști atrag atenția că, mai ales la copiii din clasele primare, obiceiul de a purta zilnic un ghiozdan greu în spate se traduce, peste ani, în deformări ale coloanei vertebrale.

Potrivit medicului Cristina Dinu, specialist în medicină fizică și de reabilitare în cadrul Spitalul Județean Buzău, postura incorectă la copii și adolescenți poate duce la probleme de sănătate sau de stimă de sine scăzută.

Medicul buzoian recomandă purtarea ghiozdanului pe ambii umeri, nu doar pe unul, pentru a evita deformarea coloanei și apariția scoliozei. De asemenea, rucsacul trebuie să aibă o formă ergonomică și să stea cât mai lipit de spate.

„Atunci când purtăm un rucsac sau o geantă pe un singur umăr, mai ales în perioada de creștere, coloana vertebrală se va deforma și va apărea ceea ce numim noi scolioză. Descoperită la timp, scolioza se poate trata, printr-un program de kinetoterapie corect efectuat”, spune mediculCristina Dinu.

O postură incorectă a corpului, spune medicul Cristina Dinu, se caracterizează prin accentuarea curburilor coloanei vertebrale sau, din contră, ștergerea acestor curburi.

„Indiferent de deformările apărute, ignorarea acestei probleme în cazul copiilor se poate agrava în timp și va necesita o perioadă mai lungă de recuperare. Statica vertebrală normală presupune o serie de curburi, precum lordoza cervicală, cifoza toracală, lordoza lombară”, precizează Cristina Dinu.

Coloana poate fi deformată nu numai de rucsacul purtat necorespunzător, ci și poziția defectuoasă în timpul utilizării telefonului, după cum mai atrage atenția medicul Cristina Dinu.

Poziția corectă este atunci când spatele este drept, picioarele ating solul și formează un unghi de 90 de grade la nivelul genunchilor, lumina vine din față și se reflectă asupra caietelor, iar copilul nu este nevoit să se aplece ca să își ajusteze postura.

„În momentul în care copilul adoptă o postură incorectă, din diferite motive, precum utilizarea excesivă a smartphone-ului, ne putem confrunta cu apariția deformărilor coloanei vertebrale (…) De aceea, atunci când observăm că adolescentul sau copilul menține capul aplecat în față, are o poziție «cocoșată», are tendința să ducă bazinul în față atunci când stă în picioare, sau ține un umăr mai sus decât celălalt, este momentul să ne adresăm unui specialist în vederea evaluării amănunțite și stabilirea unui diagnostic corect”, precizează Cristina Dinu.

Care este poziția corpului unui copil, încă de la primii pași, cum se relaxează, în ce fel își poartă un școlar ghiozdanul sau în ce poziție stă un adolescent în timp ce este atent la un telefon sau un joc video, toate acestea sunt aspecte la care adulții din familie trebuie să fie atenți, iar ulterior, copilul trebuie să fie conștient de importanța poziției corpului său.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite