Ghidează-te după nas, are multe de spus despre sănătatea ta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru un medic, nasul este de foarte mare ajutor în diagnosticarea unor afecţiuni FOTO Shutterstock
Pentru un medic, nasul este de foarte mare ajutor în diagnosticarea unor afecţiuni FOTO Shutterstock

Dacă ai crezut că nasul este doar pentru mirosit, ai greşit. Nasul, pe lângă faptul că poate face lucruri uimitoare, cum ar fi identificarea a milioane de mirosuri diferite, îţi poate da multe indicii despre starea ta de sănătate.

Cu ajutorul nasului şi mirosurilor pe care le detectează, omul îşi poate aduce aminte cu uşurinţă de casa bunicii, de jocurile copilăriei sau chiar de prima dragoste. „Yahoo! Health“ ne arată însă şi la ce altceva e bun nasul, în afară de identificarea a mii de arome care ne ajută să distingem, poate, între toxic şi bun de mâncat.

1. Nasul are multe informaţii de dat 

În timpul controalelor de rutină, medicii verifică interiorul nasului dintr-un motiv anume. Culoarea membranelor nazale este primul lucru examinat de medic – ar trebui să fie rozalie. Dacă membranele nazale sunt albăstrii, palide sau par umflate, este posibil să suferi de o rinită alergică sau de vreo formă de alergie nazală care provoacă inflamaţie. 

Nările roşii, pe de altă parte, indică infecţie. Atunci când ai febră şi nasul e sensibil de-a lungul punţii nazale, medicul poate suspecta o infecţie bacteriană a sinusurilor. 

2. Bacteriile din nas pot spune despre o persoană dacă este slabă sau supraponderală

Un studiu şi-a propus să afle dacă coloniile bacteriene din nas şi gât au vreo legătură cu indexul masei corporale şi cu nivelul de atractivitate al unei persoane. S-a descoperit astfel că bărbaţii cu kilograme în plus aveau un tip de bacterii potenţial patogene în nas, comparativ cu bărbaţii mai slabi şi consideraţi mai atractivi. Aşa că, bacteriile din nas ar putea avea ceva de spus despre masa corporală. 

3. Nasul şi schizofrenia

Schizofrenia se diagnostichează fie printr-o evaluarea psihologică, fie prin autopsie. Însă, cercetătorii au descoperit că nasul deţine informaţii importante despre bolile mintale. O metodă eficientă în diagnosticarea schizofreniei s-a dovedit testarea mostrelor de ţesut din interiorul nasului unei persoane pentru a identifica genele asociate cu schizofrenia. Biopsiile efectuate asupra ţesuturilor din nas pot reprezenta un instrument de diagnostic important în cazul bolilor mintale.

Mai mult,  nasul poate spune multe despre bolile degenerative ale creierului, cum ar fi maladia Alzheimer în care mulţi pacienţi îşi pierd simţul mirosului cu mult înainte de a dezvolta probleme de memorie.

4. Nasul roşu poate dezvălui că eşti un alcoolic pe fond de stres

În timp ce culoarea nasului pe interior este foarte importantă pentru diagnosticul multor boli, şi culoarea exterioară este, poate, la fel de importantă. Dacă ai constant un nas roşu, sau rozacee nazală, e posibil să fii fie beat, fie alcoolic. Dar mai poate fi şi un semn de alergie sau de tulburări ale glandei tiroide. 

„Capilarele sparte sau roşeaţa de-a lungul punţii nazale pot dezvălui abuzul de alcool sau pot fi, pur şi simplu, grijile excesive şi stresul“, a declarat dr. Maoshing Ni pentru „Yahoo! Health“. „Am avut o dată un pacient care scăpa de stresul slujbei cu ajutorul alcoolului şi dulciurilor, iar nasul său indica mereu aceste mici indiscreţii“, povesteşte specialistul.

5. Culoarea mucusului este un indicator al sănătăţii

La un individ sănătos, mucusul este transparent. Dacă suferă de o infecţie, atunci celulele albe sunt trimise de organism în nas unde vor secreta o enzimă verzuie. Această enzimă poate colora mucusul în galben sau verde. 

Sângerările nazale frecvente pot indica diverse probleme, cum ar fi tulburări sanguine sau hipertensiune, deşi de cele mai multe ori sângele din nas este inofensiv şi chiar normal.


Citeşte şi:

Superputerea umană: nasul poate simţi un trilion de mirosuri diferite

Nasul omului poate detecta un trilion de mirosuri diferite, mult mai multe decât se credea înainte, sunt de părere oamenii de ştiinţă americani.

Nasul uman poate detecta dacă sistemul imunitar al unei persoane se luptă cu o boală

Nasul uman este capabil să simtă mirosul unei boli în cazul persoanelor al căror sistem imunitar se activează, după expunerea la bacterii, potrivit rezultatelor unui nou studiu al cercetătorilor suedezi.

Oamenii simt 10 mirosuri de bază

Miile de arome pe care oamenii le simt pot fi grupate în 10 categorii de bază, susţin cercetătorii americani care au folosit o metodă computerizată pentru a reduce mirosurile la structura lor de bază.

De ce se ascute mirosul atunci când ne e foame

Foamea declanşează un set de mecanisme care încurajează hrănitul, de exemplu prin creşterea sensibilităţii mirosului. Poate că pentru noi sună simplu: un miros bun ne face poftă de mâncare şi, astfel, ni se face foame. Însă cercetătorii au descoperit abia acum în ce fel „colaborează“ senzaţia de foame cu mirosul, dând naştere nevoii de a mânca.

„Mirosul fricii“, transmis genetic timp de două generaţii

„Mirosul“ fricii poate fi moştenit genetic şi poate fi transmis timp de două generaţii, au arătat oamenii de ştiinţă de la Emory School of Medicine din Georgia.

De ce sunt mamele dependente de mirosul bebeluşilor

Cercetătorii au descoperit că mirosul bebeluşilor activează acelaşi răspuns psihologic la mame ca acela al oamenilor înfometaţi care simt mirosul unei mese delicioase.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite