De ce sunt mamele dependente de mirosul bebeluşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comunicarea prin miros dintre o mamă şi bebeluşul ei este mai importantă decât comunicarea prin auz sau prin văz FOTO Arhivă
Comunicarea prin miros dintre o mamă şi bebeluşul ei este mai importantă decât comunicarea prin auz sau prin văz FOTO Arhivă

Cercetătorii au descoperit că mirosul bebeluşilor activează acelaşi răspuns psihologic la mame ca acela al oamenilor înfometaţi care simt mirosul unei mese delicioase.

E posibil ca oamenii de ştiinţă să fi descoperit de ce femeile sunt deseori cuprinse de euforie atunci când simt mirosul de bebeluş. Expresii ca „mânca-l-ar mama“ sau „ce dulce e“ au o explicaţie ştiinţifică dată de cercetătorii de la Universitatea din Montreal, Canada.

Comunicarea prin miros este foarte puternică între o mamă şi bebeluşul ei. Mirosul copilului activează un răspuns neurologic de recompensă la mamă. Aceste răspunsuri pot fi activate şi atunci când mănânci dacă ţi-e foame, dar şi când un dependent îşi primeşte drogul. De fapt, este calmarea dorinţei“, spune profesorul Johannes Frasnelli, cercetător al Departamentului de Psihologie din cadrul Universităţii canadiene.

În cadrul studiului s-au cercetat tomografiile ale două grupuri de câte 15 femei care au fost expuse la mirosul nou-născuţilor. Un grup era format din mame care abia născuseră, iar celălalt grup din femei fără copii, specifică „New York Daily News“.

Ambele grupuri au reacţionat la mirosul bebeluşilor cu aceeaşi intensitate, dar tomografiile lor au dezvăluit că mamele au avut mult mai multă activitate în sistemul dopaminergic (structura ce eliberează dopamina, substanţă care transmite informaţia între neuronii creierului) decât femeile care nu născuseră niciodată.

Concluzia cercetătorilor a fost că dependenţa de bebeluş, dorinţa de a „mânca“ nou-născutul este doar o parte a evoluţiei legăturii dintre o mamă şi copilul ei. „Rezultatele noastre demonstrează că mirosul nou-născuţilor joacă un rol important în dezvoltarea răspunsurilor motivaţionale şi emoţionale dintre o mamă şi bebeluş prin stârnirea funcţiilor maternale, cum este hrănitul la sân şi protecţia. Legătura dintre mamă şi copil, dragostea de mamă este un produs al evoluţiei, al selecţiei naturale într-un mediu în care o asemenea legătură este esenţială pentru supravieţuirea bebeluşului“, adaugă profesorul Frasinelli.


Citeşte şi:

Infecţii de care este bine să te fereşti în sarcină

Mai mult decât oricând, în timpul celor nouă luni trebuie să stai departe de unele boli care pot pune în pericol sănătatea bebeluşului. Iată câteva dintre cele mai periculoase infecţii în sarcină şi cum să le previi!

Urmările pe termen lung asupra bebeluşilor născuţi prematur

Bebeluşii trebuie să stea cât de mult se poate în uter, deoarece naşterile premature au efecte negative de lungă durată, arată studiile.

VIDEO Fetiţa care nu îmbătrâneşte poate deţine secretul vindecării de Alzheimer

Cheia descoperirii leacului pentru boala Alzheimer poate fi o fetiţă care suferă de o boală rară, numită „imortalitate biologică“, şi care o face să arate ca un bebeluş de trei luni.

Copii perfecţi din punct de vedere genetic. Unele tehnici de testare există şi în România

Medicina a evoluat atât de mult în ultimii ani, încât astăzi este posibil ca viitorii părinţi să aleagă, la fertilizarea in vitro, numai acei embrioni care sunt feriţi din punct de vedere genetic de pericolele cunoscute. Unele dintre testele care identifică „embrionii perfecţi“ sunt disponibile şi în România.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite