Fumatul te menține slab. Mit sau realitate. Ce arată un nou studiu

0
Publicat:

Mitul că fumatul te menține slab a fost demontat. Un studiu recent arată că fumatul poate crește grăsimea abdominală, punându-i pe fumători într-un risc mai mare pentru diverse afecțiuni. 

Fumatul nu te menține slab - Foto Shutterstock
Fumatul nu te menține slab - Foto Shutterstock

Mulți fumători evită să renunțe la fumat din cauza preocupării că vor câștiga kilograme în plus. Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga a demitizat mitul adesea citat potrivit căruia fumatul vă va ajuta să nu mai luați kilograme, relatează Euronews.

Ba mai mult, atât începerea fumatului, cât și renunțarea la fumat pot crește grăsimea abdominală. 

Cercetarea a analizat un milion și jumătate de europeni care fumau și a constatat că fumatul crește de fapt grăsimea abdominală. 

Oamenii de știință danezi au descoperit că fumatul crește grăsimea viscerală - grăsimea nesănătoasă din adâncul abdomenului care este legată de un risc mai mare de boli de inimă, diabet, accident vascular cerebral și demență. Ei au ajuns la această concluzie după ce au analizat datele genetice privind fumatul și obezitatea abdominală. Pentru a se asigura că orice relație pe care au observat-o între fumat și grăsimea abdominală era direct legată de fumat și nu de alte influențe, ei au luat în considerare factori precum consumul de alcool și statutul socio-economic. 

Dr. Germán Carrasquilla, autorul principal al studiului, a declarat că descoperirea de către cercetători a unei relații de cauzalitate a infirmat „noțiunea simplistă" conform căreia fumatul îi menține pe fumători subțiri. 

Aceste concluzii contestă concepția comună conform căreia fumatul duce în mod universal la pierderea în greutate, și aduce și alte riscuri pentru sănătate, inclusiv un risc crescut de adipozitate abdominală sau de grăsime abdominală”, a spus el. 

Este important de reținut că renunțarea la fumat are numeroase beneficii pentru sănătate, dincolo de potențialele schimbări în distribuția grăsimii corporale. Deci nu este vorba doar despre grăsimea corporală din abdomen”, a spus Carrasquilla.  

El a remarcat că studiul său întărește cercetările bine-cunoscute care arată că fumatul este dăunător.  

Persoanele care s-ar putea teme să se lase de fumat din cauza îngrășării ar putea găsi aceste constatări motivante pentru a renunța la fumat. Pentru că fumatul crește această grăsime internă problematică, care este un factor de risc pentru multe boli precum diabetul, bolile cardiovasculare și afecțiunile metabolice”, adaugă cercetătorul. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite