FOTO VIDEO A scăzut vârsta la care apare cancerul de sân
0
Testele pentru depistarea tumorilor mamare ar trebui să înceapă de la 25 de ani, mai ales în cazul femeilor care au avut în familie persoane cu cancer de sân sau ovarian.
Numărul total al cazurilor de cancer mamar în lume a crescut cu 3,1% pe an în ultimii 30 de ani, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea „Washington" din Seattle. Astfel, dacă în 1980 se înregistrau anual aproximativ 641.000 de cazuri de cancer de sân, în 2010 numărul persoanelor cu cancer mamar descoperite anual a ajuns la peste 1,6 milioane.
Totodată, s-au înmulţit şi decesele, astfel că, anual, mor 425.000 de femei din această cauză. Vârsta la care dezvoltă cancer mamar şi cea la care femeile sunt răpuse de boală este tot mai mică. Conform statisticilor, 23% din decesele din cauza tumorilor mamare se înregistrează la femei sub 50 de ani, vârsta considerată până în prezent ca fiind cea mai predispusă la astfel de afecţiuni.
ADN-ul îşi spune cuvântul devreme
În aproximativ 5% din cazuri, cancerul de sân care apare la femei mai tinere de 50 de ani este cauzat de o mutaţie a genelor BRCA1 sau BRCA2. Aceasta este de cele mai multe ori moştenită de la rude apropiate care au suferit la rândul lor de cancer de sân sau ovarian.

O altă cercetare a oamenilor de ştiinţă de la Centrul de Oncologie din cadrul Universităţii din Texas a scos la iveală că vârsta la care aceste mutaţii încep să se manifeste este în prezent mult mai mică decât în trecut. Cu o generaţie în urmă, vârsta medie la care se instala cancerul mamar era de 48 de ani, iar acum a scăzut până la 42 de ani. Însă tot mai frecvent se înregistrează cazuri de tumori mamare şi mai devreme, chiar şi la 25 de ani.
Din păcate, cercetătorii nu au găsit încă o explicaţie foarte clară pentru faptul că forma de cancer de sân moştenită se instalează la vârste tot mai scăzute. Una dintre supoziţii este că de vină ar fi stilul de viaţă şi nivelul mai mare de poluare la care sunt expuse femeile din generaţiile tinere. O altă posibilă explicaţie este aceea că metodele de investigare a cancerului mamar au evoluat şi, astfel, tot mai multe cazuri sunt diagnosticate.

Trebuie depistate mutaţiile genetice
Concluzia studiului american a fost că mai ales femeile care au avut în familie cazuri de cancer de sân sau de ovar şi cele care nu-şi cunosc istoricul medical familial ar trebui să înceapă testele pentru aceste tipuri de tumori maligne încă de la 25 de ani. Unul dintre teste, pe care însă ar trebui să-l recomande medicul ginecolog sau oncolog, este cel pentru depistarea mutaţiilor genelor BRCA1 şi BRCA2. Un astfel de test se realizează în mai multe laboratoare din ţară prin prelevarea câtorva picături de sânge (5 ml) şi prin analiza lor genetică.
Preţul variază între 600 şi 700 de lei. „În cazul femeilor în al căror sânge au fost depistate mutaţii ale genelor BRCA1 şi 2, este necesară începerea screeningului pentru observarea din vreme a eventualelor tumori. Cel mai indicat este să se apeleze la imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM), indiferent de vârstă", recomandă medicul radiolog Brânduşa Codrea de la Clinica Euromedic din Bucureşti. Potrivit specialistei, ecografia nu poate fi considerată o metodă de screening în acest caz, iar mamografia nu este relevantă decât după 35-40 de ani.
Mamografia, după 35 de ani
Nici măcar femeile cu cazuri de cancer în familie nu au indicaţie de mamografie mai devreme de 35 de ani. „Înainte de 35 de ani sau chiar înainte de 40 de ani, în unele cazuri, ţesutul glandular al sânilor este mai abundent decât cel gras. Pe o mamografie, ţesutul glandular apare alb, la fel şi eventualele leziuni. Prin urmare, vizibilitatea sub aceste vârste este minimă.", explică medicul radiolog Brânduşa Codrea.