Femeia care a născut după un transplant de uter. Ce presupune procedura și ce înseamnă pentru viitorul fertilității

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie din Alabama a născut primul copil, dintr-un uter transplantat. Mallory a avut planificată operația de cezariană în luna mai, potrivit unui anunț al Universității Alabama din Birmingham, făcut la începutul acestei săptămâni. Ea și copilul ei sunt sănătoși.

O femeie din Alabama a născut, în urma unui transplant de uter FOTO Arhivă
O femeie din Alabama a născut, în urma unui transplant de uter FOTO Arhivă

Mallory (al cărui nume de familie nu a fost dezvăluit din motive de confidențialitate) s-a născut fără uter - o afecțiune cunoscută sub numele de sindrom Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser - și a spus că nu s-a gândit niciodată că va fi capabilă să aibă o sarcină, notează publicația Yahoo Life. Totuși, și-a dorit foarte mult să devină mămică.

Întotdeauna am simțit că lipsea ceva, a spus ea într-un comunicat.

Sora lui Mallory a servit drept surogat pentru primul ei copil, dar nu a putut avea un altul, din motive de sănătate. Ulterior, Mallory a descoperit programul de transplant de uter al Universității Alabama din Birmingham.

În SUA există, în momentul de față, doar patru astfel de programe și singurul care a fost deschis pentru pacienți, în afara studiilor clinice. Și-a primit uterul de la un donator decedat și s-a mutat la Birmingham. Au durat 18 luni de la transplant, până la nașterea celui de-al doilea copil.

În ciuda greutăților, am îmbrățișat cu adevărat sarcina, deoarece știam că va fi singura dată când voi reuși să o fac și știam cât de norocoasă sunt să pot experimenta asta”, a povestit Mallory.

Evoluția procedurii și cum funcționează

Primul copil care s-a născut dintr-un transplant de uter a venit pe lume în anul 2014, în Suedia. De atunci, mai multe centre medicale din întreaga lume au ajutat femeile să nască prin transplant de uter. Transplanturile originale de uter au avut loc folosind utere de la rude în viață, dar domeniul s-a extins pentru a folosi inclusiv utere de la donatori decedați.

În 2017, a născut și prima mamă din SUA, care beneficiase de un transplant de uter, în cadrul unui program al Universității Baylor din Dallas. De atunci, mai multe centre medicale importante au studiat procedura. Cu toate acestea, toate nașterile anterioare au trecut prin studii clinice, care pot fi adesea, o experiență riguroasă.

Deschiderea transplanturilor de uter în afara studiilor clinice este un pas mare, spune dr. Jessica Shepherd, specialist în obstetrică-ginecologie, din Texas și fondatoare a Sanctum Med + Wellness.

Aceasta este o opțiune care acum poate fi oferită în alte spitale și permite mai multor femei să aibă acces la ea”, spune medicul.

Dr. Alex Robles, un endocrinolog de la Centrul de Fertilitate al Universității Columbia, a spus, pentru Yahoo Life că aceasta este „o descoperire majoră în lumea fertilității”.

Ce este un transplant de uter

Fiecare centru medical abordează acest lucru puțin diferit. Cu toate acestea, un transplant de uter este ceea ce se întâmplă atunci când un uter donator - fie de la un donator în viață, fie de la un donator decedat - este implantat chirurgical la o femeie.

La Penn Medicine, care efectuează și transplanturi uterine, o femeie trebuie să solicite un transplant și să fie examinată pentru procedură. Dacă este selectată pentru aceasta, trebuie să fie supusă fertilizării in vitro (FIV) pentru a-și recupera ovulele, care sunt apoi fertilizate și înghețate.

Odată ce FIV este completă, un uter donator este identificat pentru femeie și implantat chirurgical în corpul ei. Femeia trebuie să ia medicamente imunosupresoare.

Ca și în cazul oricărui transplant, primitorul trebuie să ia medicamente pentru a-și suprima sistemul imunitar pentru a preveni respingerea noului organ, care poate fi „atacat” de sistemul imunitar pentru a distruge țesutul străin. După ce sarcina este completă, uterul transplantat va fi apoi îndepărtat, astfel încât riscul de respingere să nu persistă”, spune Dr. Jonathan Schaffir, medic obstetrică-ginecologie, la Ohio State University Wexner Medical Center.

Embrionul este implantat între 6 și 12 luni după transplant. În cazul în care apare o sarcină, copilul este născut prin cezariană, după 37- 39 de săptămâni. După nașterea copiilor terminat de a avea (majoritatea centrelor permit una sau două sarcini) uterul este îndepărtat.

Ce înseamnă această procedură pentru viitorul fertilității

Transplanturile de uter au avut loc, de obicei, la femeile care au infertilitate cu factor uterin (UFI), o formă de infertilitate feminină în care o femeie nu poate avea o sarcină. Infertilitatea factorului uterin poate afecta până la 5% dintre femeile de vârstă reproductivă din întreaga lume și era considerată o formă ireversibilă de infertilitate feminină.

Medicii spun că astfel de transplanturi sunt promițătoare, dar subliniază că încă este vorba despre o procedură rară. Transplanturile de uter pot fi riscante, deoarece sunt implicate mai multe intervenții chirurgicale și un risc crescut de infecții și complicații ale sarcinii. Deși experții spun că este un lucru extraordinar să ai mai multe opțiuni în materie de fertilitate, ei nu anticipează că aceasta va deveni o procedură de rutină.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite