Endometrioza poate provoca dureri permanente. Cum se tratează şi care este dieta indicată în această afecţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Endometrioza este o boală de care suferă mai ales femeile peste 30 de ani
Endometrioza este o boală de care suferă mai ales femeile peste 30 de ani

Milioane de femei din lumea întreagă suferă de endometrioză, o afecţiune în care celule ale mucoasei uterine migrează pentru a forma plăci endometriale pe ovare sau pe colul uterin, dar şi în alte zone ale corpului.

Alte zone afectatea de această afecţiune medicală care este prezentă mai ales la femeile de peste 30 de ani sunt vezica urinară, intestinele, plămânii, inima sau ochii.  Peste 50% din aceste femei au probleme de fertilitate din această cauză, potrivit Cărţii sănătăţii femeii, semnată de dr. Marilyn Glenville, specialsită britanică în sănătate şi nutriţie, membră a Societăţii regale de medicină.

Durerea în zona pelviană este cel mai debilitant simptom al acestei boli şi nu se limitează la perioada menstruaţiei. Unele femei au dureri permanente. Dacă endometrioza este afectează intestinele sau vezica urinară apar dureri şi în timpul defecaţiei sau la urinare.

Durerea în timpul actului sexual este şi ea un simptom al endometriozei. Boala include menstruaţii neregulate, dureri în partea inferioară a spatelui, oboseală, probleme digestive precum diareea, balonarea, greaţa.

Cauzele exacte ale acestei boli nu sunt cunoscute. Părerile specialiştilor merg de la menstruaţiile retrograde - în care sângele endometrial se revarsă în trompele uterine în loc să fie elimnat prin vagin - şi până la probleme ale sistemului imunitar.

Sângele menstrual este endometru eliminat

Sângele eliminat în timpul menstruaţiei este endometru – mucoasă uterină – care era pregătită pentru fertilizarea ovulului. În endometrioză, zone de mucoasă uterină există în afara uterului. Celulele endometriale care formează aceste zone răspund în acelaşi fel precum cele din uter la comanda hormonală, adică primesc mesajul de creştere, descompunere, eliminare, doar că nu au pe unde fi eliminate. Sângele blocat produce simptomele endometriozei.

Calea convenţională de tratament a bolii este aceea de a stopa hormonii reproductivi prin tratament medicamentos. Acesta opreşte menstruaţia, reducând nivelul de estrogen din organism.

Dacă acest tip de tratament nu dă rezultate prin chirurgia cu laser pot fi arse zonele cu endometrioză. Procedura are loc prin laparoscopie.

Carnea roşie trebuie ocolită

Dieta de echilibrare hormonală este cea mai indicată, pentru că specialiştii sunt în general de acord că excesul de estrogen are un rol semnificativ în răspândirea bolii. În plus, trebuie eliminate complet grăsimile saturate. Studiile au arătat că femeile care consumă carne o dată pe zi sunt mult mai dispuse la endometrioză decât cele care consumă mai puţină carne roşie şi mai multe legume şi fructe.

Sunt de preferat alimentele bogate în grăsimi nesaturate precum nucile, seminţele şi peştele gras. Totodată, este bine să fie redus şi consumul de cafeină care are un efect diuretic asupra organismului şi îl văduveşte de vitamine şi minerale – esenţiale pentru echilibrul hormonal. Există studii care arată că femeile care consumă mai mult de 2 ceşti de cafeină pe zi au un risc mai crescut de apariţie a endometriozei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite