După infectarea cu SARS-CoV-2, milioane de oameni nu şi-au mai recuperat mirosul sau gustul - STUDIU
0
Cercetările arată că 5% dintre persoanele care au avut COVID-19, aproximativ 27 de milioane de oameni, încă se confruntă cu pierderea mirosului şi a gustului, conform unui nou studiu, relatează NBC News.
În analiza publicată, miercuri, în jurnalul medical al Asociaţiei Medicale Britanice, în The BMJ, oamenii de ştiinţă au evaluat 18 studii precedente în care au fost studiate cazurile de pierdere a mirosului şi a gustului pe mai multe continente şi în diverse grupuri demografice. Circa trei sferturi dintre persoanele afectate şi-au recuperat simţurile în decurs de 30 de zile de la îmbolnăvire, conform NBC News.
Ratele de recuperare s-au îmbunătăţit cu timpul, dar circa 5% dintre oameni au raportat „disfuncţie persistentă” la şase luni de la infectarea cu SARS-CoV-2.
Analiza sugerează că pierderea mirosului şi a gustului ar putea fi o preocupare de lungă durată care necesită mai multe cercetări şi resurse medicale pentru pacienţii care se confruntă cu simptome persistente.
Pierderea mirosului a fost legată de o rată a mortalităţii mai ridicată la pacienţii vârstnici şi s-a dovedit că are un impact major asupra sănătăţii mentale a oamenilor, a afirmat Dr. Zara Patel, rinolog la Universitatea din Stanford, care nu a fost implicat în cercetarea BMJ.
„Având acum aceste milioane de oameni din toată lumea cu un simţ olfactiv redus, ar putea reprezenta o nouă criză de sănătate publică”, a afirmat Patel.
Pierderea mirosului a fost una dintre semnele caracteristice ale primelor zile ale pandemiei de COVID-19.
„Puteai să urmăreşti răspândirea pandemiei pe tot globul” analizând căutările de Google despre pierderea mirosului, a mai adăugat Patel.
Analiza BMJ utilizează date obţinute de la circa 3.700 de pacienţi care au făcut Covid şi include studii realizate în America de Nord, Europa şi Asia, potrivit cărora femeile se confruntă cu pierderea pe termen lung a mirosului şi a gustului mai des decât bărbaţii.
Analiza indică că după 30 de zile de la infectare, 74% dintre pacienţi şi-au recuperat mirosul şi gustul, iar după 90 de zile, procentul creşte la 90%. După şase luni, 4% dintre pacienţi nu şi-au recuperat încă simţurile.
Cum afectează COVID-19 simţul olfactiv
Coronavirusul cauzează adesea umflarea şanţului olfactiv, adică a pasajelor părţii superioare a cavităţii nazale cu care oamenii percep mirosul şi procesează aromele mai complexe decât gustul acru sau amar.
Cercetătorii sunt de părere că virusul nu infectează iniţial neuronii olfactivi, ci se agaţă de celulele de gliale care ajută neuronii să transmită semnale.
Pacienţii care şi-au pierdut simţul olfactiv în urma infectării cu SARS-CoV-2 fac parte dintr-un grup unic, conform Dr. Aria Jafari, rinolog la UW Medicine Sinus Center din Seattle, care nu a fost implicată în cercetare. „Tind să îşi revină mai bine şi mai repede, ceea ce are sens datorită celulelor care sunt afectate.”
Jafari a afirmat că aproximativ jumătate dintre pacienţii săi care şi-au pierdut mirosul au avut cel mai probabil Covid-19 la un moment dat. Mulţi dintre ei au avut probleme de sănătate din pricina pierderii simţului olfactiv.
„Tind să fie tulburaţi din cauza pierderii mirosului. Este o parte aşa de importantă a vieţii de zi cu zi şi este ceea ce ne face umani”, a declarat Jafari, care a mai adăugat că a tratat un bucătar profesionist, un ciocolatier dar şi alte persoane care depind de abilitatea de a percepe mirosul şi aroma.
„Cel mai des aud că pierderea simţurilor conduce la izolare socială şi la sentimentul de deconectare faţă de lumea şi societatea pe care o cunosc”, a mai spus Jafari. „Iar acest lucru poate fi foarte deranjant”.
Jafari a mai spus că mulţi pacienţi definesc perioada de tranziţie ca fiind foarte „dureroasă”. În timp ce se recuperează, aceştia simt mirosuri care nu sunt prezente, spre exemplu: mirosul de cauciuc ars şi de fum.
Conform lui Jafari, persoanele care nu mai au capacitatea de a simţi mirosul sau gustul sunt mai expuse apariţiei tulburărilor psihice, depresiei şi a anxietăţii. De asemenea, Jafari a afirmat că a tratat un pacient care a devenit subnutrit din pricina faptului că şi-a pierdut ambele simţuri.
Mirosul dictează „prima impresie despre alţi oameni, persoanele pe care le alegem ca parteneri sexuali sau de viaţă”, a afirmat Patel.
Patel consideră că rata disfuncţiei olfactive printre cei care au avut COVID-19 ar putea fi de peste 20%. S-ar putea ca femeile să nu aibă mai multe probleme cu recuperarea simţurilor. „Femeile au, în medie, un simţ olfactiv mai dezvoltat decât bărbaţii”, conform lui Patel.
Versiunile iniţiale ale variantei Omicron păreau să afecteze simţul olfactiv mai puţin decât valurile precedente de COVID-19, a afirmat Patel. Dar, ultima subvariantă, Ba.5, ar putea inversa această tendinţă. „Nu avem încă suficiente date pentru a ştii cu siguranţă”, a afirmat Patel, care a menţionat că a observat o nouă creştere a cazurilor de pierdere a simţurilor în urma infectării cu SARS-CoV-2.
Tratamente disponibile pentru recuperarea simţurilor post COVID
Există tratamente disponibile pentru recuperarea simţurilor post COVID-19. Pacienţii trebuie să miroasă de două ori pe zi uleiuri esenţiale de lămâie, cuişoare, eucalipt şi trandafir pentru a stimula diferite tipuri de neuroni.
Unele studii arată că suplimentele cu acizi graşi Omega-3 ar putea fi utile pentru pacienţii cu disfuncţie olfactivă. Patel alături de alţi medici încearcă şi alte tipuri de tratamente, precum injecţiile nazale cu plasmă bogată în trombocite şi stimulare electrică.