Diclofenacul ar trebui retras de pe piaţă, semnalează specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diclofenacul creşte cu 40% riscul de infarct, arată studiile FOTO: Arhivă
Diclofenacul creşte cu 40% riscul de infarct, arată studiile FOTO: Arhivă

Diclofenacul, cel mai utilizat antiinflamator nesteroidian în lume, dăunează grav inimii, atrag atenţia oamenii de ştiinţă. Persoanele care îl iau în mod regulat au un risc de a face atac de cord cu aproximativ 40% mai mare decât cele care nu fac un astfel de tratament.


Mai multe studii publicate în ultima vreme au descoperit că diclofenacul, recomandat la scară largă în toată lumea, creşte considerabil riscul de atac de cord.

„În mod cert, mii de oameni mor an de an ca rezultat al folosirii diclofenacului. Dar sunt victime invizibile, fiindcă, probabil, în multe cazuri, nu a fost identificată cu precizie cauza. Aşadar, nu există un grup care să facă lobby în numele lor“, a declarat David Henry, de la Institutul de Ştiinţe de Evaluare Clinică din Toronto, autorul unui raport recent publicat în PLOS Medicine.

Potrivit raportului, diclofenacul întrece, ca frecvenţă a utilizării, ibuprofenul, naproxenul şi alte antiinflamatoare nesteroidiene în 15 zone ale lumii. Aceasta în contextul în care este cunoscut faptul că diclofenacul este şi cel mai riscant din această clasă de medicamente. Alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt mult mai sigure, naproxenul fiind cel mai puţin riscant. Cu toate acestea, naproxenul are o cotă de piaţă de doar 10% din totalul AINS.

În China ar provoca 14.000 de decese

Henry a oferit exemplul Chinei pentru a demonstra impactul negativ pe care acest medicament îl are asupra populaţiei. Dacă 1,3% din populaţia Chinei (de 1,3 miliarde de oameni) iau diclofenac – o presupunere plauzibilă, din moment ce diclofenacul este cel mai folosit AINS în China – într-un an s-ar înregistra, strict din această cauză, 14.000 de decese care altfel ar putea fi prevenite.

Cele 15 zone analizate de Henry şi de echipa sa sunt: Australia, Bangladesh, China, China (Hong Kong), Indonezia, Malaezia, Noua Zeelandă, Pakistan, Filipine, Singapore, Taiwan, Thailanda, Vietnam, Anglia şi Canada.

În România, cel mai folosit antiinflamator este însă ibuprofenul, potrivit statisticilor. Studii anterioare arată că nici acesta nu este lipsit de efecte secundare. „Persoanele care suferă de boli de inimă trebuie să ceară avizul medicului înainte să utilizeze ibuprofenul, fiindcă poate cauza edeme gambiere. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul celor care suferă de afecţiuni la nivelul rinichilor sau al ficatului, situaţii în care creşte riscul de boală cronică renală, ibuprofenul fiind metabolizat la nivel hepatic“, atrage atenţia prof. dr. Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“.

Ar trebui retras de pe piaţă

Autorii studiului publicat în PLOS Medicine au făcut o petiţie către Organizaţia Mondială a Sănătăţii în care solicită retragerea diclofenacului din lista aşa-numitelor „medicamente esenţiale“.

Diclofenacul datează din 1970 şi este unul dintre cele mai vechi antiinflamatoare. El acţionează prin suprimarea prostaglandinelor, mici molecule cu efecte multiple în organism, printre care şi transmiterea semnalului dureros la creier. „Prostaglandinele «bune» dilată vasele de sânge şi cresc fluxul sangvin, un efect dorit. Însă prostaglandinele «rele» cresc riscul de formare a unor cheaguri de sânge. Medicamentele cum este diclofenacul inhibă prostaglandinele «bune» şi le lasă să acţioneze pe cele «rele»“, semnalează David Henry.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite